Datum: woensdag 9 oktober 2019, 00:01 - Auteur: Mica de Montigny

Leroy van Berkom is het jonge pareltje tussen de ‘mannetjes’ van TVC Breda

TVC Breda-coaches Nijs Kivits, Kevin Faas en Johan Rijndorp hebben lef. Zij geven TVC Breda een nieuw smoelwerk, maar stellen ook de pas 18-jarige Leroy van Berkom op centraal in de verdedigen van de Viola’s. Een positie met veel verantwoordelijkheid, maar ze loven hem en vertrouwen die verantwoordelijkheid aan hem toe. Zeer interessant. Voetbalinbreda.nl nam de tijd om deze belofte uit Tuinzigt te leren kennen en sprak hem uitgebreid.

Ze zullen het niet leuk vinden op sportpark Kwakkelhut, maar TVC Breda was de laatste jaren een lachertje. Maar toch, in de voorbije seizoenen, waarin de zondag derde klasse uiteindelijk noodgedwongen werd ingeruild voor de zondag vijfde klasse, werd er ondertussen een diamantje geslepen. Van Berkom maakte zijn debuut in het eerste al toen hij vijftien was en is een échte jongen van de club. Op zijn vijfde levensjaar huppelde hij al rond bij de kabouters van de volksvereniging en hij doorliep alle jeugdteams van TVC Breda, voor hij het vlaggenschip dus bereikte. “In de F-jes begon ik als keeper, maar kwam er toen al achter dat ik voetballen leuker vond. In de jeugd speelde ik tot aan de C-tjes als verdediger, maar tot vorig seizoen heb ik als middenvelder gespeeld. Maar nu sta ik achterin en sta ik daar aardig op mijn plek.” Dat Van Berkom (foto) talent had zagen de KNVB en RBC ook al, want die lieten hem stage lopen. Toch zou hij nooit een ander shirt dragen dan het paarse van de fusieclub aan de Kwakkelhutstraat.

“Ik woon bij TVC Breda om de hoek en op een gegeven moment wordt het wel je cluppie als je er al zo lang speelt. En het is leuk hier. TVC Breda is toch een club die heel gezellig is en wij hebben nu een leuk gemengd team met jeugd en ervaring, dus er valt veel te leren. Vooral ook van mijn trainers; Nijs, Kevin en Johan.” Van Berkom is eigenlijk een ‘A-typische TVC’er’, gechargeerd gezegd. Gewoon anders. Louter postief, werkt hard, zeurt niet en is altijd vrolijk. Eén van zijn trainers, Johan Rijndorp, praat dan ook met bewondering over zijn pupil. “Leroy is een jonge speler met veel potentie, die open staat om veel te leren. Heel veel snelheid en drive koppelt hij aan voetballend vermogen. Qua persoon iemand die altijd 100 procent geeft op de trainingen en in wedstrijden. Hij durft zijn mening ook te geven, het is echt een goede gast om in je groep te hebben”, aldus de oud-speler.

Mooie woorden, maar is het geen té grote verantwoordelijkheid voor Van Berkom (foto), om op zo’n leeftijd al een soort rol te hebben zoals Matthijs de Ligt die had bij Ajax vorig seizoen? Zelf repliceert hij resoluut. “Het voelt eigenlijk heel goed om zo’n belangrijke positie te hebben tussen allemaal spelers die ouder zijn dan ik. Ik leer veel van de jongens en heb natuurlijk al geluk dat ik al drie seizoenen hebben kunnen wennen aan het seniorenvoetbal. Ik weet van mezelf dat ik niet de bouw heb van een verdediger, maar door de laatste jaren ga ik geen duel uit de weg en ben ik ook zeker niet bang om oudere spelers te coachen of corrigeren.” Zijn sterke punten? Zelf noemt hij zijn ‘snelheid’ en het verdedigen an sich. Ook zijn mentaliteit. “Ik kan niet tegen mijn verlies. Altijd chagrijnig als we hebben verloren. Zelfs als we winnen en ik heb niet goed gespeeld, dan ben ik kritisch op mezelf. Mijn zwakke punten? Dan denk ik toch mijn ervaring. Ik snap het spelletje zelf heel goed, maar megaveel ervaring heb ik natuurlijk nog niet.”

Inhakend op de actualiteit: TVC Breda heeft na drie speelronden zes punten verzameld en draait dus bovenin de ranglijst mee. Hoe kijkt Van Berkom er naar? “Als ik eerlijk ben verwacht ik niks. Ik hoop gewoon dat we in de bovenste helft van de competitie eindigen en met onze kwaliteiten moet dat lukken. Dit wordt een seizoen waarin we als team moeten verbeteren. We moeten een team worden. Voor elkaar door het vuur gaan zal daarin een rol spelen. Als dat gaat komen kunnen we hoog gaan eindigen.” Op zijn eigen ambities reageert hij ook helder. “Van mezelf verwacht ik dat ik een goed seizoen zal draaien, zoals de wedstrijden tot dusver. De jongensdroom van elke voetballer is op het hoogste niveau te spelen. Dat zal voor mij niet haalbaar zijn, maar ik wil wel zo hoog mogelijk voetballen.” Na jaren van ellende en droogte lijkt het er op dat de vibe postiever is geworden en daar wil TVC Breda de vruchten van gaan plukken. Vroeg of laat. Het liefst vroeg natuurlijk, maar de concurrentie is groot. In het eerste team van de volksbuurt loopt in elk geval een jongen die zich opvallend volwassen gedraagt en met zijn leeftijd een voorbeeld is voor de rest van de selectie. TVC Breda heeft een pareltje tussen alle ‘mannetjes’.