• Rijndorp versloeg zwaarste opponent

Datum: donderdag 20 september 2018, 21:35 - Auteur: Luke Thomas

TVC Breda-veteraan Rijndorp won van dodelijke ziekte en is fitter dan ooit

Zeven jaar geleden werd er bij Johan Rijndorp (37) melanoomkanker met uitzaaiing in de lymfeklieren geconstateerd. De moeilijkste tegenstander die hij ooit zou tegenkomen. De dokters hadden weinig goed nieuws, maar opgeven was geen optie. Voetbalinbreda.nl sprak de voorbeeldige veteraan van de Viola’s.

“Ik vertelde ze: ‘Dit laat ik me niet overkomen. Deze strijd ga ik winnen.’” Zes maanden later stond hij alweer op de velden van TVC Breda, waar hij inmiddels niet meer weg te denken is. Maandenlang zag de toekomst van Johan Rijndorp er niet erg rooskleurig uit. De prognoses waren slecht, de operaties eindeloos en de dokters pessimistisch. Maar toch bleef Rijndorp strijden, zoals hij dat als spits ook al gewend was. Liefde voor de bal en zijn kinderen hielden hem gemotiveerd. “Ik wilde niet dat mijn kinderen zonder vader zouden opgroeien. Iemand die ik goed ken heeft dat meegemaakt. Heel heftig. Ik maakte me meer zorgen om mijn kinderen dan om mezelf.”

Dat doemscenario werd voorkomen. De band met zijn kinderen is sterker dan ooit. En dat is het enige waar Rijndorp zich nog zorgen om kan maken. “Zolang zij maar gezond zijn. Over andere dingen klaag ik nooit meer. Er gebeuren zoveel kleinigheidjes waarover mensen zich druk kunnen maken. Dan denk ik: ‘Niet zo snel piekeren, er zijn veel ergere dingen in het leven.’ Dat zie ik ook bij de jeugd. Als trainer probeer ik hen dat te leren.”

TVC BREDA

Niet alleen thuis, maar ook op het voetbalveld vervult Rijndorp dus een vaderrol. Als trainer en als speler. “Binnen de selectie ben ik het oudje. Ik heb de meeste ervaring dus ik kan de wat jongere spelers een beetje aansturen. Vind ik leuk.” Lange tijd leek het erop dat de spits niet door zou gaan bij het eerste. Hij wilde bij het derde gaan spelen, maar heeft last moment toch aangegeven stand-by te willen staan. En de ploeg uit Tuinzuigt doet maar wat graag een beroep op de sluwe goaltjesdief. En als Rijndorp er staat, is de ook kans aanzienlijk dat zijn naam onder een doelpunt staat. “Ik heb gezegd dat ze beroep op me mogen doen. Al zeven jaar roep ik dat ik ga stoppen, inmiddels begin ik ook wat ouder te worden. Het staat nu in ieder geval op een lager pitje. Als mijn zoon bijvoorbeeld vraagt of ik mee naar NAC ga op zondag, heeft dat de voorkeur boven TVC Breda.”

Al jaren speelt TVC Breda in de vijfde klasse. Te laag, vindt Rijndorp. “TVC Breda moet beter kunnen. Het is een gevolg van een structureel probleem: een spelerstekort. Ook dit jaar is de selectie niet heel breed. In voorgaande jaren viel het team uiteen. Spelers stopten, gingen naar een andere club of kwamen simpelweg niet meer opdagen. Als we dat probleem kunnen tackelen, kunnen we meedoen om een periodetitel. In de jeugd zitten veel goede spelers die ook kansen moeten gaan krijgen. Zolang er maar een beetje een vaste elf staat elk weekend. Anders heeft het geen zin.”

AMBITIES

Een advies van een spits met trainersambities. In de jeugd traint hij een team en later hoopt hij misschien coach te worden van een eerste team. “Ik zit erover te denken om binnenkort mijn trainersdiploma te gaan halen. Het coachen van de junioren vind ik erg leuk, ook al laat ik dat niet altijd blijken, haha. Misschien ben ik over een paar jaar trainer van het eerste. Als speler heb ik veel blessureleed gehad en er vaak met de pet naar gegooid. Dan maar als trainer verder komen in de voetballerij.”