Datum: woensdag 14 augustus 2019, 00:17 - Auteur: Mica de Montigny

‘Dit wordt het leukste seizoen van de laatste acht jaar’

COLUMN – Het is 15 augustus 2011, rond het middaguur verschijnt er plots een website online. Voetbalinbreda.nl is geboren en het voetbal in de Gemeente Breda krijgt een nieuwe dimensie. Hoogte- en dieptepunten, duizenden verslagen en interviews en heel wat memorabele momenten hebben de revue gepasseerd. Veel fans, haters en praters, maar vooral jullie trouwe fans en volgers. Morgen vieren we ons achtjarig bestaan, een mooie dag aan de vooravond van het allermooiste seizoen sinds onze oprichting.

Waarom? Simpel, het gaat sensatie worden. In de positieve zin van het woord. Dinsdagavond (gister dus) hebben onder meer Groen-Wit, Beek Vooruit en Advendo hun eerste training afgewerkt en dat betekent dat nu echt alle Bredase clubs de voorbereiding zijn gestart. Uiteraard sein voor ons om er weer bovenop te zitten. Over het waarom het een sensationeel seizoen wordt gesproken: op zaterdag verwelkomen we nieuwe teams zoals Boeimeer en Baronie ZA, terwijl ook PCP met een mix tussen spelers van SC Hoge Vucht en Brabantpark zijn entree zal maken. The Gunners is sowieso de échte zaterdagclub uit onze stad en die moeten in tegenstelling tot alle concurrenten eigenlijk echt onder druk gaan presteren. Prijzen blijven namelijk jaren uit, terwijl eerder dit decennium aan de hand van coach Harrie van den Heuvel en topschutter Paul Pedersen de zaterdag tweede klasse nog werd bereikt.

Op zondag is het natuurlijk elk weekend volle bak. Baronie is sterk uit de transferperiode gekomen en gaat de Hoofdklasse in als titelkandidaat. Dat andere clubs meer geld hebben boeit niet, de status is namelijk vorig seizoen keihard opgebouwd door coach Jurriaan van Poelje en zijn manschappen. JEKA en Beek Vooruit gaan strijden in de tweede klasse en beide teams zullen hoger willen eindigen, met alle ervaringen, lichtelijke panieksituaties onderin de ranglijst en mutaties in de selecties. Ik voorspel dat één van deze twee clubs een prijs pakt en ze hoe dan ook beiden handhaven. De gebroeders Schalk zijn altijd aan in Prinsenbeek en bij JEKA zijn routiniers Dennis Peragon en Bas Wiegerink twee bevriende JEKA-spelers die definitief terugkeren in de selectie. Kortom, benieuwd!

In de derde klasse verwacht ik niet veel van UVV ’40 en Bavel. Dat deze clubs namelijk op dat niveau spelen is al een prestatie op zich. UVV heeft zijn topscorer Jonathan van Eerd moeten laten gaan naar Almkerk zoals U vast al las maanden terug op onze site (ja, wij hadden zoals te doen gebruikelijk de primeur), maar is in de breedte wel stabiel geworden. Kortom, een plek in de middenmoot zou top zijn, maar we laten ons graag verrassen met meer. Bavel moest halsoverkop op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer, omdat Osman Erbas last-minute werd verleid door zijn oude club Dongen. Logisch dat hij vertrok, maar Bavel heeft hoe je het wendt of keert geen eerste keus als coach. Daarmee zeg ik absoluut niet dat het een slechte trainer is, maar als je een tijd terug besloot er mee te stoppen, ontbrak er toen dus wellicht de nodige ambitie. Dat Coen Rijppaert deze zomer toch besloot te tekenen siert hem dan wel en alleen daarom al moeten de Bredase dorpelingen het vuur uit hun sloffen voor lopen voor iemand die zo zijn nek uitsteekt. Verdediger Maartens Brands is weg, nog een aderlating. En ook Niek Akkermans, die wilde stoppen, maar zich in juni toch van Madese Boys overschreef naar Bavel, meldde zich niet op de eerste training. Kortom, als underdog het seizoen ingaan en kijken wat er te halen valt. No pressure in Ulvenhout en Bavel. In Princenhage verwacht ik dan weer wel veel van Groen-Wit en met name van de voorhoede, zoals altijd. Zakaria Zerouali en Mouhcine Zerouali zijn klasbakken, dat is een publiek geheim. Maar om hen heen komen spitsen Chafik Boushaba en Koen Vaas te spelen. Dat is op dat niveau een enorme luxe. Promotie is toch bijna verplicht zou je zeggen met nog andere prima spelers in het team zoals Jonathan van Haperen en Imad Zriouil?

In de vierde klasse moet WDS promoveren na de dramatische nacompetitie-finale tegen SC Emma van twee maanden gelden, punt. Verder naar Terheijden, dat na de top vijf-notering afgelopen seizoen nu minstens een periodetitel in de wacht moet slepen. De jonge garde van coach Fred Vrolijk is een team aan het worden, de vruchten gaan geplukt worden. Bij de allerkleinste voetbalvereniging van Breda weet je nooit wat je verwachten kunt. Het is in elk geval nooit saai bij PCP, dus we zullen zien of de resultaten van de promovendus mee zullen vallen. Ik gok van wel, met Ibrahim Ikililou in je elftal. Hij is verslaafd aan doelpunten, dus sportpark Lage Kant wrijft in zijn handjes. DIA? Middenmoot, geen verwachtingen, ik hoop dat ze mijn ongelijk bewijzen met een ervaren nieuwe coach (Erik van Rooij, red.). SAB? Kampioenskandidaat nummer één. Dat de ploeg uit Ruitersbos als hekkensluiter roemloos degradeerde met zo’n selectie was schandalig. Ze stonden voor schut en willen nu tonen dat ze kunnen ballen.

Dan naar de kelder van het zondag voetbal; de zo gehate vijfde klasse. De competitie waar verloren talent hoopt toch een hoger niveau te bereiken. Advendo kan het niet slechter doen dan vorig seizoen, dus we duimen voor de laatste jaren zo geplaagde club uit Breda-Noord. TVC Breda zit in een ander parket. Het hengelde best wat ervaren spelers binnen, die wel een bal kunnen raken en hield wat jonge talenten aan boord. Met Johan Rijndorp en Kevin Faas naast coach Nijs Kivits moet de ploeg uit Tuinzigt voor promotie spelen.

Het gaat straks weer los en we hebben er ontzettend veel zin in, in ieder geval. Morgen (15 augustus) is onze achtste verjaardag. Dan vieren wij even een dagje dat we jullie week in en week uit hebben bediend van voetbalnieuws en dat we nog steeds keihard in de basis staan. Als we (vermoedelijk met een kater) wakker worden, gaan we weer vol enthousiasme de velden langs om te checken hoe alle clubs er voor staan. En heren trainers en spelers, een speciaal verzoek van ons. Vragen naar doelstellingen moet namelijk, dat wil ons publiek weten, elk jaar weer. Politiek correct antwoorden mag, maar doe die duizenden lezers een plezier en doe eens origineel. Het is en blijft namelijk toch maar een spelletje. Tot snel Bredase strijders!