Datum: vrijdag 18 november 2022, 12:08 - Auteur: Mica de Montigny

Bas Frijters: “Heb me steeds aangepast aan het hogere niveau”

Toen hij dertien jaar geleden voor het eerst bij de senioren ging ballen en in het tweede elftal zou vertoeven, had hij niet durven dromen een basisspeler te worden in het eerste op een prima niveau als de zondag tweede klasse. Bas Frijters (foto) schopte het toch zo ver, mede door zijn stoïcijnse optredens en onverzettelijkheid. Voetbalinbreda.nl had een gezellig onderhoud met de routinier uit Prinsenbeek.

Hij is niet van het kaliber Loek of Joost Schalk, heeft niet de gouden linkerpoot van Boye Snoek en zeker niet de opleiding van talentvolle voorgangers als Wesley van Oers, maar Frijters is een onmisbare schakel geworden in het Bredase dorpsteam. Op sportpark de Heikant maakt hij een voetballeven vol en dat vervult hem met trots. Hij spreekt over het toen en nu. “Mijn doel vanaf de jeugd is altijd geweest om het eerste elftal te halen. Na de A-jeugd de overstap naar de selectie gemaakt, werd het eerst drie jaartjes in het tweede elftal bikkelen. Dat vond ik natuurlijk prima, maar het smaakte wel naar meer. Op dat moment speelde het eerste nog zondag vierde klasse en dat was voor mij toen al aanpoten. Gelukkig zijn we stap voor stap wat hoger gaan voetballen en kon ik me steeds aanpassen aan het hogere niveau. Dat het tweede klasse zou worden had ik nooit verwacht van mezelf, maar ik ben trots om er nog steeds te staan. Ik moet het vooral hebben van hard werken. Daar begint het toch mee. Verder probeer ik vooral rust in de ploeg te brengen door zoveel mogelijk anderen te coachen en kan ik zelf nog wel eens op snelheid wat oplossen.”

Maar niet voor iedere Beekse jeugdspeler is het weggelegd om meteen door te stoten op het tweede klasse-niveau in de senioren en in het tweede elftal lopen ook niet regelmatig jongens die het verschil zullen maken in het eerste, op zo’n redelijk hoog podium. Het is mede daarom dat Beek Vooruit soms breekt met de trend om alleen jongens uit het eigen dorp in het vlaggenschip te acteren. Steeds meer gasten uit bijvoorbeeld Breda, sluiten aan. Dit seizoen zijn dat bijvoorbeeld Tom Croes en Benjamin van Wanrooij, maar eerder waren dat al bijvoorbeeld Ruben Goedhart en Max Wigman. Frijters legt uit waarom. “De stap van de jeugd naar de senioren is al best behoorlijk, zeker naar de tweede klasse. Het is niet raar dat veel jeugdspelers niet meteen mee kunnen op dit niveau. Dat er dan jongens van buiten Prinsenbeek komen is onvermijdelijk, denk ik. Gelukkig passen ze eigenlijk allemaal goed in de groep, iets dat bij ons net zo belangrijk is als je voetbalkwaliteiten.”

De sfeer op sportpark de Heikant en onderlinge omgang is cruciaal. Het is geen doorsnee voetbalvereniging, weet Frijters. “Vanaf mijn zevende voetbal ik al bij Beek Vooruit. Ik heb heel veel vrienden gemaakt en gehouden. Dat is de laatste jaren niet veranderd. Beek vooruit is een ambitieuze en warme club waarbij ook plezier en gezelligheid heel belangrijk is en dat past perfect bij mij. Ik ben ook heel blij dat wij altijd een vaste club supporters hebben die altijd komen kijken, dat geeft het toch allemaal wat extra’s. Zeker als je vader, moeder en vriendin langs de kant staan.” En ook zij hebben gezien wat Frijters allemaal zag en komen, gaan en blijven in de tien jaar dat hij in het eerste speelt inmiddels. Hij blikt vol bewondering terug.

“Hier zou ik wel een boek over kunnen schrijven, denk ik. Qua trainers hebben ze allemaal hun bijzondere momenten gehad. Van mijn debuut bij het eerste onder Toon Lauwen, de promotie die niet doorging met Hans Talboom tot aan het kampioenschap met Arno Gabriels. Natuurlijk vorig jaar het lijfsbehoud met Eric van de Wiel was ook bijzonder. Wedstrijden spelen met spelers als Wesley van Oers, Loek en Joost Schalk, Jorn Sweres, die in hun jeugd bij onder andere NAC Breda hebben gespeeld. Toch mooi dat ze allemaal naar de Beek (terug)komen. Alle vrijwilligers bij Beek Vooruit zijn belangrijk, zonder hun inzet en tijd blijft de club niet overeind. Voor mij in het bijzonder Joost Hermus, onze wedstrijdleider en ‘ome’ Dre Aarts die elke donderdagavond de kantine opengooit voor ons allemaal.”

Over de Schalkjes gesproken, hoe ervaart Frijters het samenspel met dit fenomenale duo? “Het is natuurlijk heel fijn om twee spitsen in je team te hebben die eigenlijk elke week scoren. Naast dat ze vaak belangrijk zijn op het veld, zijn het ook gewoon hele gezellige gasten buiten het veld. Ik denk absoluut dat ze nog wel een stapje kunnen maken als ze zouden willen. Maar ik denk dat de sfeer en de groep bij Beek vooruit dusdanig goed is dat ze niet zo maar zullen vertrekken.” De actualiteit bespreken we ook nog tot slot. “Ik denk dat wij moeten proberen om zo lang mogelijk bovenin mee te doen in 2C. Als we de wisselvalligheid van de afgelopen jaren er wat uit kunnen krijgen, dan denk ik dat dit zeker mogelijk is. Voor mij persoonlijk wil ik zo lang mogelijk van waarde blijven voor de ploeg.”

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan? Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss