Datum: zondag 23 september 2018, 17:19 - Auteur: Luke Thomas

JEKA krijgt geen warm welkom in de zondag tweede klasse

Het voetbalseizoen is weer begonnen. SC Kruisland was zondagmiddag de eerste opponent voor het net gepromoveerde JEKA in 2E. De promovendus begon goed, maar bleek uiteindelijk niet opgewassen tegen de bezoekers. Kruisland domineerde de tweede helft en wist met 2-3 te winnen.

Op een regenachtig sportpark Tussen de Leijen ontvangt JEKA de mannen van SC Kruisland. Een wedstrijd waarbij beide teams vol voor de winst gaan, om zo het seizoen goed af te trappen. Het belooft een strijdlustige negentig minuten te worden: de windstoten zijn hard en het veld is doorweekt. Nog even wordt er gedacht aan kunstgras, maar de natuurlijke grasmat krijgt uiteindelijk de voorkeur. Nog voordat JEKA-trainer Bas Liebregts in de dug-out plaats kan nemen, valt de eerste treffer al. Een voorzet van Schalks bereikt Klees, die de bal klaar legt voor Sipkens en de bal zo binnen kan schieten: 1-0. Een droomstart voor het team van Liebregts. “Zo vroeg op voorsprong komen is natuurlijk ideaal. Kruisland wil juist degene zijn die de touwtjes in handen heeft. Aan ons dan de taak om uit te breiden. Zonde dat dat niet is gelukt.”

Na de openingstreffer lijkt er weinig aan de hand. De Bredanaars combineren goed en geven achterin weinig weg. Met name Schalks en Klees vormen een grote dreiging voor de bezoekers. Kruisland is niet vaak in de aanval, maar als ze naar voren drukken, is het erg gevaarlijk. Zoals in de zevende minuut. Een steekbal door de lucht over de verdediging heen zet de spits een-op-een met de keeper, die koeltjes afmaakt. Maar helaas voor Kruisland wordt het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. “Dat was tweehonderd procent geen buitenspel”, aldus de Kruisland-aanhang. Het was centimeterwerk. De thuisploeg krijgt in de eerste helft veel kansen om de 1-0 tussenstand uit te breiden. Helaas wil de bal er niet in. Althans, voor JEKA. Kruisland weet namelijk in de 41ste minuut de gelijkmaker te scoren. Een sliding van Hadjaissa resulteert in een scherpe lange bal waar de Bredase verdediging geen antwoord op heeft. Chouiter heeft alle tijd om op de keeper af te lopen en de bal af te geven aan de meelopende Didi: 1-1. De vlaggrage grensrechter zwaait voor buitenspel, maar de scheids geeft geen gehoor.

De spelers gaan rusten met een 1-1 tussenstand. Kruisland begint steeds beter te worden en JEKA zwakt wat af. Hoog tijd voor een teambespreking. Ondanks de late treffer zag aanvoerder Remco de Groot geen reden voor paniek. “We wisten dat we hier niet hoefden te verliezen. Ze hebben een goed elftal. Vooral het middenveld is erg sterk en daarom altijd dreigend. Maar in de eerste helft hadden we dat goed onder controle. Dan valt die treffer net voor rust, wat natuurlijk op een zuur moment is. We hebben eigenlijk weinig weggegeven, maar ze waren dodelijk effectief.”

Na de rust bleef Vereecken achter in de kleedkamer vanwege een blessure. Hij kreeg een knie en een arm in zijn rug waardoor hij de wedstrijd niet kon uitspelen. Tot ongenoegen van trainer Liebregts. “Het was een stevig duel, vandaar dat ik zo boos werd langs de lijn. Daardoor raakte ik toch mijn nummer tien kwijt en was ik geforceerd een wissel te maken.” Van Gurp verving de middenvelder, maar moest er na twintig minuten weer afgehaald worden. Hij had een eindeloos akkefietje met Hadjaissa en moest daarvoor in bescherming worden genomen. “Hij had al snel een gele kaart te pakken. Daarna had hij weer een opstootje, nog een keertje en de scheids riep hem ook bij zich. Ik wil natuurlijk niet dat hij rood krijgt, dus besloot ik hem te wisselen. Max (Van Gurp, red.) pikte het goed op.”

Beide teams komen matig uit de kleedkamer. JEKA probeert aan te vallen, maar kan een voorsprong niet bewerkstelligen. Tot de zeventigste minuut zijn er amper kansen. Er wordt veel gevochten om de bal rond de middencirkel. Er gaat veel fout en mooi voetbal lijkt een taboe. Ondanks de wissel van sterspeler Bensiali van Kruisland kan JEKA zijn stempel niet drukken. In de 72ste minuut wordt de ban gebroken. Een balletje over de verdediging, wat een specialiteit blijkt van de tegenstander, zet Didi wederom een-op-een met de keeper. Gevolg: 1-2. Net als in de eerste helft gaat de vlag van de grens omhoog. Maar het is weer geen buitenspel, dat weet de scheids ook. Het middenveld van de uitploeg domineert. Dat weet De Groot ook. “Enorm veel kwaliteit. Eerste helft waren ze niet zo gevaarlijk, maar in de tweede helft zie je dat zij een erg goed middenveld hebben. Op die passes over de verdediging heen hadden we geen antwoord. Zij waren dodelijk effectief.”

Vijf minuten later wordt JEKA weer getrakteerd op een Kruisland-special. Ze zijn enorm effectief aan de bal en scoren de 3-1 na een balletje over de verdediging. Ditmaal is Chouiter de doelpuntenmaker. Ditmaal blijft de vlag omlaag, net als de koppen van JEKA. Ze kunnen geen aanvallen opstarten en worden conditioneel gesloopt door de gevaarlijke counters van de tegenstander. De o zo gevaarlijke buitenspelers van de eerste helft krijgen geen ballen en hierdoor komt JEKA niet in de buurt van een aansluitingstreffer. “We waren helemaal kapot. We besloten de bal richting de zestien te pompen, waardoor de gaten tussen de linies groter werden. Maar we kwamen nergens”, vertelt De Groot.

Dus lijkt de wedstrijd te eindigen in een 1-3 verlies. Maar in de extra tijd maakt Sipkens via een penalty toch de aansluitingstreffer. Een hoekschop van rechts bereikt niemand, want het gevaar wordt naar beneden getrokken. JEKA dringt aan en Kruisland schiet alle ballen uit paniek over de zijlijn. Maar tevergeefs. De wedstrijd eindigt in 2-3 en de rood-wit-blauwen beleven een valse start. Toch is er nog geen man over boord volgens de trainer. “Het is niet per se een terechte uitslag. Deze wedstrijd verdient geen winnaar. Er is veel slordig gevoetbald door beide partijen. Af en toe waren er leuke combinaties, maar ons potentieel is nog lang niet bereikt. De jongelingen hebben zich goed staande gehouden en kunnen van deze wedstrijd leren. Zij waren net iets feller.”

Aanvoerder De Groot sluit zich aan bij het optimistische beleid. “Het is een goede reality-check. We weten waar we staan en wat het niveau is. We zijn niet geschrokken van het niveau en hebben ons goed staande gehouden. Een gelijkspel was terecht geweest, een winst zeker niet onmogelijk. De jonge gasten waren enorm gretig en daarop kunnen we voort boorduren. Volgende week gaan we winnen.”

JEKA – SC Kruisland 2-3 (1-1)
1-0 Noel Sipkens, 1-1 en 1-2 Didi, 1-3 Chouiter, 2-3 Noel Sipkens (pen.).