Datum: zondag 19 juni 2022, 16:24 - Auteur: Redactie

Gilze-invasie op de Blauwe Kei te machtig voor Groen-Wit

In een promotie-finale waarin het er nooit echt in leek te zitten, trok Groen-Wit zondagmiddag aan het kortste eind. Op het terrein van Baronie was Gilze op alle fronten de baas en promoveert het vrij terecht naar de zondag tweede klasse.

Het zou een thuiswedstrijd moeten zijn voor de ploeg uit Princenhage, maar massa’s Gilze-supporters namen het Bredase complex over. De kracht van een dorpsclub werd niet alleen buiten de lijnen zichtbaar, maar ook op het gladde kunstgrasveld. Het duel leek altijd in balans, maar de in het zwart acterende ploeg was fitter, volwassener ook. Zonder dat er veel aan de hand was, kwam Gilze vlak voor rust uit een corner op 0-1. De hoekschop vloog over de Groen-Wit-defensie, inclusief keeper Teun van Kerkvoorde en werd door Tom van Gestel over de goalie gekopt. De bal raakte het net niet, maar het arbitrale kwartet van de KNVB oordeelde dat de bal over de lijn was. En daar bleef het niet bij.

Nog voor het pauze-signaal was het de prima spelende Gilze-aanvaller Rick van den Dungen die de marge verdubbelde na een goede combinatie en loopactie in de vijandelijke zestien. Hij was aan de linkerflank een plaag voor gelegenheidsback Ibrahim Aydin, die vakantieganger Badr Khandour verving. Wat Van den Dungen deed, brutaal een schaar hier en daar en continu loeren op een dieptepass, moesten de flankspelers van Groen-Wit eigenlijk doen. Maar Ahmed Zerouali en neefje Zakaria Zerouali haalden bij lange na hun niveau niet. Tel daarbij op dat spits Tijn van Galen in de play-offs veel kansen mist en je weet dat promoveren een onmogelijke opgave wordt.

En onmogelijk werd het, toen Van den Dungen weer ontsnapte aan de aandacht van de Groen-Wit-defensie en Van Kerkvoorde passeerde vlak na rust: 0-3. Na een uur spelen werd Zakaria Zerouali na een gevaarlijke kap onderuit gehaald en captain Abdel Zerai schoot de penalty goed binnen, maar daar bleef het bij. Enkel een schot naast van invaller Chafik Boushaba en een mispeer van spits Van Galen, na een briljante schijnbeweging van zijn broertje Job van Galen, waren te weinig daden van veel initiatief en balbezit. De nederlaag is geen schande: Gilze is rijp, groter dan Groen-Wit en gewoon meer bedreven in het doen van zaken en straalde meer uit te willen promoveren.

Hoe was de stemming na afloop in het Bredase kamp. Voetbalinbreda.nl sprak eerst met aanvoerder en doelpuntenmaker Zerai. “Op dit moment heerst het gevoel dat het balen is en zonde. We hebben er keihard voor gevochten als team om hier te komen. Aan de andere kant ben ik ook echt trots op hoe wij hebben gepresteerd en zo ver zijn gekomen. Dat we ook meer zijn gaan leren bikkelen voor elkaar. In de kleedkamer zojuist werd er weinig gepraat. Er kwamen wat wedstrijdmomenten terug, maar verder was het stil. Ik zei zelf niks. Je baalt gewoon enorm dat je zover bent gekomen, maar uiteindelijk met lege handen zit”, zucht de ervaren middenvelder.

“Gilze was fitter dan wij, dat merkte je aan alles. En dan ook het feit dat we donderdag tegen Terneuzen een verlenging moesten spelen helpt niet mee. Maar zelfs zonder dat denk ik dat Gilze simpelweg gewoon fitter is dan Groen-Wit.” Zijn coach, Martijn van Galen, beleefde zijn laatste duel voor Groen-Wit, daar hij na de zomer aan de slag gaat bij Derde Divisionist Baronie. Hij zwaait af en kan tevreden zijn. “We waren niet minder dan Gilze, maar zij zijn rijp voor de tweede klasse. Niet alles viel op zijn plek, maar ik denk dat ik Groen-Wit goed achterlaat en dat ze volgend seizoen ambities kunnen uiten. We hebben het gewoon heel goed gedaan dit seizoen.”

DE GEHELE EERSTE HELFT IS TE ZIEN OP ONZE FACEBOOK-PAGINA GEFILMD DOOR DE DRONE ANALIST: KLIK HIER.

Groen-Wit – Gilze 1-3 (0-2)
0-1, 0-2 en 0-3 Gilze, 1-3 Abdel Zerai (pen.).