Datum: zaterdag 29 september 2018, 21:01 - Auteur: Luke Thomas

UVV ’40 is klaar: “Passie en strijdlust tegen Groen-Wit”

WEDSTRIJD VAN DE WEEK – Zondag wacht de eerste stadskraker van 3B. UVV ’40 ontvangt Groen-Wit in wat een spannende wedstrijd belooft te worden. Er staat veel op het spel. Beiden strijden om de Bredaase eer, de titel der groen-witten en bovenal een plekje in de bovenste regionen. Groen-Wit-coach Martijn van Galen en Lars van Oosterbosch, middenvelder van UVV, blikken vooruit met Voetbalinbreda.nl.

Groen-Wit beleefde een droomstart, UVV een slaapstart. Het elftal van ex-prof Van Galen won zijn openingswedstrijd overtuigend met 5-2. Bij de club uit Ulvenhout moest men genoegen nemen met een volgens Van Oosterbosch ‘behoorlijk teleurstellend’ punt op het gras van promovendus Irene ’58. Maar dat zegt nog niets over de aankomende wedstrijd vinden Van Galen en Van Oosterbosch. “Zondag wacht ons een tegenstander van heel ander formaat.”

HET ECHTE WERK

De wedstrijd tussen UVV en Groen-Wit kan alle kanten op. Afgelopen seizoen eindigden beiden in een gelijkspel. Een wedstrijd die Van Galen als supporter meemaakte en Van Oosterbosch als veldspeler. Laatstgenoemde speelt al zeven jaar bij de dorpsclub en heeft vaak tegenover Groen-Wit gestaan. “Het is altijd een spannende wedstrijd. Vorig jaar hadden we twee keer moeten winnen. Inmiddels weten we wat nodig is om ze af te stoppen. Aan deze tegenstander moet je geen ruimte weggeven, anders wordt je weggetikt.” De defensieve middenvelder speelt een grote rol in de offensie-preventie. “Ik ben de stofzuiger van het team. Een soort N’golo Kante, maar dan beter.” Helaas wordt de zondag derde klasse B niet meegenomen in de jaarlijkse FIFA FIFPro World XI.

Van Galen weet dat zijn team qua voetballend vermogen een streepje voor heeft. Zij moeten met behulp van technische hoogstandjes het collectief van de thuisploeg zien te doorbreken. “Zij moeten het hebben van hun strijdlust. Ze hebben een paar goede aanvallers, maar zullen ons vooral door middel van conditie en teamspirit ons willen verslaan. Als wij niet 200 procent geven, worden we daardoor overrompeld.” Groen-Wit gaat met een goed gevoel richting Sportpark Jeugdland. Het won vier uit vier (drie bekerduels) en wil zijn ongeslagen reeks voortzetten. Toch blijft de coach nuchter. “Deze resultaten betekenen absoluut niet dat we naast onze schoenen mogen gaan lopen. In de bekerpoule zaten geen tegenstanders van ons niveau en de 5-2-overwinning van afgelopen weekend verliep vrij gemakkelijk. UVV zal ons meer weerstand gaan bieden.”

Van de voorlopige onsterfelijkheid van de ploeg uit Princenhage ligt ‘de Kante van de derde klasse’ niet wakker. “Hun goede vorm schrikt ons niet af. De tegenstander waarvan zij hebben gewonnen ken ik niet, dus dat is geen goede graadmeter. Het zal een gelijk opgaande wedstrijd worden. Dat zij met 5-2 hebben gewonnen, zegt eigenlijk niets.” De vorm van UVV zegt wel iets. Het zit, na een slechte voorbereiding, bekertoernooi en competitiestart, in een dipje. “Als we het aankomende weekend verliezen hebben we een erg slecht begin. De voorbereiding viel tegen, afgelopen zondag viel tegen. Het is een mooie kans om een einde te maken aan deze reeks.”

CONSTANT

Beide teams verkeren in een constante vorm. Voor de één positiever dan de ander. Maar aan vier achtereenvolgende driepunters hecht Van Galen niet veel waarde. Constante trainingsopkomst is de sleutel naar succes, dat is hetgeen wat hij zo nadrukkelijk had verteld in de voorbereiding. “Ik heb de mentaliteit van een profvoetballer. Eis veel van mijn spelers en leg de lat hoog. Misschien soms te hoog. Net zoals bij de trainingen. Een keertje afwezig vanwege werk? Geen probleem. Maar ik zorg ervoor dat ik elke training erbij ben, ten koste van wat dan ook. Die gedachte, dat probeer ik aan mijn spelers over te brengen. Als je nauwelijks bij de trainingen bent, hoef je van mij niet te verwachten dat je zondag in de basis staat. Dat levert soms lastige situaties op, maar hopelijk motiveert dat de gasten om meer inzet te tonen.”

Gelukkig zijn de afwezigen, volgens de stuurman, niet onvervangbaar. “Ik heb een sterke selectie waarin alle spelers aan elkaar gewaagd zijn. Natuurlijk zijn er spelers als Oualid Saadouni die meteen terugkeren in de basis na een afwezige periode. Aanvallend zijn wij natuurlijk op ons best, dus dat zullen we moeten uitbuiten zondag. Verdedigend valt er nog genoeg te verbeteren, dus daar focussen we ook veel op. Maar dat gebeurt niet met de dag. Ik probeer al mijn spelers in hun beste rol te laten spelen.”

VOORSPELLING

“We scoren moeilijk, dus het zal geen monsterscore worden, 2-1, denk ik”, zegt een op hout afkloppende Van Oosterbosch. “Wij zullen het moeten hebben van onze inzet, passie en strijdlust. Een schoppartij? Nee, absoluut niet. Deze wedstrijd is altijd sportief. Het is een stadsderby, maar geen NAC – Willem II.”

Van Galen is terughoudender. “Ik ga me absoluut niet wagen aan een voorspelling. We moeten UVV niet onderschatten, maar ook niet overschatten. Zolang het maar een sportieve wedstrijd wordt. Die wij winnen.”