Datum: vrijdag 17 mei 2024, 22:44 - Auteur: Redactie

NAC speelt Roda JC dronken en staat in de halve finale van de play-offs

NAC Breda maakte vrijdagavond gehakt van Roda JC in de terugwedstrijd van de eerste ronde van de  play-offs in de Keuken Kampioen Divisie. De Parel van het Zuiden won thuis met 3-1 en deze keer werd het 0-5.

Hoofdtrainer Jean-Paul van Gastel stuurde dezelfde elf spelers het veld in als de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Op de bank was er wel een wijziging. Doelman Roy Kortsmit raakte 8 maart geblesseerd in het uitduel met Jong Ajax. Vandaag zat voor het eerst weer bij de wedstrijdselectie.

Eerste helft

Zoals verwacht startte Roda JC fel en aanvallend aan het duel. De thuisploeg bleef veelvuldig in balbezit en op moment van balverlies zaten zij er direct bovenop. Tot grote kansen wisten beide ploegen niet te komen in de openingsfase. 

Na een kwartier kwam het eerste echte wapenfeit. Balverlies op eigen helft van NAC leidde de kans in. Een schot van binnen de zestien vanaf de linkerkant eindigde recht in de handen van doelman Van de Merbel. 

NAC kwam middels corners en enkele kortlopende aanvallen wel in de buurt van het doel van Roda JC, maar niet tot echte kansen. Het was vooral Roda JC dat, zonder echt gevaar te stichten, het spel dicteerde. NAC hield vooral tegen en zocht vaak de lange bal. 

Na ruim een half uur spelen gooide NAC de schroom wat van zich af. Het zocht minder vaak de lange bal en combineerde met regelmaat richting het zestienmetergebied van Roda JC. Vaak waren het Janošek en Kuijpers die tot voorzetten kwamen. Deze konden worden verijdelt door de Limburgse defensie. 

Ondanks dat Roda JC de druk opvoerde tegen het einde van het eerste bedrijf, was het NAC dat op voorsprong kwam. Een goed uitgespeelde aanval via Haugen leidde de goal in. De spits wist Kemper aan de linkerkant te bereiken en de linksback kon doorstomen. Hij sneed naar binnen en schoot de bal in het dak van het doel: 0-1! Dit was tevens de ruststand.  

Tweede helft

NAC kwam scherp uit de kleedkamer en creëerde direct een kant. Een lage voorzet van Kemper richting Haugen kon nog worden weg gewerkt. Lucassen pikte de bal op en legde af op Staring. De middenvelder schoot, maar raakte de lat. Even later was het wel raak voor NAC. Een overtreding rond het zestienmetergebied van Roda JC op Van den Bergh leverde NAC een vrije trap op. Met Janošek herbergt NAC een specialist. De Tsjech schoot de bal in de verre hoek prachtig binnen: 0-2! 

Niet lang na de goal wisselt Roda JC driemaal en ging het erg aanvallend spelen. Dit leverde voor NAC veel ruimte op. Garbett, die net was ingevallen voor Oldrup Jens, zag de ruimte liggen en stak Kuijpers weg in de diepte. De buitenspeler was sneller bij de bal dan doelman Bucker. Hij omspeelde de doelman en werkte de bal in het lege doel: 0-3! 

Na het derde doelpunt moest scheidsrechter Van der Laan het spel stilleggen, omdat er aan de andere kant van het veld talloze bekers op het veld kwamen. Na een kwartier binnen te zijn geweest werd de wedstrijd weer hervat. 

NAC bleef gevaarlijk en was enkele keren dicht bij een vierde goal. Zo gingen Kuijpers en Haugen op de doelman af. Kuijpers was niet zelfzuchtig en legde breed op de Noorse spits. Daar kon echter een verdediger tussenkomen. Een schot van Omgba ging daarna maar net naast. 

Ook Roda JC stichtte gevaar. Een steekpass kwam aan in de zestien en er kon direct worden geschoten. Pepijn van de Merbel doorzag dat tijdig, snelde zijn doel uit en bracht uitstekend redding. 

Met nog een kwartier te spelen voerde NAC de score verder op. Een corner van de voet van Wernersson belandde op het hoofd van Koscelnik. Hij kopte onberispelijk raak: 0-4! 

Wederom werd na het doelpunt het spel stilgelegd door bekers op het veld. Er werd besloten om de wedstrijd nogmaals proberen te hervatten. Dit leverde voor NAC al snel een vijfde treffer op. Haugen kon een voorzet vanaf links raak koppen en zette de 0-5 op het scorebord. 

NAC heeft zich door deze ruime overwinning geplaatst voor de halve finale van Keuken Kampioen Play-Offs. Dinsdag 21 mei 20:00 uur speelt NAC in het Rat Verlegh Stadion de eerste wedstrijd. De tegenstander is nog niet bekend.

(bron: nac.nl)