Datum: woensdag 11 maart 2020, 18:42 - Auteur: Redactie

‘Lorenzo Boudewijns wordt de beste trainer in Breda’

Beste bezoekers (en premium-leden), nu het coronavirus de wereld op zijn gat heeft laten liggen wordt er komend weekend niet gevoetbald. Terecht. Maar Voetbalinbreda.nl moet jullie dus genoeg leesvoer voorschotelen, zodat de lange dagen thuis beter zijn door te komen. Daarom richt dit platform zijn pijlen op het trainersgilde in Breda.

Boudewijns is all-time topscorer van Boeimeer, dat eerder deze eeuw als eerste zondagelftal speelde. Jarenlang was hij de spits van de Koningsblauwen. Een soort Mariano Bombarda uit de Haagse Beemden. Dikke kont erin, draaien en schieten. Hij maakte uiteindelijk meer dan 100 goals en wist met zijn ploeg te promoveren van zondag vijfde klasse, naar de zondag tweede klasse.

Een handvol jaren terug kapte de dertiger ermee. Zijn status had hij verdiend met al zijn doelpunten en de liefkozende bijnaam Bolle doen iedereen glimlachen als hij weer opduikt op sportpark Heksenwiel. Tóch nam hij de beslissing om de vereniging te verlaten. Hij werd trainer en ging op eigen benen staan. In Molenschot om precies te zijn. De veelal laagvliegende dorpelingen dromen al eeuwen van een plek in de zondag vierde klasse, maar dat lukte niet. Wel stond er een herkenbaar team, dat prima meedraaide jarenlang.

Afgelopen zomer verliet hij het kleine plaatsje om terug te keren bij zijn cluppie: Boeimeer. Daar tekende hij een contract (dat hij al verlengde onlangs) voor de nieuwe zaterdagploeg. Bij Boeimeer gaan ze met de trend mee, die voorspelt dat het zaterdagvoetbal op termijn groter wordt dan het zondagvoetbal. Inmiddels is de competitie over de helft en in 4C staat Boeimeer derde, met evenveel punten als de nummer 2. Promotie lonkt dus, niet dat dat het doel was.

Want zoals altijd sinds hij trainer is blijkt Boudewijns niet roekeloos. Praatjes heeft hij heel zijn leven al, maar hij pakt het nu wat professioneler aan. Haalt de druk vaak weg van zijn spelers en tempert de verwachtingen. Ondertussen bouwt hij aan een vast elftal, dat ondanks zijn debuut in het zaterdagvoetbal vaak een prima indruk achterlaat. Het is groeiende, er zit muziek in de nieuwe ploeg.

Vaak dezelfde opstellingen: goeie spits, lekkere linksback, een as met jongens van de club en inmiddels ook een doelman om wie hij niet meer heen kan. Op de bank jongelingen, die kans krijgen te spelen. Uitstraling heeft hij genoeg, als je met Boudewijns over voetbal babbelt is het boeiend. Geen hocus-pocus-teksten, maar gewoon een duidelijke visie. Zijn voordelen zijn z’n ervaringen als speler. Geen twijfelende doelman of rechtsback die nooit zeker was van zijn plek, nee, zoals gezegd was hij de topscorer van het vlaggenschip.

En het is geen coach zoals velen in Breda. Je weet wel, die lui die elk jaar op alle lijstjes staan van regionale en middelmatige clubs. Op een gegeven moment zijn ze 67, hebben ze 23 clubs gehad en nergens echt een bolwerk weggezet. Gewoon die uit het standaardrijtje, die jip en janneke-oefeningen geven op dinsdag en donderdag, gekke formaties op het bord zetten op zondag en aan het eind van het seizoen hun 9000 euro tellen die ze van de noodlijdende besturen gekregen hebben.

In Breda zijn zo elk jaar minimaal tien te noemen, maar Boudewijns is anders. Overtuigd van zijn kennis, visie en inhoud. Tikkeltje bijdehand, maar wel serieus en bekwaam. Tegenover de media durft hij ook wat meer peper in zijn commentaren te gooien, altijd leuk voor jullie lezers. Het ligt uiteraard aan hem. Gaat hij Boeimeer dit jaar of anders volgend jaar hogerop brengen en steekt hij veel tijd en energie in het trainersvak. Dan weet ik nu al dat hij in potentie, want hij is de jongste hoofdcoach uit de Gemeente Breda, de beste trainer van onze stad gaat worden.