Datum: vrijdag 16 oktober 2020, 17:06 - Auteur: Redactie

Gestaakt duel met Terneuzen komt Groen-Wit duur te staan

Groen-Wit is flink aangepakt door de KNVB. De zondag derdeklassers krijgen verschillende straffen door de gestaakte thuiswedstrijd in 3A van 26 september tegen Terneuzen.

Terwijl de slotfase naderde en een 3-3-stand op het scorebord prijkte, sloeg de vlam in de pan aan de Postillonstraat. Toen Terneuzen een strafschop had gemist en de scheids vond dat hij overgenomen moest worden, werd het gevoel dat heerste bij Groen-Wit dat de arbiter met opzet beslissingen nam tegen de Bredanaars bevestigd en liepen de gemoederen net iets te hoog op. Een onbekende toeschouwer liep het veld op en gaf de arbiter een duw. De leidsman stortte ter aarde en daarna volgden heel wat verklaringen en beschuldigingen. Het goede nieuws: vier spelers van de Bredanaars die werden beschuldigd van diverse zaken zijn vrijgesproken door de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. “Terneuzen heeft verklaringen afgelegd die niet waarheidsgetrouw zijn”, vertelt Groen-Wit-coach Martijn van Galen (foto) daarover aan Voetbalinbreda.nl. “Vooral om Groen-Wit een hak te zetten, dat vind ik nog het meest verwerpelijk. Deze verklaringen zijn deels door de scheidsrechter overgenomen, dat is vreemd.”

Een verdediger van Groen-Wit komt er minder goed van af. Hij wordt beschuldigd van spugen en vooral in Corona-tijd weegt dat zwaar. Een halfjaar schorsing dreigt, tenzij Groen-Wit in beroep gaat. Zowel de speler als de club ontkennen dat dit is gebeurd en gaan wellicht in beroep. En dat is niet alles. Coach Van Galen, die het veld op was gelopen omdat hij de boel wilde sussen, is voor twee duels geschorst en gaat daarmee akkoord. Het volgende slechte nieuws. Groen-Wit wordt voorwaardelijk uit de competitie gehaald voor twee jaar. De voorwaarde daarvoor is dat het degene die de scheidsrechter op de grond werkte aangeeft. Als de Bredase vereniging niet voldoende meewerkt, kan de KNVB de voorwaardelijke straf omzetten in onvoorwaardelijk, wat dus betekent dat Groen-Wit dus echt uit de competitie wordt gezet. En het houdt niet op: 1050 euro boete, waarvan 550 voorwaardelijk, eveneens met een proeftijd van twee jaar.

Tot slot: de laatste minuten moeten nog worden uitgespeeld. Als straf niet in Breda, waar het gestaakte duel werd gespeeld, maar in Terneuzen. Tot overmaat van ramp beginnen die laatste minuten in Zeeland ook nog met een strafschop voor de rood-zwarte ploeg. Ook krijgt Groen-Wit twee punten in mindering.