Datum: maandag 13 mei 2024, 23:49 - Auteur: Redactie

VIDEO: Het in de Keuken Kampioen Divisie als derde geëindigde Roda JC liep maandagavond een flinke tik op in Breda. NAC, dat achtste werd op de ranglijst, won het heenduel in de eerste ronde van de play-offs namelijk ruim en is een stapje dichter bij promotie naar de Eredvisie.

Jean-Paul van Gastel wijzigde zijn basisopstelling op twee plaatsen ten opzichte van het duel met TOP Oss van afgelopen vrijdag. Roy Kuijpers verving Manel Royo en Oldrup Jensen was de vervanger van Matthew Garbett.

NAC begon sterk aan de wedstrijd en dit resulteerde al snel in de eerste kans van de wedstrijd. Roy Kuijpers en Sigurd Haugen combineerde zich een weg door de defensie. Haugen probeerde Kuijpers te bereiken, maar een Limburgs been wist dit ternauwernood te voorkomen.

Na een kwartier spelen vertolkten beide aanvallers wederom een hoofdrol. Kuijpers kreeg de bal na een verre inworp bij Haugen. De spits twijfelde geen moment en schoot de bal hard achter doelman Raatsie: 1-0! Een droomstart voor de ploeg van Jean-Paul van Gastel.

NAC ging door en reeg de kansen aaneen. Omgba kreeg een flinke mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen, maar zag zijn inzet stranden op de keeper. Ook de bezoekers kregen een aantal mogelijkheden de eerste helft, maar steeds was Pepijn van de Merbel daar om zijn ploeg op de been te houden.

Na rust ging NAC door waar het gebleven was; kansen creëren. Tien minuten na rust profiteerde Jan van den Bergh van een foutje in de Limburgse defensie. Hij omspeelde Calvin Raatsie waarna de doelman zijn voet liet hangen: penalty! Janošek ging achter de bal aan en schoot de bal goed in de hoek: 2-0!

Dat doelpunt gaf de Tsjech vleugels, want nog geen twee minuten later viel de bal op een meter of twintig van het doel voor zijn voeten en haalde hij geweldig uit: 3-0! Hij volleerde de bal kiezelhard in het zijnet en bracht het Rat Verlegh Stadion in extase.

Na het doelpunt ging de aanvalsdrift van de ploeg van Jean-Paul van Gastel onverminderd door. NAC had diverse mogelijkheden om de score verder uit te breiden, maar dit bleef uit. De Limburgers waren overrompeld van het spel van NAC en wisten zelf weinig gevaar te stichten.

In de slotfase van het duel kreeg NAC nog twee reuzekansen om de ploeg van Bas Sibum nog meer pijn te doen, maar de inzetten van Haugen en Jan van den Bergh misten richting. Aan de andere kant viel nog wel een doelpunt. Uit het niets schoot Brian Koglin op fraaie wijze een vrije trap in de bovenhoek: 3-1.

NAC piekte op het juiste moment en geeft zichzelf een goede uitgangspositie voor de returnwedstrijd van aanstaande vrijdag in Kerkrade.

NAC Breda – Roda JC 3-1 (2-0)
1-0 Haugen, 2-0 (pen.) en 3-0 Janosek.