Datum: zondag 9 december 2018, 19:11 - Auteur: Luke Thomas

Miraculeus punt voor tiental JEKA tegen Madese Boys

Zondagmiddag ontving JEKA in 2E directe concurrent Madese Boys in een wedstrijd met een spectaculair slot. Met tien man 0-2 achter staan. Kansloos, zou je denken. Maar JEKA is de meester der gelijkspellen. En die status werd maar weer bevestigd na een geweldige comeback, die in extra tijd werd bekroond.

Het zonnetje schijnt voorzichtig op sportpark Tussen de Leijen, het veld is doorweekt van de hevige regen van afgelopen nacht en het bier vloeit rijkelijk langs de zijlijn. Het is het recept van een heerlijke voetbalmiddag. Een recept dat aangevuld zou worden door drie buitenspeldoelpunten, een rode kaart en een comeback van formaat.

Vanwege het ontbreken van lichtmasten begint de wedstrijd een halfuur eerder. Niet bepaald ongunstig: na de wedstrijd kunnen de supporters meteen door naar NAC. Maar eerst moeten zij JEKA, spelend in Willem II-kleuren, naar de overwinning schreeuwen. De thuisploeg begint goed. Snel combinerend domineert het ‘t balbezit, maar tot grote kansen komt het niet. Een handsbal van Madese Boys in eigen zestien geeft de Bredanaars nog redenen tot appeleren, maar dat wordt niet gehoord. Een VAR-momentje, iets waar de amateurwereld nog niet mee gemoeid is.

Madese Boys speelt iets verdedigender en wacht op countermogelijkheden. Een met vlagen prima tactiek. Aan Bjorn de Bruijn, linksbuiten van de bezoekers, heeft de JEKA-defensie haar handen vol. Zo ook in de veertigste minuut: een prachtige solo vanaf de middenlijn zet hem samen met spits Hovsep Manukjan voor goal. Laatstgenoemde ontvangt de bal en scoort, maar staat buitenspel. Drie minuten later is het de beurt aan JEKA. Een vrije trap wordt binnengekopt, maar ook deze wordt afgekeurd. Met 0-0 de kleedkamers in. Het kan nog beide kanten op.

Na rust zijn de verhoudingen minder gelijk. Madese Boys is beter en zet de thuisploeg flink onder druk. Al na twee minuten valt de 0-1. Dennis Marijnissen schiet de gegeven penalty rechtstreeks in de winkelhaak. Hier kan iedereen nog wat van leren. Het ziet er slecht uit voor de Bredanaars. Een hevige regenbui volgt. Een kansenregen volgt ook. De gasten uit het rode dorp krijgen enorm veel kansen om de 0-2 te maken, maar doen dat niet. JEKA ontsnapt keer op keer en krijgt zelf ook nog een uitgelezen kans op de 1-1. Maar onsuccesvol. Maar JEKA mag niet klagen. Dat weet trainer Bas Liebregts ook. “Het had net zo goed 0-4 kunnen staan”, geeft hij toe aan Voetbalinbreda.nl.

Met nog een halfuur op de klok wordt het uitzicht van JEKA verslechterd. Ruud van Stokkom ontvangt zijn tweede gele kaart en mag gaan douchen. Nu weet de uitploeg wel te scoren. Manukjan komt één-op-één en doet wat een spits hoort te doen: 0-2, over en uit. Althans, zo zou je denken. “Met tien man 2-0 achter staan is natuurlijk een hopeloze uitgangspositie”, vindt Liebregts. “Ik probeer dan nog met wissels iets te forceren. Iets anders proberen dan we al hadden gedaan.”

Zoals het inbrengen van Koen Vereecken. De middenvelder mag het in de spits gaan proberen. Geniaal: zijn eerste balcontact in de 74stee minuut betekent meteen de aansluitingstreffer. Op aangeven van Rutger Schalks kopt hij de bal knap binnen. The game is on. Maar zes minuten later scoort Madese Boys weer. Buitenspel. Discutabel. Van mooi voetbal is weinig meer over de laatste tien minuten. Het is pompen, strijden, vechten. En dan gebeurt het ondenkbare. In de extra tijd krijgt JEKA een penalty. Geheel onterecht, want Frits Schuurink wordt dan wel onderuitgehaald, maar de bal wordt keurig gespeeld. Maar geen Bredanaar die daarover zal klagen. Randy Klees leerde van de 0-1 en schiet de strafschop binnen. ‘Eigen schuld, hadden ze maar moeten scoren’, klaagt de Made-aanhang. De Houdini-act is compleet. JEKA triomfeert. Liebregts: “Ik ben enorm blij. De spelers hebben echt gestreden. En je ziet maar: Jeugdig Enthousiasme Kan Alles.”

Promovendus JEKA speelt voor de zesde keer gelijk en mag daarom ‘de meester der gelijkspellen’ genoemd worden. Volgende week bezoekt het Rijen. Een moeilijk affiche: het is de nummer drie en heeft nog geen wedstrijd verloren. JEKA staat tiende en staat twee punten van de nummer zes vandaan. Kan het de extase doortrekken naar volgend weekend?

JEKA – Madese Boys 2-2 (0-0)
0-1 Dennis Marijnissen (pen.), 0-2 Hovsep Manukjan, 1-2 Koen Vereecken, 2-2 Randy Klees (pen.).