Datum: zondag 7 oktober 2018, 17:19 - Auteur: Mica de Montigny

JEKA en Beek Vooruit spelen gelijk in ‘stadsderby’

Dé derby van 2E eindigde bijna in een veldslag zondagmiddag. Vier rode kaarten in de staart van het duel, twee goals netjes verdeeld over JEKA en Beek Vooruit, maar een hoop frustratie achteraf.

Eén ding is helder geworden na zondagmiddag op sportpark Tussen de Leijen: de kampen van JEKA en Beek Vooruit zullen niet snel een pilsje pakken in dezelfde kantine voorlopig. Waar beide coaches in aanloop naar de ‘stadsderby’ nog met respect over elkaar spraken, is er van enige liefde weinig meer over. Aanleiding? Vooral de drieste charge van Ivo Haagh op Loek Schalk, die in de slotfase zijn tegenstander te snel af was. Haagh dirigeerde Schalk naar de grond, waarna Schalk zeer kwaad was en verhaal haalde.

Volgens Schalk was de overtreding al schandalig, maar toen hij voelde dat Merijn Notenboom op zijn hand ging staan terwijl hij op de grond lag, was het leed geschied. Geduw, geschreeuw en chaos tot gevolg. Notenboom, die net ingevallen was na een periode van blessureleed, kreeg een rode kaart vanwege commentaar op de leiding en de broers Joost en Loek Schalk kregen een rood kartonnetje te zien, vooral vanwege overmatig protest bij de leidsman. Beek Vooruit-trainer Arno Gabriëls was ook al weggestuurd toen.

“De trainer van JEKA (Bas Liebregts, red.) zegt dat ze met opzet zo irritant speelden. Dat vind ik een zwaktebod van JEKA. Zij waren niet zo sportief”, vertelt Gabriëls aan Voetbalinbreda.nl. Liebregts counterde: “Wij niet sportief? Ik zal verstandig zijn en hem maar in die waan laten. Het is wel mooi dat de tegenstander ons niet sportief vindt en zelf drie rode kaarten krijgt. Ze zijn afgetroefd op klasse en meer niet.” Gabriëls: “Voetballend waren we het eerste deel van de eerste en tweede helft de mindere, maar daarna hebben we de beste kansen gehad om op voorsprong te komen.”

Enfin, beide heren waren het niet met elkaar eens na de tumultueuze kraker. Na 21 minuten nam de promovendus de leiding voor eigen publiek na een fraaie corner: spits Noël Sipkens zette zijn signatuur onder de openingsgoal. Daarna herpakte het bezoek uit Prinsenbeek zich in Bavel (ja, het complex van de Tricolores ligt geografisch in echt in Bavel). Na een corner van Boye Snoek kopte een JEKA-verdediger de bal achter zijn eigen goalie Dennis van Duin, die verder een puike wedstrijd keepte. De ex-Baron was de reden waarom De Schalkjes niet uitgroeiden tot matchwinners.

Vooral een kwartier voor tijd, toen Loek Schalk op links een fraaie steekbal kreeg, zijn bewaker knap uitkapte en de bal voor kon geven op Joost Schalk. Zijn inzet van dichtbij werd tot corner verwerkt door Van Duin, die met zijn voeten een achterstand voorkwam. De manier waarop de goalie dit vierde was als Gianluigi Buffon, die wereldsaves viert als een winnend doelpunt. Aan de 1-1-tussenstand veranderde overigens helemaal niets meer, ondanks alle commotie. De remise was terecht, de nasleep vervelender. “Wij missen de komende wedstrijd de Schalkjes, dat is vervelender dan het puntenverlies”, besloot Gabriëls.

Met twee punten uit twee duels hebben de oranjehemden geen droomstart te pakken, zeker niet met de schorsingen die nu komen. JEKA doet het zeker niet beter met twee punten uit drie duels. Komend weekend moe Jeugdig Enthousiamse Kan Alles naar het voetballend zeer sterke VOAB. Beek Vooruit ontvangt dan de Club Zonder Naam (Cluzona, red.).

JEKA – Beek Vooruit 1-1 (1-1)
1-0 Noël Sipkens, 1-1 eigen doelpunt.

(foto’s door Jos Thommassen)