Datum: dinsdag 28 mei 2019, 19:49 - Auteur: Mica de Montigny

Droom is compleet: Etienne Vaessen Eredivisionist

Dinsdag 28 mei 2019: een datum om nooit meer te vergeten voor Etienne Vaessen (foto) en RKC Waalwijk. De Bredase doelman, die enkele jaren geleden nog jeugdkeeper was van Boeimeer, klopt Go Ahead Eagles in de finale van de play-offs (4-5) en komt na de zomervakantie uit in de Eredivisie.

Na vijf seizoenen keert de club uit Waalwijk terug op het hoogste niveau van Nederland. Vaessen begon zijn loopbaan in het seniorenvoetbal gek genoeg ook in Waalwijk. Bij WSC, dat momenteel actief is in de zondag tweede klasse. Het duurde niet lang voor het nabij gelegen RKC hem oppikte. Geen Baronie, geen NAC Breda, nee RKC zag talent en potentie in de karaktervolle Bredanaar, gaf hem de kans en plukt er nu de vruchten van.

Vaessen overleefde niet lang geleden een steekpartij, toen hij als beveiliger van de Mediamarkt een dief wilde achterhalen. Misschien wel mede daarom is zijn keepersstijl onbevreesd te noemen. Het lijkt alsof Vaessen zonder angst zijn doel verdedigt, maar met branie, zoals ze in Amsterdam zeggen. Vast geleerd van zijn huidige hoofdtainer Fred Grim, die als ex-keeper van Ajax ooit in de creme de la creme van het voetbal speelde.

Maar voor Grim werd aangesteld, was het de vraag of Vaessen wel eerste keeper zou worden. Hij kreeg talloze techniektrainingen, deed ervaring op en moest op een gegeven moment genoegen nemen met een plek op de bank. Niet gek als jonkie. Eerste doelman en fotomodel Tamati Williams uit Nieuw-Zeeland vertrok echter vrij snel uit Wolluk en dat maakte de weg vrij voor Vaessen. Zijn eerste stappen als basisklant waren gemixed.

Amateuristische fouten wisselde hij af met briljante reddingen. Als vaste volger van de Jupiler League (nu Keuken Kampioen Divisie) kon je het al zien. Hij heeft zelfs redactieleden van ons honderden euro’s door de neus geboord, toen hij tijdens een uitduel met Telstar (0-0) er voor zorgde dat de Noord-Hollanders niet wonnen en zo een geniaal TOTO-rijtje toch niet geniaal bleek. Dit seizoen was hij onbetwist basiskeeper en haalde de nacompetitie om promotie.

Eerst knikkerde RKC Eredivisionist Excelsior eruit over twee duels en nu dus het vooraf favoriete Eagles uit Deventer. In een kolkend stadion namen de Brabanders na de brilscore van vorige week de leiding (0-2), maar werd het 3-2. In de rust werd de clubarts van RKC onwel én afgevoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis en dat werkte ongetwijfeld door in de koppies van de geel-blauwen. Toch scoorde RKC de 3-3.

Een paar minuten voor tijd was het nota bene ex-RKC’er Pieter Langendijk die de verlossende 4-3 maakte namens de thuisclub. Het thuispubliek zong uit volle borst ‘Eredivisie, Eredivisie’, maar in de 95ste (!) minuut knalde Stijn Spierings de 4-4 tegen de touwen, waarna zelfs nog een penalty richting minuut 100 voor de 4-5 zorgde. Absurde strijd, absurde promotie, absurde goalie: Vaessen, door niemand opgemerkt in onze stad, maar volgend jaar Eredivisionist.