Datum: zondag 10 maart 2024, 17:18 - Auteur: Redactie

Groen-Wit overklast koploper Rijen en is periodekampioen

In het hol van de leeuw pakte Groen-Wit zondagmiddag de periodetitel van 3B. Uitgerekend op het veld van koploper Rijen brak de formatie uit Princenhage de titelstrijd volledig open.

Sportpark de Vijf Eiken werd op alle vlakken gedomineerd door Groen-Wit. Het heerlijke affiche, met de tweede periodetitel op het spel, was van meet af aan een voorstelling van dominantie van de Bredanaars. Rijen staat al lang fier aan kop, maar ervaarde dat Groen-Wit van voor de winterstop het echte Groen-Wit niet was. Het echte Groen-Wit is na de winterstop tot leven gekomen en sloeg genadeloos toe in het geel-groene dorp. Met bijna 100 meegereisde Bredanaars langs de lijn was het smullen wat de formatie van coach Oualid Saadouni demonstreerde.

Werkelijk op elke positie was Groen-Wit beter dan Rijen. Toontje van Beer onder de lat, die continu cool bleef. Othman Houba, die een stuk beheerster en fitter oogt dan voorheen, was onverzettelijk achterin. Imad Zriouil op linksback, een soort voorbeeldprof in het amateurvoetbal. Altijd hard werkend, technisch goed, hard als het moet, maar nooit over het randje, geweldig. Jop van Galen, een beest in de defensie, die steeds beter zijn lange passes weet te doseren. Voor hen de dit seizoen doorgebroken Jaouad Dahmani: geknipt voor de defensieve rol op het middenveld.

Naast hem de captain: Abdel Zerai, een balansbewaker en penaltyspecialist in één. Voor hem Jeremy Goveia: uitstraling en kracht, scorend vermogen. En dan Dirk Goudbeek, multifunctioneel, de motor van de ploeg uit Princenhage. Om hen heen het dodelijke spitsentrio. Tijn van Galen, sierlijk, prachtige aanname, kopsterk. Cheyondre Richardson, van wingback, tot vleugelspits: fantastisch. En dan Zakaria Zerouali: een artiest die de flanken onveilig maakt. En dan ook nog invallers die gretig zijn en het verschil maken. Zelfs de Rijenaren moeten hebben gedacht: wij zijn finished.

Want eerlijk is eerlijk, Rijen was vanaf de aftrap al finished. Spits Van Galen (foto) opende de score nadat Zerouali een bal doorkopte en bepaalde daarmee de ruststand op 0-1. Volledig verdiend en het was wachten op de 0-2. Die kwam er nadat Zerouali doorbrak en werd gevloerd. Scheidsrechter John van der Heijden, die een puike pot voetbal leidde, wees resoluut naar de stip. Uiteraard een koud kunstje voor Zerai, die de keeper de verkeerde hoek instuurde. De ingevallen Yassine el Allouchi besliste in de slotseconden de topper, die nooit een topper was door de suprematie van Groen-Wit.

Groen-Wit is periodekampioen, gaat net als de laatste paar seizoenen sowieso voor promotie spelen over enkele maanden, maar aast op meer. De titelstrijd ligt nu volledig open met slechts drie punten minder dan koploper Rijen. In deze vorm is Groen-Wit niet alleen dé attractie van de competitie, maar ook de titelfavoriet. Het is echter geen tweemans-race. GSBW staat exact gelijk met de Bredanaars, terwijl ook Trinitas Oisterwijk met een punt minder en nog een duel tegoed een serieuze kanshebber is. De ranglijst staat bol van de spanning en het is wachten op de uitkomst straks.

Rijen – Groen-Wit 0-3 (0-1)
0-1 Tijn van Galen, 0-2 Abdel Zerai (pen.), 0-3 Yassine el Allouchi.