Datum: donderdag 12 mei 2022, 22:08 - Auteur: Redactie

Koploper TVC Breda heeft na rust geen kind aan Advendo

De stadsderby van 5A was donderdagavond alleen voor rust misschien nog een beetje spannend. Advendo leed op eigen terrein uiteindelijk een logische nederlaag tegen titelfavoriet TVC Breda.

Sportpark ‘t Kadijkje had voor ieder wat wils: op het hoofdveld de koploper uit Tuinzigt tegen het vlaggenschip van de club uit de Bastenakenstraat en aan de andere kant van het complex het vedette-team van Advendo 2, dat ook tegen een lager elftal van TVC Breda speelde. En in dat vriendenteam van de rood-witten heel wat aangename verrassingen. In de defensie voormalige Baronnen Tyrone Zschusschen en Devon van Dam met Robbert van Oorschot als keeper en met ex-FC De Geeren-speler Peter Patty als grote entertainer. Ze zijn kampioen in hun klasse en klopten TVC Breda dus zoals verwacht door onder meer een wereldgoal van Nick van Santvoort, die vanuit de middencirkel de vijandelijke keeper in verlegenheid bracht: prachtig.

Dat in schril contrast met het eerste, waar het wekelijks pleisters plakken lijkt om een zo representatief mogelijk elftal op de been te krijgen. Coach Omid Chaab kon in elk geval een beroep doen op routiniers als Kevin Bruggeman, Nenad Ristanovic en Joey van der Rijk. Maar zij zagen hoe de bezoekers via twee snelle goals van Bryan Veth achter de feiten aanliepen. Des te lekkerder was de verrassende aansluitingsgoal van Jamal Qorane vlak voor rust, die scoorde na een vrije trap van Bruggeman. Maar na rust was het team van het trainerstrio Nijs Kivits, Kevin Faas en Johan Rijndorp heer en meester. Veth voltooide zijn hattrick, Jeroen Ooms maakte er 1-5 van en het slotakkoord was voor de beste voetballer van de Viola’s: Romano Rijndorp. De 16-jarige belofte passeerde de Advendo-keeper fraai onder de schijnende lichtmasten.

Buiten een heerlijke poeier van Advendo-topscorer Kendrick Cecilia, die via de handschoen van TVC Breda-doelman Jay Regter de lat raakte, had Advendo zoals verwacht weinig in de melk te brokkelen. De enige wanhopige vormen van verweer kwamen van de grensrechter van de gastheren, die voor frustratie zorgde in het uitkamp. Na zijn zoveelste vlagsignaal was TVC Breda-icoon Guust Smit het zat. “Hee, hedde gij oewe zonnebril niej op?“, riep hij naar de vlaggenist. Het leverde gelach op en zorgde toch nog voor een prima sfeertje. TVC Breda gaat kampioen worden, het is een kwestie van tijd. Advendo? Dat roeit met de riemen die het heeft. De opgezette tent achter het doel die de door storm- en waterschade beschadigde kantine vervangt is daar het meest typerende voorbeeld van.

Advendo – TVC Breda 1-6 (1-2)
0-1 en 0-2 Bryan Veth, 1-2 Jamal Qorane, 1-3 Bryan Veth, 1-4 Romano Rijndorp, 1-5 Jeroen Ooms, 1-6 Romano Rijndorp.