Datum: zondag 17 februari 2019, 18:55 - Auteur: Luke Thomas

Groen-Wit tikt ‘stadsgenoot’ UVV ’40 Princenhage uit

Groen-Wit is bezig aan een heuse titelstrijd in 3B, UVV moet zich zorgen maken om handhaving. De eerstgenoemde is logischerwijs de favoriet in een duel tussen twee totaal verschillende teams. Hoogvlieger ontvangt laagvlieger, souplesse ontvangt strijdlust, techniek ontvangt wilskracht. De hoogvlieger bleek de baas.

Op een zonovergoten zondagmiddag ontving Groen-Wit de mannen van UVV. Het is een duel waarin de thuisploeg iets goed te maken had: eerder dit seizoen verloor het met 4-1 in Ulvenhout, waar het toen afgetroefd werd op strijdlust. Sindsdien veranderde er een hoop: Groen-Wit bevindt zich in glorietijden, UVV moet vrezen voor degradatie.

Al vanaf de aftrap is duidelijk dat Groen-Wit zijn tegenstander niet wil laten voetballen. De pressie is hoog en UVV heeft het daar, mede dankzij het hobbelveld aan de Postillonstraat, erg lastig mee. Al na twee minuten gaan de bezoekers de mist in. De thuisaanval zet hoog druk op de keeper, die de bal naar zijn centraal verdediger wil passen. Een polletje zorgt ervoor dat de bal bij Jonathan van Haperen terechtkomt, die voor een open doel makkelijk kan binnentikken: 1-0, de ban is al snel gebroken.

De Bredase dorpelingen hebben het lastig met het offensief van Groen-Wit. Zeven minuten na de eerste treffer maakt Mardoche Mputu de 2-0, op aangeven van baltovenaar Mouhcine Zerouali, die de verdediging van UVV tureluurs draait. Actie na actie, voorzet na voorzet. Als het aan Zerouali ligt, staat het binnen de kortste tijd 5-0. De Ulvenhoutse verdediging is zo lek als een mandje, maar de spitsen kunnen niet genoeg profiteren. Het zal de toeschouwers worst wezen. In de zon, kijkend naar zaalvoetbal-international Zerouali: het is een prima dagbesteding.

UVV speelt een belabberde eerste helft. Aannames, passes: de meest simpele dingen gaan fout. Het wegwerken van ballen gaat wel naar behoren. Al twee keer lanceert Sjoerd den Dekker de bal in iemands achtertuin. De uitploeg, vandaag spelend in zwart, mag blij zijn met de 2-0-achterstand. Het loopt achter de feiten aan. Spits Jonathan van Eerd komt nog dichtbij een treffer met een kopbal, maar meer zit er niet in. De thuisploeg zal ook niet helemaal tevreden zijn: de marge had veel groter moeten zijn.

Na rust lijkt het alsof de zwarthemden een donderspeech te verduren hebben gekregen. Eindelijk speelt het naar zijn kunnen. De wedstrijd gaat veel gelijker op en de kansen vallen nu aan beide kanten. Omdat Groen-Wit bezwijkt de 3-0 te maken, hangt een aansluitingstreffer nog altijd in de lucht. Letterlijk, Van Eerd is in een Zlatan-achtige bui en maakt twee omhalen, die zo slecht nog niet zijn. Martijn van Galen, trainer van de thuisploeg, geeft de opponent complimenten voor hun speelwijze: “De tweede helft speelden ze stukken beter. Ze bleven voetballen en maakte er nog een spannende wedstrijd van.”

Maar uiteindelijk weten de groen-witten hun doel schoon te houden. Ze breiden zelfs nog de score uit. Tijn van Galen, de spits in vorm, pikt ook nog zijn doelpuntje mee. Hard werken loont. Al de hele wedstrijd is hij op jacht naar een treffer, gecoacht door zijn vader langs de lijn. Een soort spitsentraining, maar dan tijdens de wedstrijd. Op aangeven van Zerouali kan hij binnentikken. Blijdschap alom. In de 83ste minuut is het eindelijk beslist. 3-0, een terecht resultaat. “We hadden misschien eerder die 3-0 al gemaakt moeten hebben. We spelen opportunistisch, maar alsnog moet die bal maar net goed vallen. Wij zijn een ploeg die veel scoort, maar ook veel incasseert. Dat we vandaag de nul houden is hartstikke goed voor het zelfvertrouwen van onze jonge keeper (Nigel Pieter, red.).”

Groen-Wit maakt geen fout en continueert de goede vorm. Het blijft op de derde plek staan, drie punten achter de koploper. UVV zakt naar plek twaalf en moet zich nu echt zorgen gaan maken. Een paar maanden geleden was de ploeg van Van Galen nog onderdanig, vandaag was het heer en meester. “We zijn goed in vorm, hebben al een paar wedstrijden op rij gewonnen. En dat geeft vertrouwen. We doen ook mee om de periodetitel, dus dat werkt ook extra motiverend”, vertelt een tevreden trainer. “Als iedereen er is hebben we een hele goede selectie. Plus nog de reservespelers: ik heb eigenlijk te maken met een luxeprobleem.”

In het uitkamp was UVV-coach Johan Gabriëls vrij nuchter. “We waren te weinig aan de bal. Het was hopen op de 2-1 na rust, maar die viel niet. Dus we hebben terecht verloren. We zijn vooral het eerste kwartier overklast door Groen-Wit.” Volgende week ontvangt UVV nummer vier Gilze en gaat Groen-Wit op bezoek bij Oosterhout.

Groen-Wit – UVV ’40 3-0 (2-0)
1-0 Jonathan van Haperen, 2-0 Mardoche Mputu, 3-0 Tijn van Galen.