Datum: zondag 4 november 2018, 18:33 - Auteur: Luke Thomas

JEKA verliest van Tilburgse laagvlieger na gemiste penalty

Al vijf achtereenvolgende wedstrijden is promovendus JEKA ongeslagen in 2E. Klinkt indrukwekkend, maar de Bredanaars wonnen dit seizoen pas één keer. Iets wat beter moet kunnen en ze zondagmiddag tegen Sarto hoopten te bewijzen. Dankzij een gemiste strafschop en een minimaal kansenaantal hield de bezoekende keeper de nul en zag hij zijn voorhoede tweemaal scoren. Sarto profiteerde van een matig JEKA en won.

Sarto verloor al drie keer, JEKA is na het eerste verlies al vijf duels ongeslagen. Maar toch zegt dat weinig. Beide teams wonnen namelijk pas één keer. JEKA is de koning der gelijke spelen en weet maar moeilijk die drie punten over de streep te trekken. Sarto heeft de laatste tijd sowieso moeite met de puntenverzameling: de Tilburgers verloren hun laatste drie duels. De Tricolores zijn de favorieten, maar in hun klasse zijn alle teams aan elkaar gewaagd.

Al na drie minuten krijgt JEKA de kans om op voorsprong te komen. Sam Vogels wordt in de zestien onderuitgehaald door Sarto-aanvoerder Tom van Beers en daarom legt scheidsrechter Leo Uitterhoeve de bal op de stip. Euforie die al gauw omslaat in teleurstelling, want Randy Klees benut de strafschop niet. Een langzaam ingeschoten bal in de rechterhoek betekent een makkelijke redding voor Nando Villevoije. Er heerst een vloek over het doel van Sarto. Zelfs de ‘Pupil van de Week’ kreeg de bal er niet in. Desondanks blijft JEKA proberen, maar tot echte kansen komt het niet.

Na twintig minuten draaien de verhoudingen. De rol der dominantie wordt overhandigd aan de Tilburgers, die in de 22e minuut pas hun eerste kans creëren. Een kans die ook meteen moet zitten, maar Sarto springt slordig om met gevaarlijke voorzetten van sterspeler Tim Dominicus (rechtsbuiten). Het geringe aanbod is wel kwalitatief, maar de vrager verwaarloost de aanvoer ervan. Dus beleven de supporters een vrij kansarme eerste helft, waarin zij het meeste plezier hebben met Van Beers. Zo’n typische captain die overal ‘hey’ op zegt. De JEKA-aanhang is niet te beroerd om even terug te groeten.

De spelers gaan rusten met een 0-0 tussenstand. Een gelijk opgaande eerste helft, waarbij beide teams een periode van dominantie hebben gekend. Wie komt er als beste uit de kleedkamer? Het antwoord daarop is niet heel moeilijk. Sarto voetbalt aardig en JEKA creërt letterlijk niets. In de 51ste minuut krijgt de thuisploeg daarvan de consequenties te ervaren. Een corner van Jordy Warnars wordt verlengd door publiekslieveling Van Beers en komt perfect voor de voeten van Dominicus, die binnen schiet. 0-1: hoekschoppen die worden verlengd zijn onmogelijk te verdedigen. Sarto is niet onverdiend op voorsprong.

Nu wacht JEKA de ultieme test. Het heeft al zo’n moeite met kansen creëren en moet nu ook nog een achterstand goed gaan maken. Maar sinds de eerste twintig minuten lijkt de thuisploeg aanvallen te zijn verleerd. Het draait uit tot een hotseknotsebegonia-wedstrijd en overtredingengala. Veel lange ballen, overdreven geschreeuw en paniekvoetbal. Sarto onderzoekt de grasmat grondig en ligt vaker dan het staat. Af en toe lijkt het alsof er iemand wordt aangereden door een dubbeldekker, maar dan blijkt het toch een lichte tackle van Joris Melis. De bezoekers houden zich voornamelijk bezig met tijd rekken en snakken naar het eindsignaal. Toch neemt JEKA-coach Bas Liebregts het hen niet kwalijk. “Wij zouden in hun situatie waarschijnlijk hetzelfde doen. Dus daarover moeten we niet klagen. Zolang de scheidsrechter maar genoeg tijd bijtrekt.”

JEKA gaat vol op de aanval. Dat kan twee dingen betekenen. Of de gelijkmaker valt in de slotseconden of de tegenstander kan profiteren van de schaarste aan verdedigers. Het laatste gebeurt. De ingevallen Calvin Rigter staat twee minuten in het veld en lobt de bal in de 94ste minuut over de keeper. Het is over en voorbij. Een matig JEKA verliest van een volgens Liebregts beter Sarto. “Onnodig. We spelen ondermaats en dat is niet per se erg, maar dan moeten we wel veel strijd gaan leveren. En dat heb ik vandaag, vergeleken met voorgaande wedstrijden, niet genoeg gezien. Strijdlust is niet alleen een beetje roepen. Dat gaat om strijd in de duels, die tweede bal winnen. Gezien de tweede helft is het een terechte uitslag. We hebben niks gecreëerd, waren weinig creatief.”

Volgende week is het tijd voor de bekercompetitie. JEKA gaat bij zondag derdeklasser SAB op zoek naar eindelijk weer een overwinning. Iets wat in de normale competitie erg moeilijk is, vindt Liebregts. “Alle teams liggen erg dichtbij elkaar. Dat zie je vandaag ook weer. Degene die als eerst scoort doet goede zaken. Als wij die penalty benutten is het een hele andere wedstrijd. Het is een heel leuke en harde competitie. Veel leuke derby’s tussen Tilburg en Breda. Volgende week SAB, ook weer een goede derby. Daar heb ik veel zin in. Het resultaat is even balen, maar er is geen reden voor paniek. Zondag staan we er weer.”

JEKA – Sarto 0-2 (0-0)
0-1 en 0-2 Sarto.