Datum: donderdag 23 mei 2019, 00:56 - Auteur: Mica de Montigny

‘Bredaas zaterdagvoetbal krijgt zijn broodnodige boost’

Zoals U gewend bent van onze hoofdredacteur verschijnt er met enige regelmaat een column. Ook dit seizoen weer. Persoonlijke ervaringen in het voetbal, gedeeld zonder zout.

Het zou hét ding zijn in amteurvoetballand: het groeiende zaterdagvoetbal. Clubs in de regio die massaal van zondagclub naar zaterdagtak switchten, op zondag lekker luieren, op zaterdagavond lekker feesten, op zaterdagmiddag lekker ballen. Ik heb er nog helemaal niks van gemerkt de laatste seizoenen. Sterker nog, dit jaar was alleen The Gunners nog over als zaterdagclub. We hebben ze allemaal zien komen, maar vooral gaan. Barça ZA, Advendo ZA, DIA ZA, TVC Breda ZA. Stuk voor stuk lagen ze al vrij snel op het voetbalkerkhof.

Maar toch, er was wel iets te doen op voetbalgebied zo vlak voor de heilige zondag. Tot dit seizoen dus, waar The Gunners dé kans had om de Bredase eer hoog te houden op zaterdag. Voor het zoveelste jaar op rij lukte het de mooie volksclub uit de Haagse Beemden echter niet om de derde klasse te bereiken en dus kun je rustig stellen dat het zaterdagvoetbal dood is in de Gemeente Breda. Maar, er is licht aan het einde van de tunnel. The Gunners blijft sowieso de historische zaterdagclub in de Parel van het Zuiden, maar krijgt gezelschap.

Of concurrentie, want Boeimeer en Baronie lanceren gloednieuwe zaterdagteams met een serieus plan. Geen typische vriendenteams, maar beleidsmatige projecten, waar het voetbalpubliek van moet gaan genieten de komende tijd. Boeimeer is het zondagvoetbal beu en gaat het op zaterdag doen. Met clubman Lorenzo Boudewijns die na jaren in dienst van Molenschot terugkeert op sportpark Heksenwiel verwacht ik een fris ensemble, dat hoge ogen wil gaan gooien. De selectie schijnt al zo goed als rond te zijn, maar namen volgen pas uiteraard na de KNVB-deadline: 15 juni.

Toch wil ik jullie, onze trouwe bezoekers, wel alvast een paar namen cadeau doen. Eén van de lichtpuntjes tijdens dit teleurstellende Boeimeer-seizoen onderin 4C zal ook deel uitmaken van Boeimeer ZA: Dion Meyvis. Daarnaast schijnt ook de ervaren aanvaller Crea Zimmerman (foto) terug te keren bij de vereniging die hij ooit naar de zondag tweede klasse schoot. Maar nu jullie dit lezen, niet doorvertellen, deal? Niet alleen in de Haagse Beemden een nieuw eerste elftal op zaterdag, ook in Breda-Zuid-Oost. Baronie biedt spelers uit de zondagselectie, die net buiten het eerste team vielen, of doorbrekende jeugdspelers de kans om op respectabel niveau te spelen.

Ook op zaterdag dus, nogmaals. Aangezien de spelers uit de A1, A2 of het tweede of derde altijd wel op een degelijk niveau hebben geacteerd in het groene shirt van de Baronnen, moet dat toch echt een serieus project gaan opleveren. Jonge, hongerige Bredase voetballers, die in dezelfde competitie als The Gunners en Boeimeer ZA voor prijzen willen voetballen. Want eerlijk is eerlijk, de zaterdag vierde klasse is geen Premier League. Met een goed collectief en twee sterren in je team eindig je in de top drie.

Ook voor dit team zal ik jullie een naam cadeau doen, die voor zijn kansen gaat. Niemand minder dan onze eigen talentvolle redacteur Luke Thomas. Deze 19-jarige aanvallende middenvelder was het vrijblijvende niveau van UVV ’40 ZA 2 een beetje beu en keert deze zomer terug bij de club waar hij diverse jeugdteams doorliep. Als hij net zo voetbalt als zijn schrijfsels, dan voorspel ik een creatieve schaduwspits die de voetbalharten in no-time zal veroveren op sportpark de Blauwe Kei.

Enfin, Voetbalinbreda.nl kan niet wachten om jullie volgend seizoen op de hoogte te houden van al deze teams. Het was namelijk maar een saaie bedoeling de laatste tijd op zaterdagmiddag.