Datum: zondag 24 april 2022, 16:30 - Auteur: Mica de Montigny

Groen-Wit klopt defensief UVV ’40 in tam Ulvenhout

Op sportpark Jeugdland was de ‘stadsderby’ tussen UVV ’40 en Groen-Wit zondag in 3A vermakelijk voor rust, waarin de thuisclub snel op voorsprong kwam. Vrij snel erna kwam de kwaliteit van de bezoekers bovendrijven en was het kat in ‘t bakkie.

Eigenlijk krioelt het nooit echt van de mensen langs de lijn als de Bredase dorpelingen een thuisduel afwerken, maar zelfs een derby tussen twee clubs uit de Gemeente Breda zorgt niet voor de publieke belangstelling die zo’n pot verdient. Leeft het voetbal langs de lijn niet meer als pakweg vijf jaar geleden? Je kon een kanon afschieten op het terrein van de groenhemden in ieder geval. En dat was jammer, want dankzij de Zeeuwse spits Sebas de Meijer stond het al binnen een paar minuten 1-0. Captain Bart de Koning assisteerde de goalgetter en Groen-Wit moest meteen in de achtervolging.

De thuisploeg van interim-coach Joey Verhoeven leunde rustig achterover, probeerde de lange bal te hanteren op hun doelpuntenmaker om zo onder meer de gunstige tussenstand te verdedigen. Sowieso een noodgedwongen defensieve attitude, omdat de gasten uit Princenhage veel hoger op de ranglijst staan en ook veel beter kunnen voetballen. Het antwoord van Groen-Wit liet dan ook niet lang van zich wachten. En dat antwoord was werkelijk schitterend. Yassine el Allouchi, het neefje van voormalig NAC-speler Mounir el Allouchi, gaf met zijn linkerbeen een fabelachtige voorzet.

Zijn bal daalde en draaide van rechts naar de verre paal, waar Zakaria Zerouali (foto, links) met een heerlijke duikkopbal de gelijkmaker aan liet tekenen. En op dat moment was het wachten op de 1-2. UVV kwam er nauwelijks aan te pas en het was aan linksback Nick Mertens te danken dat Groen-Wit niet met een voorsprong ging rusten. Spelmaker Ahmed Zerouali, die alles regisseerde aan zijn vertrouwde linkerflank, trapte een volley binnen, maar Mertens redde op doellijn. Na rust ging het wel snel mis voor de Boys in Green. Tijn van Galen (foto, rechts) stond plots voor de vijandelijke keeper.

En de spits weet dondersgoed hoe je dat soort cadeaus uit moet pakken. Hij bleef ijskoud, kalm en beheerst. De zoon van coach Martijn van Galen, die samen met verdediger Jop van Galen een belangrijke rol speelt in het groen witte ensemble plaatste de bal op de rand van de zestien in de hoek. Goeie snelheid, keurige richting: klasse. Uiteindelijk lieten de bezoekers nog wat aanvallers minuten maken, zoals Dirk Goudbeek en good old Chafik Boushaba, maar het slotakkoord kwam op naam van Abdel Zerai. De aanvoerder trapte een penalty feilloos binnen en bepaalde zodoende de eindstand.

Groen-Wit blijft in het spoor van koploper Victoria ’03, terwijl UVV nog wat puntjes moet verzamelen om zich veilig te spelen, maar dat zou moeten lukken. Toekomstig coach Marco van Dijnsen stond de hele wedstrijd langs de zijlijn en zag echter wel dat er veel werk aan de winkel is voor volgend seizoen. De gehavende club, die ook nog van trainer moest wisselen halverwege het seizoen, pakt als het echt moet wel zijn resultaten. En dankzij de hulp van spelers als Jaap Berendschot, die met het hoogste zaterdagteam van UVV kampioen gaat worden binnenkant, is de kans op slagen een stuk groter.

UVV ’40 – Groen-Wit 1-3 (1-1)
1-0 Sebastian de Meijer, 1-1 Zakaria Zerouali, 1-2 Tijn van Galen, 1-3 Abdel Zerai (pen.).