Datum: vrijdag 21 april 2023, 21:23 - Auteur: Redactie

NAC boekt belangrijke zege in en tegen Eindhoven

FC Eindhoven was de eerste helft heer en meester in het Jan Louwers stadion. Oud NAC’er Pjotr Kestens opende dan ook de score voor de thuisploeg. Kort voor rust was het Ómarsson die uit het niets de 1-1 wist te maken. De tweede kregen de 350 meegereisde supporters een compleet ander NAC te zien. Een benutte penalty door Jort van der Sande bezorgde NAC uiteindelijk de winst.

Peter Hyballa koos wederom voor dezelfde elf als vorige week. Sinds het treffen met VVV-Venlo op 31 maart wijzigde de oefenmeester zijn basiself niet meer. Het was al de derde keer dit seizoen dat de ploegen elkaar troffen. In september werd het 1-1 in Breda en in januari won NAC in het bekertoernooi met 2-1 na verlenging.

De openingsfase was duidelijk voor de thuisploeg. De Eindhovenaren oogden gretig en werden al snel gevaarlijk. Charles-Andreas Brym kreeg na drie minuten spelen al een flinke kans op de openingstreffer, maar door een uitstekende ingreep van Roy Kortsmit kwam NAC met de schrik vrij.

Net toen NAC het wat beter op de rit leek te hebben, sloeg FC Eindhoven toe. Oud bekende Pjotr Kestens passeerde zijn directe tegenstander en schoot de bal met veel precisie in de verre hoek. Hij liet Kortsmit kansloos en zette de 1-0 op het scorebord.

Na het doelpunt drukte FC Eindhoven NAC steeds verder terug. Charles-Andreas Brym kreeg al een reuze kans op de tweede en Naoufal Bannis kopte daadwerkelijk raak, echter werd zijn treffer geannuleerd vanwege buitenspel. NAC mocht blij zijn dat het ‘slechts’ 1-0 stond.

Kort voor rust kreeg NAC misschien wel iets meer dan het eigenlijk verdiende. Een goede pass van Jort van der Sande bracht Ómarsson in stelling. Oog in oog met doelman Bertrams aarzelde de IJslander niet en schoot hij de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1.

Kort na rust kreeg NAC de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Invaller Ezechiel Banzuzi werd na een goede actie in het zestienmetergebied naar de grond gewerkt. De scheidsrechter wees resoluut naar de stip en NAC kreeg een penalty te nemen. Jort van der Sande ging achter de bal staan. Oog in oog met Bertrams was de ex FCE-spits koel en zette hij NAC op een 1-2 voorsprong.

Dat het een wedstrijd van twee gezichten was, was een understatement vandaag. NAC had het de tweede helft een stuk beter voor elkaar dan in het eerste bedrijf. Het gaf weinig weg en was zelf een aantal keren dicht bij een verdubbeling van de score.  Zo ver kwam het uiteindelijk niet. Eindhoven invaller Justin Ogenia maakte het duel niet af. In de 90e minuut pakte hij een rode kaart.

Aanstaande dinsdag speelt NAC in eigen huis het laatste kwartier van de gestaakte wedstrijd tegen Willem II uit. Dit zal zonder supporters gebeuren. Zaterdag 29 mei speelt NAC wederom in het Rat Verlegh Stadion. Dan komt Roda JC op bezoek.

FC Eindhoven – NAC Breda 1-2 (1-0)
1-0 Kestens, 1-1 Omarsson, 1-2 Van der Sande.