Datum: zaterdag 21 augustus 2021, 00:05 - Auteur: Mica de Montigny

Joris van de Lande (31) stopt na bijna 300 doelpunten

Zondag vierdeklasser SAB moet lijdzaam toezien hoe zijn absolute goalgetter zijn kicksen aan de wilgen hangt: Joris van de Lande (foto) is er klaar mee. De 31-jarige spits legt aan Voetbalinbreda.nl wat hem bewoog om deze beslissing te maken.

De echte liefhebber uit Breda kent hem sowieso: die lange nummer 9 met het clichématige neusje voor de goal. Van de Lande is in de regio (ook in Etten-Leur bij Unitas ’30 scoorde hij aan de lopende band) uitgegroeid tot een fenomeen in het amateurvoetbal. Ondanks zijn 31-jarige leeftijd – relatief jong voor een amateurspeler – beëindigt de sympathieke topschutter zijn loopbaan. Waarom is de hamvraag? “Het is een combinatie van redenen”, zo opent hij zijn relaas.

“Ik was eigenlijk al een paar keer bezig aan mijn zogenaamde laatste seizoen, maar door Corona heb ik het elke keer niet goed af kunnen sluiten helaas en daarom ben ik steeds doorgegaan. Verder heb ik redelijk veel blessures gehad, soms ook wel ernstige. Ik heb helaas niet de gave om dan wat rustiger aan te doen in het veld, dus dat werkt niet in mijn voordeel. Wat ook meespeelt is dat de afgelopen seizoenen best wel wat jongens zijn gestopt of vertrokken.”

Van de Lande geeft aan dat de lange inactiviteit door de maatregelen die de Corona-pandemie met zich meebrengt ook een reden is voor zijn keuze. “In al die tijd ben ik me wat op andere dingen gaan focussen en mijn tijd anders in gaan delen. Daarbij komt het feit dat ik ook wat ouder word en dan komt er een moment dat je aanvoelt om te stoppen.” Zo komt er een einde aan een tijdperk van wekelijke hattricks en winnende doelpunten op sportpark Ruitersbos.

“Iemand bij SAB heeft bijgehouden hoeveel goals ik heb gemaakt. Het waren er net geen 300 en dat was wel mijn doel, dat heb ik niet gehaald helaas”, lacht hij. Om precies te zijn 194 competitiedoelpunten en de rest allemaal gescoord in het bekertoernooi of in de nacompetities. En dat allemaal in ongeveer 250 duels: indrukwekkende cijfers. Rest alleen nog de vraag of Van de Lande ooit nog terugkeert in de voetballerij. “Misschien als trainer of iets dergelijks.”

Vanzelfsprekend zou dat een geschenk zijn voor iedere onervaren spits, die wel wat kan leren van de doelpuntenhonger van Van de Lande, die op zijn vijfde jaar begon als voetballertje van TVC ’39. Helemaal verdwijnen zal hij op korte termijn niet: “Nu kan ik op zondag wel eens keer naar verjaardagsfeestjes waar ik de afgelopen vijftien jaar niet naar toe kon. En fitnessen, dat ga ik meer doen nu. Uiteraard ga ik ook wel bij SAB kijken af en toe”, besluit Van de Lande.