Datum: zondag 19 november 2023, 17:57 - Auteur: Mica de Montigny

Ex-keeper Bryan van Rijswijk berooft WDS ’19 van punten

De derby tussen Neerlandia ’31 en WDS ’19 in 4B werd zondagmiddag een prooi voor de club uit Dorst. De matchwinner? Een hele bijzondere.

Het was vochtig, winderig en fris aan de Mispelstraat. Ingrediënten die beter waren voor Neerlandia, dan voor de oudste amateurvereniging van de Gemeente Breda, want WDS herbergt meer voetballende kwaliteiten dan de dorpsclub. Het was dan ook de dorpsclub die op voorsprong kwam: een slordige terugspeelbar van Dara Yet werd onderschept door Bryan van Rijswijk en de 22-jarige buitenspeler strafte het genadeloos af: 1-0 tegen de verhoudingen in.

Van Rijswijk? Die was keeper tot zijn 21ste levensjaar. Hij voetbalt nu pas een jaar, maar was dé man van Neerlandia. Snel, scherp en zeer behendig verrassend genoeg. Zo had hij met zijn bewaker Roland Pluijm in zijn rug tijdens een duel bij de cornervlag een hele smerige panna in huis en omspeelde hij meerdere keren op welhaast Braziliaanse wijze zijn tegenstanders wat later. Zeer opmerkelijk, maar het voormalige ‘keeperstalent’ Van Rijswijk bracht entertainment.

En dat ontbrak er aan bij Neerlandia, want de blauwhemden stonden ruim negentig minuten lang onder druk. Spits Dwayne van Steen sleurde zich een ongeluk en spelmaker Davey Dielemans kwam ook niet verder dan aansturen en teruglopen. Maar wie maalde daar om in het thuiskamp? WDS trachtte na rust de schade te repareren, maar stuitte steevast op een strakke organistatie achterin bij de thuisclub, die met hangen en wurgen overeind bleef, dat wel.

WDS-keeper Nick Verhagen bleek saillant genoeg de gevaarlijkste Bredanaar na Bayram Avci. De goalie was met zijn uittrappen de regisseur en bracht de WDS-aanvallers meerdere malen oog in oog met de vijandelijke doelman. Maar scoren lukte niet. WDS ’19 was als een SWAT-team dat een inval moest doen in het huis van Neerlandia, dat met elf dieven angstvallig wachtte of het de gestolen punten kon houden. Maar de bezoekers uit de Haagse Beemden faalden.

Ze opereerden als een SWAT-team zonder stormram, zodat ze de deur niet konden forceren. En er was ook geen sniper aanwezig om uit een onmogelijke hoek raak te schieten. De overval van Neerlandia slaagde daarom. Geen Shaqur de Kraaij, geen Dylan Siwalette en geen topschutter Abdul Avci, die overigens woest was langs de lijn, toen zijn ploegmaat Yalcin Guldal door iemand van het thuispubliek zeer lelijk uitgescholden werd. Het resulteerde bijna in een knokpartij.

Scheidsrechter Littel staakte de pot, maar kwam tien minuten later weer naar buiten, toen iedereen was afgekoeld. Met nog 26 minuten op de klok omsingelde WDS zijn tegenstander, maar verder dan een prachtige krul van Bayram Avci en schitterende save van de thuisgoalie kwam men niet. Guldal trof nog wel de lat, maar alle andere pogingen waren niet om over naar huis te schrijven. Een pijnlijke constatering voor de in het rood acterende uitclub.

“Een gestolen overwinning, laten we het daar maar op houden. Neemt natuurlijk niet weg dat dit drie hele belangrijke punten zijn voor ons. We krijgen nog drie zware wedstrijden vóór de winterstop, dus hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken”, zei Neerlandia-captain Dielemans tegen Voetbalinbreda.nl. “Wij laten het tegen de op papier mindere ploegen liggen, nu weer. We krijgen nu lastige duels voor de winterstop, dus dit is niet fijn”, aldus WDS-coach Van Wanrooy.

Neerlandia ’31 – WDS ’19 1-0 (1-0)
1-0 Bryan van Rijswijk.