Datum: zondag 17 maart 2019, 18:15 - Auteur: Luke Thomas

JEKA verlaat gevarenzone na thuiszege op concurrent

Zondagmiddag ontving JEKA mede degradatiekandidaat Uno Animo. De nummer elf tegen de nummer twaalf, beiden strijdend voor handhaving. Een strijd die na deze speelronde een stuk gemakkelijker is geworden voor de Bredanaars, want de thuiszege werd een feit in 2E.

Op Sportpark Tussen de Leijen vindt deze zondagmiddag een heuse degradatiekraker plaats. JEKA en Uno Animo beleven identieke seizoenen: ze wonnen en verloren even vaak, scoorden en incasseerden evenveel en staan dus beiden net boven de gevarenzone. De vorige keer eindigde dit duel in een gelijkspel. Weet een van de teams zich los te wrikken van zijn Siamese tweeling?

Al snel blijkt dat de wedstrijd geen spectaculaire zal worden. Het veld is traag, de wind aanwezig en het niveau laag. Het is een rommelig begin, waarin beide teams weigeren op te ruimen. Aan de andere kant: ze houden hun doelen wel schoon. De grootste kansen in de eerste helft zijn voor JEKA, maar zelfs de honderdprocentkansen worden gemist. Uno Animo mag niet ontevreden zijn over de tussenstand van 0-0 bij rust.

Het is een wedstrijd waarbij het amusement komt van bijzaken. De relatie tussen publiek en arbitrage bijvoorbeeld. Plezier alom langs de zijlijn wanneer de grensrechter van de tegenpartij ‘eindelijk’ eens een keer ‘goed’ vlagt. Het is de typische mentaliteit van een Bredaas publiek: als de spelers het niet kunnen, zorgen de supporters wel voor het amusement.

Na rust is het spel niet heel anders. Uno Animo komt gevaarlijk uit de startblokken, maar daar blijft het, dankzij goede ingrepen van Frits Schuurink en Jules Philippart, bij. Het is eigenlijk de scheidsrechter die de wedstrijd drastisch verandert. Hij stuurt trainer Bas Liebregts weg, na eerder al een waarschuwing te hebben gegeven. Enorm efficiënt. De mopperende trainer staat nu niet voor, maar achter de boarding. Is toch een meter verschil. Maar het lijkt wel iets los te maken bij de spelers. “Het leek erop alsof de spelers net dat beetje extra gaven. Dat ik weggestuurd werd is natuurlijk niet goed te praten, maar het pakte best positief uit”, vertelt de trainer met een glimlach tegenover Voetbalinbreda.nl.

Ineens beginnen de rood-wit-blauwen te laten zien waarom ze bij de selectie zitten. Combinaties, crosspasses, individuele acties: in een paar minuten tijd krijgt het publiek toch nog wat elegants te zien. Zoals een steekpass van Merijn Notenboom. Heerlijk op maat, zodat Roman Talboom alleen op de keeper kan aflopen. Pas 18 jaar, maar afgehandeld als een echte routinier. Suárez-esque. Met nog 25 minuten op de klok staat het 1-0. Meer dan terecht.

En een minuut later volgt alweer de volgende grote kans. Een prachtige aanval gaat er net niet in. Ze kunnen het wel. Alleen soms duurt het wat langer. Vandaag heeft het een uur geduurd en zeventig minuten voordat de wedstrijd eindelijk werd beslist. Gestuntel achterin bij Uno Animo geeft Randy Klees de mogelijkheid om te onderscheppen, waarna Rutger Schalks alleen voor het doel staat. In tweede instantie schiet hij de bal langs de keeper. 2-0, de wedstrijd is beslist. Al helemaal nadat een vrije trap van de bezoekers op de paal belandt. Keeper Dennis van Duin gaat de nul houden.

Ondanks een slotoffensief blijft de stand op 2-0 hangen tegen de gasten die inmiddels een rode kaart ontvingen. JEKA wint, niet op de meest spectaculaire wijze, maar wel verdiend. “Het was inderdaad niet heel spectaculair. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de weersomstandigheden. Maar ik moet eerlijk bekennen: in dit stadium van het seizoen maakt het mij niet zoveel uit hoe we winnen. Als we maar winnen”, vertelt een blije Liebregts post-match. “Een terecht resultaat. We zijn als enige ploeg blijven voetballen en hebben veel gecreëerd. Op de laatste fase na hebben we ook weinig weggegeven, dus daar ben ik tevreden mee.”

JEKA wint voor de derde keer in 2019 en zit dus in een prima fase. Het klimt naar plek negen en mag nu stiekem dromen over een plekje in het linker rijtje. Maar nu eerste de derde helft: hopelijk zal die meer amusementswaarde hebben. Volgende week gaat het op bezoek bij Zeelandia Middelburg, dat zevende staat. Kunnen de Bredanaars stappen maken naar boven?

JEKA – Uno Animo 2-0 (0-0)
1-0 Roman Talboom, 2-0 Rutger Schalks.