Datum: zondag 11 november 2018, 18:05 - Auteur: Luke Thomas

JEKA kegelt stadsrivaal SAB uit het bekertoernooi

Het was een rustige voetbalmiddag in Breda, maar niet op Sportpark Ruitersbos. Daar ontving derdeklasser SAB de tweedeklassers van JEKA voor de tweede ronde van de beker. De thuisploeg verraste positief in de eerste twintig minuten, maar moest na rust toch buigen voor een creatief JEKA. De bezoekers winnen dankzij een ongrijpbare Rutger Schalks met ruime cijfers van SAB

Op de Grote Markt maakten duizenden carnavalliefhebbers zich klaar voor een zondagmiddag vol bier en gezelligheid (elfde van de elfde, red.). Maar op aan de Ruitersboslaan was het nog niet zover. Daar gaven SAB en JEKA de voorkeur aan voetbal en strijdlust. SAB won tot nu toe al zijn bekerduels, JEKA behaalde zeven punten in de poulefase. Toch is de uitploeg de lichte favoriet. Het speelt een treetje hoger, terwijl het thuisteam zich na de titel in de vierde klasse voor het eerst weer op het derde niveau begeeft. Een stadskraker, het resultaat lang niet voorspelbaar.

Ook al speelt SAB een klasse lager, het is juist de thuisploeg die de tegenstander overklast in de eerste twintig minuten. De toeschouwers zien een tsunami aan megakansen voor SAB. Binnen negen minuten valt dan ook de volledig terechte 1-0. Het geblunder achterin bij JEKA wordt bestraft door spits Joris van de Lande. De vierde honderdprocentkans van de middag is eindelijk raak. ‘Wat een kutbegin!’, roept Mathijs van Schendel van JEKA. Ook die schreeuw is volledig terecht. Nog één grote kans volgt, maar dan gaat de storm eindelijk liggen.

JEKA heeft in de eerste helft twee kansen. Kleintjes, in vergelijking met die van SAB. Maar toch komen de tweedeklassers in de 33ste minuut op een gelijke score. Vanuit het niets. Een perfecte voorzet van Schalks wordt prachtig binnengekopt door Koen Vereecken: 1-1. Volledig onnodig, zo vindt ook SAB-coach Marc de Weerd. “We hebben de eerste helft erg goed gespeeld. We hadden met 3-0 voor kunnen en moeten staan. Er lijkt iets tussen de oren te zitten. Zodra we voor staan, lopen we achteruit. Helemaal nergens voor nodig. Waarom drukken ze niet door? We domineren compleet, maar toch lopen de spelers achteruit na die 1-0. Als we de hele wedstrijd blijven voetballen als de eerste twintig minuten, winnen we deze wedstrijd. Want daarover was ik uitermate tevreden”, vertelde hij aan Voetbalinbreda.nl.

Na rust lijkt het alsof de kantinejuffrouw de slaapthee aan de verkeerde ploeg heeft gegeven. JEKA is namelijk heer en meester de tweede helft. Met name Schalks heeft de smaak te pakken. Hij geeft in de 49ste minuut zijn tweede assist van de middag. Een goede voorzet en Randy Klees kan intikken voor de 1-2. SAB krijgt nog wat kansjes, maar benut die, zelfs voor open goal, niet. Het belangrijkste onderdeel van voetbal is tevens het zwaktepunt van SAB. En dan wordt het lastig. De Weerd: “Als we ze zelf niet maken dan maakt de tegenstander ze. We geven twee doelpunten gewoon weg. En dan gaan de koppies hangen. Niet geheel onlogisch. Het is zonde dat we na zo’n lekker begin de wedstrijd gewoon weggeven.”

JEKA domineert. Menig toeschouwer zal zich afvragen waar het SAB van de eerste twintig minuten gebleven is. Schalks draait de defensie van de thuisploeg helemaal tureluurs, Klees stuurt zijn tegenstander met een akka het bos in en SAB mag toekijken. Toekijken hoe de 1-3 valt in de 55ste minuut, na een gepareerd schot van Schalks, waardoor Wisse Bos binnen kan tikken. En de behendige Schalks is nog niet klaar. Tien minuten later zet hij Klees één-op-één met de keeper. Het is 1-4: het publiek wordt de tweede helft getrakteerd op een one man-show.”“Hij is zo razendsnel”, zegt JEKA-trainer Bas Liebregts gefascineerd. “Als hij met een actie buitenom gaat is hij simpelweg niet te verdedigen. En hij is niet de enige van het team die dat kan, maar vandaag was hij uitzonderlijk.”

Het is over en uit. SAB is op. De verhouding pieken-dalen blijkt niet gebalanceerd genoeg. Van het sterke begin van de thuisploeg is niets terug te zien de tweede helft. JEKA beleeft een simpele tweede helft en loopt over de tegenstander heen. Ongelooflijk, want het begin was ‘een drama’, volgens Liebregts. “Je ziet het bij ons vaker. We spelen één helft slecht en de andere goed. Ik zei ook in de rust: ‘De slechte helft hebben we in ieder geval gehad.’ We zijn goed weggekomen. Ze hadden met 4-0 voor kunnen staan. Maar ik wist al dat zij die hoge pressie na de rust niet gingen volhouden. Dan zie je het niveauverschil in de tweede helft terug. Voor mij een bevestiging dat we na Baronie de beste ploeg van Breda zijn.”

SAB – JEKA 1-4 (1-1)
1-0 Joris van de Lande, 1-1 Koen Vereecken, 1-2 Randy Klees, 1-3 Wisse Bos, 1-4 Randy Klees.