Datum: donderdag 18 augustus 2022, 22:43 - Auteur: Mica de Montigny

Michel van Butselaar komt met Baronie dicht bij zijn doel

Hij kwam als jong talent uit de opleiding van NAC als jongeling naar sportpark de Blauwe Kei, maar veroverde de positie van eerste keeper al vliegensvlug. Michel van Butselaar (foto) is niet meer weg te denken uit de basis van de Baronnen, die vorig seizoen mede dankzij zijn vaak indrukwekkende optredens promoveerden als kampioen van de zondag Hoofdklasse B. Hij zit op het moment dat Voetbalinbreda.nl hem interviewt in Griekenland voor een geplande vakantie, maar is er zondagmiddag bij voor de start van de Derde Divisie.

Veel weten we in Breda niet van HSC ’21. De reistijd bedraagt twee uur en een kwartier heen en twee uur en een kwartier terug. In Haaksbergen is Sjoerd Overgoor een bekende naam met een verleden als profvoetballer en de vereniging bestaat al 101 jaar. Onder leiding van de opvolgers van succescoach Jurrian van Poelje (Sedat Ciner en Martijn van Galen) moet Baronie kijken waar het staat. Iemand die het vlaggenschip van de hoogst acterende amateurclub van Breda niet door het ijs zal laten zakken is Van Butselaar.

Hij keepte vorig jaar een geweldige campagne en was een steunpilaar in de race naar het kampioenschap, die uitbundig werd gevierd enkele maanden geleden. Teammanager Sheulmar Lawender komt superlatieven tekort als hij over Van Butselaar spreekt. Hij noemt hem een ‘goede gast’, ‘netjes opgevoed’ en ‘respectvol naar ouderen’. Dat klopt wel, als hij tijdens de eerste seconden van het interview ondergetekende met ‘U’ aanspreekt. “Maar hij is ook niet op zijn mondje gevallen”, vertelt Lawender. Een puike eigenschap voor een doelman met ambitie.

Baronie-staf blij met ambitieuze belofte uit Breda

Want ambitie heeft Van Butselaar. De 21-jarige meubelstoffeerder kan omschreven worden als all-round goalie. Goed oog in oog met vijandelijke spitsen, kan pingels pakken en beschikt over een ferme uittrap. Compleet dus. “We zijn erg blij met hem”, jubelt Lawender. Ook zijn trainer Van Galen is vol lof tot dusver. “Michel heeft zich goed ontwikkeld tot een hele goede en betrouwbare keeper. Daarbij is hij ook nog jong.” Het is kraakhelder, eenieder weet dat de Bredase doelman nog een grote toekomst voor zich heeft. Hoe ziet hij dat zelf?

“Ik verliet NAC Breda met de ambitie om mezelf te ontwikkelen bij Baronie en zo hoog mogelijk te spelen. Of ik nog droom van een profbestaan? Ja. We zitten met Baronie al dicht tegen het profvoetbal aan, dat is natuurlijk geweldig. Zou ik alles opgeven om prof te worden? Ja, dat denk ik wel.” Opvallend is dat Van Butselaar begon als spits in de jeugd van Baronie, maar al rap sluitpost werd. Eerste sluitpost is hij dus. Zijn concurrenten dit jaar? Max Winde en Joep Jacobs. Even een informatief tussendoortje.

“Nog geen echte doelstelling uitgesproken”

Zondag dus, HSC-uit. Staat Van Butselaar over twee dagen in de basis is de vraag, nu hij vandaag pas terugkeert uit Griekenland? “Ik heb heel de voorbereiding meegedaan, alleen nu even een weekje gemist. Deze trip stond al gepland. Wat de trainers in gedachten hebben zal blijken zondagmiddag. Ik ben er in ieder geval zeker klaar voor.” En is Baronie er in het algemeen wel klaar voor. Een nog hoger niveau en uiteraard verwachtingen die erbij komen kijken. “Dit is natuurlijk het eerste jaar voor ons in de Derde Divisie.”

“Het is lastig te zeggen wat onze doelstelling is. We zijn nieuw in de competitie, dus gedurende het seizoen moet de doelstelling gaan blijken. Dan krijgen we een beter beeld. Voor nu hebben we niet echt een doelstelling uitgesproken, we willen minimaal handhaven. We zijn goed voorbereid voor dit weekend.” En daar heeft de selectie van sportpark de Blauwe Kei hard voor getraind deze zomer. Merkt Van Butselaar al verschillen met voorganger Van Poelje? “Voor mijn gevoel trainen we langer en harder dan vorig seizen, dat is het enige verschil.”

“Train extra op voorzetten en trappen met linker”

Hopelijk is er ook weinig verschil met de statistieken die hem vorig jaar in de spotlights brachten. Op Hoofdklasse-niveau zeventien tegengoals in 26 duels. Dat is top. Hoe zorgt Van Butselaar er voor dat hij een treetje hoger ook tot een beest onder de lat behoort? “Ik kan bij voorzetten nog beter worden en mijn linkerbeen is goed, maar niet zoals mijn rechter, dus daar wil ik ook nog mee bezig zijn. Daar train ik extra op. Voor de training ballen met links trappen en ook tijdens de training zoveel mogelijk met links doen.”

De dromen blijven aanwezig en de potentie wordt elk jaar wat meer zichtbaar. De nog grotere voetbalclubs van ons land zullen hem ongetwijfeld op hun radar hebben. Maar voorlopig zit de beloftevolle ballenvanger goed op zijn plek. Samen met zijn broertje Tommy van Butselaar spelen, op loopafstand wonen van het complex en gewoon blij met Baronie. “Ik ben hier als klein jongetje opgegroeid. De mensen staan hier altijd voor je klaar. Mijn gevoel bij Baronie is heel goed”, besluit de beste keeper van Breda.

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan. Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss

(foto door Marcel Mol)