Datum: donderdag 22 september 2022, 23:58 - Auteur: Redactie

De ‘ViB’ Podcast verblijdt TVC Breda-man Guust Smit

De vaste luisteraars van onze ‘Bredase Voetbal Podcast’ was het niet ontgaan. The Gunners-captain Eljay Hoed (foto, links) en hoofdredacteur van Voetbalinbreda.nl Mica de Montigny (foto, rechts) hadden beloofd een kist sigaren te fixen voor Guust Smit (foto, midden) als zijn geliefde TVC Breda kampioen zou worden van de zondag vijfde klasse. Zo geschiedde, dus stonden beide heren dinsdagavond op sportpark Kwakkelhut.

Als we rond een uur of zeven in de avond richting de kantine wandelen zien we een beeld dat we wel hadden kunnen verwachten. Smit staat vuilniszakken (waar twee skippyballen in passen) te sluiten, klaar te maken voor hun eindbestemming: de vuilnisbelt. Enkele minuten later in de kantine kan hij nog steeds niet rustig bijkletsen. Nog zo’n clubman, John van de Berg, vraagt om de wifi-code. Smit is al decennialang de halsslagader van TVC Breda, daar is anno 2022 niets aan veranderd. Alhoewel, sinds hij zich niet meer bemoeit met het technische beleid, staat er een jonge selectie die succes boekt en om trots op te zijn. “Je kan inderdaad zeggen dat we eindelijk mensen hebben gevonden aan wie ik dat allemaal kan overlaten”, doelt hij op het puike werk dat de technische staf (Johan Rijndorp, Kevin Faas en Nijs Kivitis) levert.

Als het kampioensfeest van net voor de zomer ter sprake komt krullen zijn mondhoeken richting zijn oorlellen. “Maar ik heb nog wel in de stress gezeten, hoor. Toen we uit bij FC Drunen een belangrijke pot moesten spelen heb ik negentig minuten lang rondjes om het veld gelopen. Ik denk dat ik wel zeven sigaren op heb gerookt.” Gelukkig voor hem hebben wij sigaren meegebracht die hem bevallen. Er zitten 25 stuks in de doos, dus die staan gelijk aan bijna vier stressvolle duels. Maar als het aan Smit ligt komt er weinig stress. “Het zou mooi zijn als we een periode kunnen pakken, we hebben een mooie groep. Ik ben in elk geval weer blij dat er wordt gevoetbald na een rustige zomer.” De Viola’s kunnen als promovendus dus wellicht verrassen. Smit zal ongetwijfeld trots toekijken, met één van onze sigaren in zijn mond.

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan? Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss