Datum: maandag 26 november 2018, 14:23 - Auteur: Mica de Montigny

Ikililou: “Normaal sus ik altijd, maar dit ging ook mij te ver”

Toen de keeper van SC Hoge Vucht een rode kaart kreeg vlak voor tijd omdat hij een speler van Right ‘Oh sloeg in 4C zondagmiddag bij een 2-0-stand voor de club uit Geertruidenberg, besloten mensen langs de kant racistische woorden te schreeuwen richting spelers van de Bredanaars. Voor de topscorer, Ibrahim Ikililou (foto), werd het teveel. Voetbalinbreda.nl sprak hem ‘the day after’.

“Ik werd voor ‘kanker zwarte piet’ uitgemaakt en meer van zulke racistische woorden werden er geroepen. Vervolgens ga ik verhaal halen bij de daders. Echter vluchtten ze de kantine in, toen ze me zagen aankomen. Ze deden de schuifdeuren dicht en stonden achter het glas te lachen. Dat was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen en uit frustratie heb ik het glas ingetrapt. Ik heb spijt van het feit dat ik het raam van een club heb ingetrapt waarvan achteraf blijkt dat ze voor diversiteit staan, door onder meer vluchtelingen en asielzoekers te helpen”, vertelt Iba, zoals zijn bijnaam luidt in de Breda-Noord.

“Echter heb ik geen spijt van het feit dat ik de daders heb laten schrikken. Ik hoop dat ze hun lesje hebben geleerd en volgende keer zulke kwetsende woorden achterwege laten. Zelf heb ik ook mijn lesje geleerd, dat geweld niet de oplossing is, alhoewel ik nooit de intentie heb gehad om iemand iets fysiek wat aan te doen. En die zware kwetsuur? Helaas, ik ben al blij dat mijn been niet geamputeerd hoeft te worden. Tot slot vind ik het teleurstellend dat in de multiculturele samenleving waarin we leven nog steeds sprake is van racisme en discriminatie.”

Dat juist Ikililou zo agressief reageerde is een verrassing. Als er één nederige, dankbare en respectvolle voetballer is in Breda, dan is hij het wel. Altijd vriendelijk, altijd mensen groetend met zijn grote ontwapenende glimlach. “Normaal ben ik degene die de boel sust, maar ook voor mij ging het dit keer te ver.” In het ziekenhuis is de voorzitter van Right ‘Oh op bezoek geweest met zijn zoontje. Daarnaast voornamelijk familie van Ikililou. “Mijn familie is geschrokken, maar ik probeer ze gerust te stellen. Het is natuurlijk wel vervelend allemaal wat er is gebeurd. Mij mij gaat het geestelijk wel goed. Ik kan dingen goed relativeren. Fysiek heb ik wel een beetje pijn, maar dat zal hopelijk snel verdwijnen.”