Datum: zondag 7 april 2019, 17:48 - Auteur: Redactie

Koploper Baronie morst dure punten bij middenmoter

Lijstaanvoerder Baronie verzuimde zondag zijn koppositie in de Hoofdklasse B te verstevigen. RKSV Minor was net als in het heenduel onverslaanbaar voor de Baronnen van coach Jurriaan van Poelje.

Net als in Breda slaagde koploper Baronie er vanmiddag niet in om het Limburgse Minor op de knieën te krijgen en eindigde het treffen ook deze keer in een 2-2 gelijkspel. Baronietrainer Van Poelje zag zijn tactische omzetting niet het gewenste resultaat opleveren. Mark Schuit speelde op het middenveld voor Sander Wirix die ten koste van Wouter Prent naar de linksbackpositie verhuisde. Zijn collega Guido Leunissen had echter ook een verrassing in petto. Minor speelde dit keer niet in de normale 5-3-2 opstelling maar in een 5-2-3 systeem en had daar al snel succes mee. Want na 3 minuten verraste een combinatie tussen Gegvataj en Tambak de zwak ingrijpende Bredase defensie waarna Elalji via de binnenkant paal doel trof 1-0. Baronie moest even van de schrik bekomen en had bepaald geluk dat Tambak, na slordig balverlies van Baronie aanvoerder Kankam, op aangeven van Elalji in vrije positie wild over het Bredase doel knalde. De bezoekers herpakten zich waarna een fase volgde met druk op het Limburgse doel. Uit een voorzet van Mijnhijmer kopte Veldhof op de paal waarna diens rebound knap werd gered door doelman Quaden. Net als in Breda vervulde de Limburgse doelman opnieuw een heldenrol door pogingen van Mijnhijmer en Mohammad fraai tot corner te verwerken. Intussen moesten de groenwitten alert zijn op de Limburgse counters die veelal door de technisch vaardige en snelle Elalji werden ingeleid. Een van die counters bleek na een klein halfuur succesvol. Elalji bereikte de naar links uitgeweken Claassens die Van Oorschot met een schitterend diagonaal schot wist te kloppen om zijn ploeg daarmee op een verrassende 2-0 voorsprong te brengen. Daarbij moet overigens worden aangetekend dat de anders zo hechte Bredase defensie er opnieuw niet helemaal goed uitzag. Het was op dat moment een verdiende voorsprong voor de thuisclub die vooral in de persoonlijke duels de overhand hadden. Baronie kon niet overtuigen en kwam in het laatste kwartier niet verder meer dan pogingen van Mohammad en Mekkaoui die niet het gewenste resultaat opleverden.

Met na rust Wouter Prent en Sander Wirix weer op hun vertrouwde posities begonnen de Baronnen meteen energiek aan de tweede helft. Dat leverde al binnen enkele minuten de aansluitingstreffer op. Een voorzet van Mijnhijmer werd door Mohammad met de borst afgelegd op de inkomende Jens Wirix die hard raak schoot 2-1. Enkele minuten later leek de gelijkmaker al een feit. De treffer van Jens Wirix werd door arbiter Bogers echter afgekeurd wegens vermeend gevaarlijk inkomen op doelman Quaden. De groenwitten speelden duidelijk feller en beter dan in het eerste bedrijf en verwierven zich dan ook een groot veldoverwicht. Dat leidde uiteindelijk ook tot de verdiende gelijkmaker. Een prachtige voorzet van Mijnhijmer bereikte de bij tweede paal instormende Mekkaoui die beheerst raak schoot 2-2. Baronietrainer Van Poelje voelde dat er meer inzat en bracht met Alex Haas voor Veldhof een extra aanvaller om zo alsnog de winnende treffer te forceren. Zo schoot Mekkaoui rakelings voorlangs, maar was de grootste kans voor Mijnhijmer. Alleen voor doelman Quaden wilde hij de bal echter voor zijn sterke linkerbeen leggen in plaats van direct met rechts uit te halen. De uitblinkende Limburgse doelman plukte echter tijdig de bal van zijn voet waarna hij ook Mohammad nog van een treffer wist af te houden. Ondanks dat Minor op haar laatste benen liep slaagde Baronie er in de spannende slotfase niet meer in om de overwinning naar zich toe te trekken.

Door het Bredase gelijke spel, de nederlaag van Gemert en het gelijke spel van Halsteren, was Groene Ster (2-1 winst op Leonidas) de grote winnaar van deze zondag, De Limburgse ploeg nadert koploper Baronie nu tot op slechts één verliespunt. Volgende week wacht Baronie met tegenstander Groene Ster dan ook een heuse kraker die wel eens beslissend kan zijn voor het kampioenschap.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens)

RKSV Minor – Baronie 2-2 (2-0)
1-0 en 2-0 RKSV Minor, 2-1 Jens Wirix, 2-2 Nizar Mekkaoui.