Datum: zondag 6 oktober 2019, 17:35 - Auteur: Redactie

Jorik Mijnhijmer voorkomt dat Halsteren feestend vertrekt

Baronie redde zondagmiddag in extremis een punt tegen Halsteren. De derby in de Hoofdklasse B kwam pas in de slotfase tot ontbranding op sportpark de Blauwe Kei.

Op het wedtrijdinformatieblad was er vooraf nog de aankondiging dat het publiek zeker een enerverende strijd tegemoet kon zien. Immers Baronie –Halsteren is een derby-clash tussen twee spraakmakende ploegen. Weerzien met bekenden ook, maar daarover later meer. De eerste helft was echter saai en suf; geen doelpogingen en heel veel fouten aan beide kanten. De weersomstandigheden spraken ook niet in het voordeel en menig speler leek moeite te hebben met de gladde kunstgras ondergrond.

Beide keepers moesten zichzelf maar warm houden want aan het werk werden beide poortwachters niet gezet. Hoogtepunt van de eerste 45 minuten was de raket van de Halsterse middenvelder Jeroen Beerendonk, die van zo’n 25 meter op de binnenkant van de paal uiteen spatte.  Meer hoogtepunten vielen er niet te noteren in de regenachtige omstandigheden.

Na de thee werden de weersomstandigheden beter en daarmee steeg ook het spelpeil van de wedstrijd. Was Halsteren voor de rust de betere ploeg, nadien tapten de Baronnen uit een ander vaatje. De pas 18-jarige Floris van Nijnanten mocht na de rust zijn opwachting maken omdat David Vermeulen geblesseerd afhaakte en dat zorgde voor een evenwichtiger Baronie. Scheidsrechter Miquel Tjong A Hung had overigens het eerste bedrijf de kaarten op zak gehouden en dat is te prijzen, al was de tackle op Jorik Mijnhijmer (foto) in de 43ste minuut er één die een kleur zeker verdiende.

Maar het moet gezegd, de grote statige leidsman was in de rol van ex–held Dick Jol, die ook alles wegwuifde met een schouderklop of glimlach, wel een factor die het betaalde voetbal niveau benaderde. Vanaf de 70ste minuut ging het tempo omhoog, nam de spanning, de stress én de irritatie toe. Geel voor Mijnhijmer (bal wegtrappen) in de 78ste minuut en de wedstrijd brandde nu echt los. Een minuut later zette dezelfde Mijnhijmer de aanval op en via een medespeler belandde de bal bij Moustafa Mohammad. De dribbelaar snees de vijandelijke zestien in en schoot rakelings lans de verre paal.

Pech voor de thuisploeg van trainer Jurriaan van Poelje, die drie minuten later tegen een 0-1-achterstand aan keek. Het Bredaas/Bavelse talent Thomas Marijnissen deed nu eens echt iets wat zijn klasse etaleerde. Vooraf weliswaar vast aan de bal en af en toe strooiend met schitterende passes, was zijn actie in de 81ste minuut fantastisch te noemen. Ingespeeld halverwege de vijandelijke helft, draaide hij op handige wijze weg bij een Baron, zette de volgende voor schut met een sleepbeweging en haalde toen van 21 meter snoeihard uit. Een ‘geweldige’ goal waar de voetballiefhebbers hun vingers bij aflikten. Zuur dat juist deze ‘halve’ Bredanaar (opgegroeid onder de rook van het Baronie-stadionnetje in Bavel en furore gemaakt bij de jeugd van NAC Breda) waarschijnlijk de fris spelende baronnen pijn zou doen.

Zoals ook Bredanaar Glen Kools (woont 300 meter van de Blauwe Kei) een sta in de weg was voor de gastheren. Steeds op de juiste plek staand, iedere tweede bal oppikken, iedere pass naar de medespeler: Kools was de man of the match. De man in vorm, Quinton Eugenia kwam voor linksback Wouter Prent bij Baronie, dat echter twee minuten later met tien man verder moest. Jens Wirix maakte in een duel met Kools (die geel verdiende, maar niet kreeg) een natrappende beweging met twee voeten tegelijk en nu wist Tjong A Hun zijn broekzak wel te vinden en was rood de terechte kleur.

Met 0-1 achter tegen koploper Halsteren en verder met tien spelers. Niet het allerbeste scenario voor Van Poelje en van Moergestel, zijn assistent. Tijn van Galen mocht nog opdraven om toch nog wat te forceren dacht Van Poelje. En de man die vorig seizoen Groen-Wit aan veel doelpunten hielp, forceerde een vrije trap op twintig meter van het Halsteren-doel en Jorik Mijnhijmer ging achter het leder staan.

Scherp geschoten, lichtjes van richting veranderd en de 1-1 was de beloning voor een juichend thuispubliek. Terecht dat de Baronnen hun geluk niet op konden, maar dat brak ze nog bijna op in de slotseconden. Het was de 19-jarige van keeper Michel van Butselaar, die met een alerte redding een schot van Marijnissen onschadelijk maakte. Halsteren, met de klasse van onder meer ex-profspeler Fouad Idabdelhay in de spits en de dribbelvaardige Jurik Zimmerman op de flank bleef zodoende in mineur achter. Maar dat was al beter dan vorig seizoen, toen de favoriet van de Hoofdklasse uit het geel-zwarte dorp het deksel zelf op de neus kreeg in de slotfase. Dat lot bleef de veel kapitaal krachtigere club dan Baronie deze keer bespaard.

Na afloop sprak Voetbalinbreda.nl met de teammanager van Baronie, Sheulmar Lawender. “Het was een gelijkopgaande wedstrijd met weinig kansen. Halsteren was de eerste helft wat dominanter dan wij, maar met weinig gevaar. Na de 0-1 moet je ook wat geluk hebben en gingen we alles of niets spelen. Tot aan de 80ste minuut dacht ik een puntje vandaag is oké. Na die achterstand en de rode kaart ben ik heel blij met dit punt.”