Datum: donderdag 28 maart 2024, 16:29 - Auteur: Mica de Montigny

JEKA-sensatie Damian de Troije explodeert: “Hoop op stap naar betaald voetbal”

Sportpark Tussen de Leijen plukt momenteel de vruchten van zijn jeugdopleiding en Damian de Troije (foto) is daar een perfect voorbeeld van. De 18-jarige aanvaller maakte dik vier maanden geleden zijn debuut pas in het eerste van de Bredase Tricolores, maar is nu al bepalend. Voetbalinbreda.nl sprak ‘m.

Lucas Jacobs terug naar Amerika? No problem. Zondag tweedeklasser JEKA heeft een nieuw aanvalskanon en hij komt nog maar net kijken. De Troije, die zijn debuut opmerkelijk genoeg gemaakte op 12 november (Uno Animo 0-0, red.) toen captain Jules Philippart nog eenmaal zijn opwachting maakte voor hij definitief moest stoppen vanwege een blessure. Na dat debuut is De Troije toch wel een beetje ontploft. Tien doelpunten heeft hij in het mandje gelegd, waarvan twee afgelopen zondag in en tegen Bavel (2-2, red.).

‘EEN HALF JAAR GELEDEN HAD IK GEEN AMBITIE OM SNEL IN HET EERSTE TE KOMEN’

Begin dit seizoen was De Troije nog 17 jaar en had hij geen ambities om zo snel mogelijk bij het eerste te komen, maar toen coach Maikel Nijst en co mede vanwege blessures een speler nodig hadden met veel drive en snelheid, kwamen ze bij De Troije terecht. Het talent uit Heusdenhout, wiens favoriete positie linksbuiten is, speelt heel zijn leven bij Jeugdig Enthousiasme Kan Alles. Maar een vroege stap naar de senioren spookte niet door zijn hersenpan. “Eigenlijk wilde ik gewoon mijn ‘jeugd’ afmaken”, openbaart hij.

“En dan wilde ik of naar een vriendenteam of doorstromen als het mogelijk zou zijn naar het eerste. Achteraf ben ik wel blij dat ik nu al de stap naar 1 gemaakt heb. In het begin vond ik het nog een beetje lastig, omdat ik negen van de tien keer niet met mijn eigen jeugdteam mee mocht doen. Toen ze me vroegen om in het eerste te spelen vond ik dat leuk, maar ook een beetje spannend.” Maar van die spanning was al rap geen sprake meer, want De Troije werd al meerdere malen matchwinner of man of the match.

“Nadat ik m’n eerste goal had gemaakt merkte ik dat ik veel gevaarlijker was dan ik dacht en toen durfde ik veel meer mee te voetballen. Alhoewel ik nu veel scoor, is voor mij het belangrijkste dat ik gevaarlijk word en we van daaruit scoringskansen creëren. Met mijn snelheid, mijn sterkste punt, moet ik daar voor zorgen. Daarnaast moet ik aan mijn zwakke punt werken, het meeverdedigen”, klinkt het al zelfkritisch. Maar ondanks dat hij een beetje bleu binnenkwam, is zijn ambitie definitief aangewakkerd.

‘IDOLEN ZIJN RONALDO EN MBAPPE, BIJ HET EERSTE WILDE IK GRAAG MET MERIJN NOTENBOOM SPELEN’

“Ik hoop nog, ondanks dat ik al 18 ben, een stap naar het betaald voetbal te maken. Hoe ik aan die hoop kom? Het vertrouwen dat ik nu heb na alle goals die ik maak. De afgelopen vijf maanden hebben me een enorme boost gegeven.” Voor die vijf maanden ging hij wel eens kijken naar wedstrijd van het eerste, als teamgenoten van zijn jeugdploeg mee moesten doen. Een speler die hem toen opviel en met wie hij graag samen wilde spelen is Merijn Notenboom. De ervaren spelmaker krijgt de nodige lof toebedeeld van de youngster.

“Ik zag aan hem dat hij een goed overzicht heeft en goede passes kon geven voor in de diepte bijvoorbeeld.” In het profvoetbal heeft hij andere idolen: Cristiano Ronaldo en Kylian Mbappé. Of hij de stap naar het profvoetbal ooit zelf gaat maken moet de toekomst uitwijzen. Vooralsnog voelt hij zich al een vis in het water bij de qua ledental grootste amateurvereniging van de regio Breda. “Mijn vader (Remco de Troije, red.) heeft hier ook zijn hele loopbaan gespeeld en is zelfs een keer kampioen geworden.”

“Ik vind JEKA gewoon een hele goede en leuke club. Ze organiseren veel activiteiten en het is altijd gezellig daar. Er spelen ook veel vrienden hier. Nu in het eerste willen we handhaving afdwingen. We kunnen niet meer voor promotie spelen volgens mij en na de winterstop zijn we meer als een team gaan spelen, vind ik. Ik zie dat het de afgelopen wedstrijden goed gaat, dus ik geloof niet dat wij nog degraderen”, besluit de tiener. Zijn spierballentaal komt niet uit de lucht vallen en als hij zijn rendement op peil houdt blijft JEKA sowieso in 2C.