Datum: vrijdag 12 oktober 2018, 00:00 - Auteur: Luke Thomas

Droomstart voor UVV ’40 en spit Jonathan van Eerd

Zeven punten al in 3B en vier doelpunten uit drie wedstrijden: Jonathan van Eerd is weer op dreef. UVV ’40 draaide een slechte voorbereiding maar is in competitieverband vooralsnog onverslaanbaar. De Bredase dorpelingen overtreffen alle verwachtingen en willen daar zondagmiddag tegen buurman Bavel nog een schepje bovenop doen. “Veel mensen zeggen: ‘UVV op de tweede plek, dat kan niet lang duren.’ Dat zeiden ze in de zondag vierde klasse ook al. Toen promoveerden we.”

Voordat het seizoen begon voorspelde Van Eerd (24) een periodetitel voor UVV. Maar na een teleurstellende voorbereiding nam hij zijn woorden terug. Niet wetende dat hij een goede maand later op een gedeelde eerste plek zou staan. Als team, als topscorer. “Dit had ik na de voorbereiding niet gedacht. Misschien lag het aan de motivatie of de incomplete selectie”, legt de blonde goalgetter uit aan Voetbalinbreda.nl. Van paniek was nooit sprake. “Bij ons is er pas paniek als het bier op is. Maar we realiseerden ons wel dat we harder moesten gaan werken. En dat zie je terug. Kijk maar naar de recenter comeback tegen Groen-Wit (4-1-zege, red.). De strijdlust, de motivatie: dat onderscheidt ons.”

Deze vorm behouden, dat is het doel van UVV. Niet onrealistisch volgens Van Eerd (foto): “Wij kunnen deze vorm vasthouden. Ambitieus, maar dat moet ook. Ik begin vaak goed aan het seizoen, heb vorig jaar achttien competitiedoelpunten gemaakt. Hopelijk kan ik dat dit jaar overtreffen.” Al drieënhalf jaar lang scoort de spits aan de lopende band. Vanaf dag één bleken hij en het eerste elftal van sportpark Jeugdland een goede match. “Ik speelde eerst bij een vriendenteam, maar ik miste het niveau. Toen een keer meegedaan bij het eerste en sindsdien altijd de eerste spits geweest. Erg lekker.”

De vorm van de doelpuntenmachine blijft niet onopgemerkt. “Ik heb in de afgelopen jaren weleens een aanbieding gekregen. Maar ik ben op mijn plek bij UVV. Ooit hoop ik nog een keer hogerop te kunnen. Zodat ik later in ieder geval kan zeggen dat ik het maximale eruit heb gehaald. Vroeger ben ik een tijdje gestopt met voetbal nadat ik gescout werd door de KNVB, waar ik later toch werd afgewezen. Ik had toen geen motivatie meer. Uiteindelijk wel zonde dat ik ben gestopt. Misschien had er veel meer in gezeten. Maar over de ‘wat-als-vraag’ nadenken heeft geen zin.” En daarom is stoppen geen optie. De goaltjesdief wil het hoogst haalbare. Is een terugkeer naar zijn jeugdclub, Baronie, mogelijk? “Het is een mooie club en ik zou het een enorme eer vinden om voor Baronie te spelen. Maar ik ben realistisch en richt me nu volledig op UVV.”

Voetballend Ulvenhout mag nog even genieten van zijn ‘fenomeen’, zoals trainer Johan Gabriëls de spits omschreef. Zondag staat er echter weer een zware klus te wachten, thuis tegen Bavel. De ‘Zuid-Oostelijke Bredase derby’. “Een leuke wedstrijd. Het leeft iets meer in de kleedkamer. Mensen praten erover, zijn iets serieuzer op de training. Het is lang geleden dat we in competitieverband tegen Bavel hebben gespeeld. Dus het wordt een interessante krachtmeting. Even kijken wie de beste is. We gaan er een mooie negentig minuten van maken. Spelend in nieuwe tenues. Rugnummer? 9. Natuurlijk. Zoals het altijd al is geweest.”