Datum: dinsdag 11 december 2018, 22:17 - Auteur: Luke Thomas

JEKA wint bekerpot met gemak en treft Halsteren

Dinsdagavond, bekeravond: dat weten ze bij de Champions League, maar ook op sportpark Tussen de Leijen. Want daar ontving JEKA derdeklasser De Noormannen. Een klasse lager dan de thuisploeg, wat ook te zien was in de wedstrijd, want JEKA won afgetekend.

Internazionale – PSV, Liverpool – Napoli, Barcelona – Tottenham Hotspur: het tv-aanbod was deze dinsdagavond niet mis. Toch prioriteerden een kleine veertig man de bekerwedstrijd tussen tweedeklasser JEKA en De Noormannen. De mannen uit Westkapelle staan negende in de zaterdag derde klasse en bezetten daarom de underdog-rol. Een status waarop ze zich intensief hebben voorbereid. Van minuut één staat de welbekende bus geparkeerd.

Dus zien de toeschouwers, die de kou moedig getrotseerd hebben, een zeer kansarme eerste helft. De Noormannen laat JEKA voetballen. Maar de thuisploeg oogt ongeduldig. Het speelt met vlagen prima, maar die laatste pass gaat telkens net fout. Te hard, te zacht, te hoog. Allemaal net niet.

Het is voor de fans frustrerend om naar te kijken. Zij zien in de eerste 45 minuten twee kansen. In minuut zestien treffen beide teams het doel. Er is weinig om echt van te genieten. Af en toe is er wel reden voor lachen, zoals Joris Melis, die een mislukte dieptebal tegenhoudt met zijn handen om zo te voorkomen dat de bezoekende keeper helemaal naar de cornervlag moet lopen. Sympathiek en attent. De Noormannen eisen een gele kaart. Ook de scheidsrechter kan er de lol wel van inzien en doet het af met een waarschuwing.

De ingestudeerde corners van JEKA vormen de meeste dreiging de eerste helft. Net voor rust neemt Merijn Notenboom een bijzondere variant. Hij krult de bal, ondanks dat er een tegenstander staat, zo langs de eerste paal. Zo is het plotseling 1-0. Expres? Misschien zal de doelpuntenmaker doen alsof. Maar ook de grensrechter weet beter: “Zo hebben we ze nog nooit op de training geoefend.” Rust: het is een terechte voorsprong. In balbezit doet De Noormannen, hoe spectaculair die naam ook klinkt, absoluut niets. Het zou menig toeschouwer niets verbazen als JEKA negentig procent van het balbezit bleek te hebben.

“Dit is zo’n tegenstander die het tot een minuut of zeventig aardig volhoudt, maar daarna helemaal in elkaar zakt.” Dat is de voorspelling van JEKA-trainer Bas Liebregts als hij richting het veld loopt om de tweede helft te aanschouwen. Een ‘Studio Voetbal-achtige’ analyse, want zijn gedachten kloppen als een bus. De eerste 25 minuten lopen hetzelfde als de eerste helft, maar dan treedt de glazen bol in werking. Een doelpunt valt, wederom vanuit een standaardsituatie. Ditmaal kopt Remco de Groot hem binnen. Maar hij staat blijkbaar buitenspel. ‘Wij tellen hem gewoon!’, roept iemand langs de zijlijn. Ook hij weet: momenten van euforie moeten gekoesterd worden, zeker bij zo’n wedstrijd als deze.

Het blijft nog lang 1-0, maar spannend is het niet. “Ze hebben niet echt gevoetbald”, vertelt een verbaasde Liebregts na afloop. “Probeer in ieder geval iets, zou je denken, maar er kwam echt helemaal niets vanuit hun kant.” Dus kan JEKA zorgeloos blijven doortikken, op zoek naar die 2-0, om zo echt de wedstrijd te beslissen. In minuut 86 is eindelijk het moment daar. Een voorzet belandt op het hoofd van De Groot, die hem in de handen kopt van de keeper, maar die hem ‘Mark Birighitti-achtig’ uit zijn handen laat glippen. Hij heeft zijn doelpuntje eindelijk te pakken.

De Noormannen is, niet dat het ooit levendig oogde, op. En dus moet het ook in de extra tijd nog een doelpunt incasseren. Weer is het Notenboom die scoort, vanuit een vrije trap. Hoe? Zoek de goal van Toni Kroos tegen Zweden maar op van het afgelopen WK in Rusland. Zo ongeveer. 3-0: JEKA wint in een moeizame wedstrijd, toch met overtuigende cijfers. Liebregts sluit af tegenover Voetbalinbreda.nl: “Het is een fijn resultaat, maar een wedstrijd om snel te vergeten.”

De Bredanaars mogen verder bekeren tegen zaterdag derdeklasser Halsteren. “Het wordt een leuke, maar lastige pot, dat is één ding dat zeker is.”

JEKA – De Noormannen 3-0 (1-0)
1-0 Merijn Notenboom, 2-0 Remco de Groot, 3-0 Merijn Notenboom.