Datum: vrijdag 29 oktober 2021, 13:34 - Auteur: Mica de Montigny

Geen monsterscores meer: Advendo terug naar de basis

Menig voetballiefhebber weet dat Advendo de laatste jaren het lelijke eendje van het Bredase voetbal was. Structureel dikke nederlagen in de kelder van het zondagvoetbal was niks vreemds. Desalniettemin gaf de club uit de Hoge Vucht nooit op, maar toch was het begin september nog schrikken, toen er weer werd verloren met vreselijke cijfers. Inmiddels liggen de kaarten anders en gloort er hoop aan de horizon. Voetbalinbreda.nl sprak daarom met trainer Omid Chaab (foto, rechts boven) en routinier Nenad Ristanovic (foto, links onder).

Toen Chaam in het eerste bekerduel met 8-0 won in Breda-Noord en Advendo zeven dagen later zelfs met 11-0 tegen DIA de boot in ging dacht iedereen ‘daar gaan we weer’. Maar die angst maakte langzaam maar zeker plaats voor hoop. Bij zondag derdeklasser Irene ’58 werd er slechts met 2-0 verloren en kon men met opgeheven hoofd toeleven naar de start van de competitie. In 5A werd er achtereenvolgens met 4-2, 4-0 en 3-1 verloren, maar de realiteit leerde wel dat er meer in had gezeten. De strijdbaarheid was helemaal terug aan de Bastenakenstraat en bijna twee weken geleden was het dan zover: het eerste punt werd bemachtigd. Op het gras van TPO baalden de Bredanaars nog ook, want in de 100ste minuut werd het 2-3 en uiteindelijk maakte de formatie uit Moerdijk er zelfs 3-3 van in de 105de (!) minuut.

Er werd flink gebaald van de dienstdoende scheidsrechter, die er een kwartier blessuretijd bij had getrokken en na afloop volgens de meegereisde fans vrolijk een biertje stond te doen in de kantine, maar al met al kon men toch enigszins tevreden zijn, want de laatste plek is verlaten en wordt nu gedeeld door HZ ’75 en SSW, tevens de enige clubs die onder Advendo staan. Wat is er veranderd in het strijdplan van de rood-witten en hoe gaat Advendo de toekomst in? Coach Chaab begint met zijn uitleg: “Na die twee dikke bekernederlagen zijn we met de groep gaan werken aan het uitvoeren van basistaken. Positie per positie. Dat was de nulmeting en van daaruit zijn we bezig geweest met teambuilding. Spelers vanuit hun basistaken laten voetballen heeft er voor gezorgd dat we een betere organisatie hebben staan.”

Even voor de duidelijkheid: Chaab en zijn selectie hebben niet de mogelijkheden van de gemiddelde club uit de Gemeente Breda. De jonge oefenmeester verklaar dat nog eens. “Persoonlijk wil ik misschien te snel stappen maken en de druk opvoeren, maar ik merk wel dat ik te maken heb met spelers die geen of nauwelijks een volledige jeugdopleiding hebben gehad als voetballer, of spelers die vroegtijdig afscheid namen van het voetbal en nu een aantal jaren later hun plezier in het spelletje weer hebben gevonden bij Advendo. Ook hebben we jeugdige spelers die nog veel willen en kunnen leren. Op trainingsavonden is het mooi om te zien dat ze echt beter willen worden en geconcentreerd luisteren en uitvoeren wat er gevraagd wordt. Daar word je als technische staf alleen maar vrolijk van.”

Op de vraag wat men nog van Advendo kan verwachten klinkt het wederom hoopvol, maar realistisch. “We moeten stappen maken en van wedstrijd naar wedstrijd beter leren presteren. Als er gepresteerd moet worden merk je dat er ook druk en stress komt kijken. Hierdoor raken veel amateurvoetballers het plezier kwijt. Omdat in de jeugd alleen aandacht is voor het voetballende aspect en heel weinig gewerkt wordt met de spelers als persoon. Dan zie je vaak dat spelers geen balans kunnen vinden tussen prestatie en druk of stress. Dit verschilt natuurlijk van speler tot speler, maar de staf moet daar doorheen prikken en en bieden wat een speler nodig heeft. Dus niet alles algemeen benaderen, maar meer van man tot man”, besluit het sympathieke voetbaldier zijn verrassend inhoudelijke verhaal.

Eén van zijn basisspelers, de 37-jarige Ristanovic, maakt alles van dichtbij en geeft een kijkje in het reilen en zeilen van zijn lievelingsvereniging. “Toen het seizoen begon dacht ik ‘wow, er komt weer een moeilijk seizoen aan met een smalle selectie’. Maar opeens kwamen er negen nieuwe spelers bij. Natuurlijk trainden ze eerst mee, maar uiteindelijk hebben zij zich allemaal ingeschreven. Ik zag dat die gasten aardig een potje konden ballen en dat gaf mij motivatie. Ik wist dat het een leuk seizoen kon worden”, vertel de ervaren speler, die zowel achterin als in de spits uit de voeten kan. Grappig detail is overigens dat twee mensen met wie hij werkt (onder meer de baas van kwaliteitpvcvloeren.nl) twee van die negen nieuwe spelers waren. Het gaf de louter geplaagde club extra ademruimte.

“En wat ook leuk is, is dat we negen verschillende culturen in onze selectie hebben”, vertelt de Servische Bredanaar met een glimlach. “We hebben bijvoorbeeld spelers uit Polen, Roemenië, Somalië, Italië, Uruguay en Spanje. De eerste twee competitieduels deden ze niet allemaal mee, maar tegen TPO (3-3, red.) wel en dat ging heel lekker. We hopen dat we elke week beter en beter gaan worden en hopen dat we zondag bij SVG ook weer wat beter gaan spelen. Dan gaan wij de rest van dit seizoen onze punten zeker nog wel pakken”, aldus Ristanovic. Enfin, in een competitie die gedomineerd wordt tot dusver door stadsgenoot TVC Breda, een club die heel veel respect verdient met zijn nieuwe jeugdige elan en beleid, is er minstens zoveel respect en bewondering voor Advendo, dat echt van de bodem moet komen.