Datum: woensdag 12 februari 2020, 20:21 - Auteur: Redactie

NAC stunt bij AZ en staat in halve finale KNVB Beker

In een winderig Alkmaar heeft NAC Breda woensdagavond één van zijn mooiste zeges van de laatste jaren geboekt. De nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie won met ongekende cijfers van de nummer twee van de Eredivisie: AZ.

AZ creëerde behoorlijk wat kansen in de openingsfase en had met Myron Boadu in de tiende minuut al op voorsprong kunnen komen, maar de spits schoot rakelings naast. AZ-trainer Arne Slot deed, na de afgelaste competitiewedstrijd tegen Feyenoord, gewoon weer een beroep op een groot deel van zijn basiselftal, maar richting het rustsignaal was het NAC dat de wedstrijd naar zich toetrok.

NAC-keeper Nick Olij, met een lang verleden bij AZ, had zich al diverse keren laten zien met reddingen toen de uitploeg verrassend op voorsprong kwam. Een kwartier voor rust deelde Robin Schouten met een grote kans de eerste waarschuwing uit, vijf minuten later was het raak. Diezelfde Schouten legde vanaf rechts laag voor op Mounir El Allouchi, die via AZ-verdediger Jonas Svensson de score opende.

In de tweede helft ontwikkelde AZ wat meer druk op de defensie van NAC, maar de Brabanders sloegen na een uur vanuit de counter keihard toe. Weer was Schouten, eveneens afkomstig uit de jeugdopleiding van AZ, betrokken bij een goal. Ditmaal deed hij het meeste gedeelte zelf: na een imposante sprint vond hij de linkerhoek met een strak schot.

Met een marge van twee gingen de gedachten uit naar een regelrechte bekerstunt, maar Idrissi maakte het vijf minuten na de 0-2 een stuk spannender in Alkmaar. Met een schitterend schot van afstand bracht hij AZ terug in de wedstrijd, zijn poging eindigde op prachtige wijze in de rechterkruising.

Een razend spannende slotfase brak aan, waarin Slot met Ferdy Druijf een extra aanvaller inbracht. Kort na die wissel kreeg NAC echter een levensgrote kans om het duel te beslissen. Keeper Marco Bizot kwam uit, zag zijn defensie de bal niet goed wegwerken en was vervolgens kansloos op een lob van Arno Verschueren. Svensson voorkwam met een stijlvolle karatetrap echter dat de bal de doellijn passeerde, waardoor het bij 1-2 bleef.

De ouderwetse bekeravond hield daar niet mee op, want ook AZ kreeg nog een grote kans op een doelpunt. De inzet van invaller Yuki Sugawara zat tussen een schot en een voorzet in, maar eindigde over Olij heen op de paal. Enkele minuten voor tijd profiteerde Javi Noblejas daarvan, hij slalomde zich een weg naar de vrijheid en prikte de 1-3 binnen. De fans uit Breda konden het vervolgens niet laten om te zingen: Wij gaan Europa in.

Er is al geloot voor de volgende ronde, waardoor NAC al weet dat het in de halve finale de winnaar van het duel SC Heerenveen – Feyenoord treft. Het is niet de eerste keer in de clubhistorie dat NAC zover komt in het bekertoernooi, in 1973 werd de prijs immers gewonnen.

(sn)

AZ – NAC Breda 1-3 (0-1) 0-1 El Allouchi, 0-2 Schouten, 1-2 Idrissi, 1-3 Noblejas.