Datum: vrijdag 17 november 2023, 14:53 - Auteur: Redactie

KNVB schrapt Bavel twee weken uit de competitie

Zondag tweedeklasser Bavel komt de komende twee weekenden niet in actie. Reden voor dit is een nieuwe regel van de KNVB, die teams uitsluit waarvan spelers of trainers fysiek en/of verbaal geweld jegens een scheidsrechter uiten.

Om arbiters meer in bescherming te nemen heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond een nieuw beleid ingevoerd. De maatregel bij ‘excessief verbaal en/of fysiek geweld tegen scheidsrechters’ moet er verzorging dat de verharding in agressie en weinig respect tegen de leidsmannen afneemt. Eenieder die zich hier toch schuldig aan maakt volgens een scheids, kan voor twee weken uit de competitie worden gehaald voor een ‘afkoelingsperiode’.

Bavel is nu de eerste club uit ‘onze regio’ Breda die dit overkomt. Afgelopen weekend, tijdens de 3-1-thuisnederlaag tegen Victoria ’03 in 2C, kreeg Bas Plasman de rode kaart na de laatste tegengoal omdat hij vond dat er een overtreding op hem werd gemaakt en daardoor ‘hevig protesteerde’ tegen de scheidsrechter, zo stond er zondagavond al in ons wedstrijdverslag. Van fysiek contact was echter geen sprake, zo stelde de hoofdrolspeler zelf al.

Bavel-voorzitter Christel Geerts was ontstemd, zo bleek na contact met Voetbalinbreda.nl. Het schijnt sinds het seizoen 2022/2023 in het handboek te staan. En in een nieuwsbrief staat een stuk dat ze ‘geweld’ tegen scheidsrechters harder gaan aanpakken, maar niets over deze sanctie. Ik ben van mening dat als je een dergelijke maatregel/sanctie inzet bij aanvang van het nieuwe seizoen, dat je hier de clubs duidelijk over informeert. En ik heb er moeite mee dat hier dus totaal geen hoor en wederhoor mogelijk is.”

(foto door Marcel Mol)