Datum: zondag 26 juni 2022, 21:43 - Auteur: Mica de Montigny

De curieuze opmars van ‘keeper’ Teun van Kerkvoorde

Enkele jaren geleden liep hij nog te buffelen op het middenveld van Baronie A1, maar inmiddels is hij keeper bij niet de minste club van de Gemeente Breda. Voetbalinbreda.nl sprak met de bijzondere Teun van Kerkvoorde (foto), die Groen-Wit deze maand verruilde voor Beek Vooruit en zijn ambities niet onder stoelen of banken steekt.

De achtbaan waarin Van Kerkvoorde de laatste drie seizoenen in zit mag de titel ‘wild’ best dragen. In het hoogste jeugdteam van de Baronnen was hij zoals hij zelf aangeeft een ‘gedreven en felle middenvelder’, maar inmiddels heeft hij een topseizoen achter de rug als eerste doelman van zondag derdeklasser Groen-Wit en maakt hij nu op zijn 22ste levensjaar nog een stapje omhoog naar de zondag tweede klasse in Prinsenbeek. Hoe is het toch mogelijk? “Er was een keer een keeper nodig tijdens een wedstrijdje en toen dacht ik, ik ga wel op goal staan”, lacht Van Kerkvoorde. En de rest is geschiedenis. Het beviel hem zo erg, dat hij onder de lat bleef plakken en niet zonder succes dus.

Wie de nacompetitie volgde deze maand zag hoe katachtig en betrouwbaar hij kan keepen. “Toen ik overstapte naar Groen-Wit ging het steeds beter en uiteindelijk kreeg ik in de voorbereiding op dit zojuist afgelopen seizoen de kans om met de andere keeper, Scott Colkin, uit te vechten wie er in de basis kwam te staan. Die strijd won ik.” In Princenhage groeide hij steeds meer uit tot belangrijke speler. Uiteindelijk werd Groen-Wit net geen kampioen in 3A, maar bereikte het in een bloedstollende nacompetitie-saga wel de finale tegen Gilze, die dan wel vrij kansloos verloren ging. “Na de wedstrijd tegen Gilze baalden we enorm, maar achteraf waren we allemaal trots.”

“Het is een mooie tijd geweest hier bij Groen-Wit. Ik heb veel geleerd. Wat allemaal? Hoe je volwassen leert spelen en hoe je omgaat met de druk. Zeker mijn trainer Martijn van Galen heeft mij daar goed in begeleidt.” Dat stukje begeleiding, is er bij Beek Vooruit misschoen nog net iets meer dan bij Groen-Wit. “Ik krijg daar keeperstraining en kan me bij een nog grotere vereniging op een nog hoger niveau verder ontwikkelen. Een nieuwe stap vol nieuwe ervaringen. De gesprekken met de club en de nieuwe coach Jack Sweres trokken mij aan. Ik ben enorm goed ontvangen en kan nu iedereen leren kennen en rustig meedoen de komende trainingen.”

Beek Vooruit is nu namelijk al aan het trainen op sportpark de Heikant met de nieuwe selectie en zal dinsdag- en donderdagavond nog twee oefensessies organiseren tijdens het zogenaamde eerste blok en hervat dan begin augustus weer de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaar. En in die fase wil Van Kerkvoorde, die bij de Bredase dorpelingen geen concurrentie meer krijgt van de gestopte Max Wigman, maar wel van Boyd Melgert, zijn kans grijpen. “Als alles goed verloopt en ik geen blessures oploop, dan ga ik er van uit dat ik de eerste keeper word.” Het moge duidelijk zijn: Van Kerkvoorde komt misschien net kijken, maar is van niets of niemand bang.