Datum: zondag 8 mei 2022, 15:43 - Auteur: Mica de Montigny

The Gunners-killer De Koning: “Boeimeer 4 is mijn team”

Het was romantiek en drama tegelijk zaterdag op sportpark het Hooghuys. The Gunners had de wijkderby in kannen en kruiken, maar zag hoe Boeimeer dankzij een ‘passant’ langszij kwam in 4D. Voetbalinbreda.nl kon een kort onderonsje met uitblinker Mike de Koning (foto) niet weerstaan.

Met nog een handvol minuten op de klok viert de kantine en het ‘terras’ van The Gunners feest. Clubicoon Paul Pedersen heeft zojuist de beslissende 2-0 gemaakt en niets lijkt de titeldroom van de ploeg uit Gageldonk nog te kunnen dwarsbomen. Maar dan besluit de 23-jarige De Koning zijn klasse te tonen aan de paar honderd toeschouwers. Aan de rechterflank tovert hij zichzelf langs twee verdedigers, geeft een prima trekbal, die door Mikey Damen keurig en vakkundig in het hoekje wordt gedeponeerd. Nog niet veel aan de hand voor de thuisclub.

Of toch wel? De stress slaat toe, plots is The Gunners aan het wankelen. Het frisser ogende Boeimeer, dat misschien wel individueel gek genoeg betere spelers heeft dan de gastheren, ruikt bloed. Of beter: De Koning ruikt bloed. En angstzweet. In de slotminuut gooit hij een gekke solo uit zijn hoge hoed. Drie man in de wind en dan ook nog een fabuleuze stiftbal als geweldig eindproduct: 2-2. Nota bene in zijn tweede wedstrijd voor het eerste elftal van coach Tom Looijmans, lijkt hij de titelhoop van The Gunners aan flarden te schieten.

“Ik had oogkleppen op en ik ging”, blikt hij terug op zijn geniale actie die duur puntenverlies betekende voor The Gunners. “Het stiftballetje had ik in gedachten, die moest ik maken”, klinkt het met een glimlach van oor tot oor. De Koning is speler van Boeimeer 4. Heeft net zoals tientallen andere goede voetballers de laatste jaren totaal geen trek meer gehad om in het eerste te ballen bij de Koningsblauwen. “Ik speelde nog in het eerste onder trainer Hans Talboom, met spelers als Selwin Hulsman. Toen die stopten, is het bergafwaarts gegaan.”

“Daarna hadden we altijd een vriendengroep van een man of tien, maar de rest die er dan bij kwam van buiten de groep, hing er maar een beetje aan of kwam niet altijd trainen. Dat werkte niet in een selectie. Toen besloten we met zijn allen in het vierde te gaan spelen en dat is echt heerlijk. We hebben 22 man. Als we trainen, is het altijd druk op het veld en we hebben plezier. Vooral de derde helft gaat goed. En we zijn een goed team.” Uit zijn woorden kun je, zonder dat hij het zelf benoemt, proeven dat Boeimeer 4 misschien wel het beste team is van de hele club.

Dat hij uitgerekend in pas zijn tweede duel voor het eerste dit seizoen direct een ongelooflijke kater bezorgde aan The Gunners is dramatisch en romantisch tegelijk. Een heerlijke voetballer die de gezelligheid met zijn vrienden en het bier van sportpark Heksenwiel verkiest boven het noodlijdende vlaggenschip. The Gunners werd bij toeval het slachtoffer van een passant. “Wij spelen met ons team altijd op zaterdagmiddag, maar deze keer was het potje afgelast. Dus nu sta ik hier. Het was lekker”, besluit hij. Net als het biertje van Het Hooghuys zo te zien.