Datum: zondag 24 maart 2024, 17:13 - Auteur: Mica de Montigny

Neerlandia ’31 baalt van ‘remontada’ in extremis bij Chaam

Neerlandia leek zondag op rozen te zitten in Chaam, maar verloor na een stormachtige tweede helft alsnog in 4B. Een corner in blessuretijd was daar debet aan.

Wie de spelers van Neerlandia en die van Chaam na afloop in de kantine van sportpark Groot Heivelt zag staan feesten had nooit kunnen denken dat even ervoor de bezoekers uit Dorst een pijnlijke dood stierven. De blauwhemden profiteerden namelijk tijdens de eerste helft van de wedstrijd van twee persoonlijke fouten in het team van coaches Karel Daamen en Rik Jochems en misten nog zelfs een kans op de 0-3 om de sensatie helemaal compleet te maken voor rust. Die viel echter niet, waardoor de favoriete oranjehemden tijd kregen om hun status waar te maken in het tweede bedrijf.

En daar slaagde de thuisclub in. De uitgoals van Sietse Mulders en Joep van Alphen werden vrij snel onschadelijk gemaakt dankzij twee puike doelpunten van Martijn van de Broek, die buiten zijn goals een heerlijke indruk maakte. Dreigend, aanspeelbaar en doeltreffend. Robin Rovers profiteerde van goed druk zetten van zijn team en bediende Van de Broek op het randje van de zestien: zijn geplaatste bal vloog half hoog in het zijnetje: 1-2. Daarna had aanvoerder Jelle van Raak een sublieme crossbal in huis op Luuk Oomen, die hem terugtrok richting Van den Broek: 2-2.

Op dat moment was Neerlandia al groggy, maar verzuimden de gastheren de genadeklap uit te delen. De bezoekers van coach John Janssens waren slechts in de omschakeling gevaarlijk, waarbij Davey Dielemans nog een aantal lekkere steekballen verzond op de voormalige keeper Bryan van Rijswijk. De verrassend goed spelende linksbuiten liet een heerlijke panna zien gevolgd door een sleepbeweging en haalt het wedstrijdverslag, maar kon niet doordrukken. Net als Dielemans, die zichtbaar gefrustreerd werd gewisseld bij een 2-2-tussenstand.

En toen iedereen zich leek te verzoenen met een remise, schilderde de specialist der spelhervattingen (Bas Goos) een corner op het hoofd van de kleinste man van het veld: linkeraanvaller Oomen. Die kopte het leer voorbij uitgoalie Lars Dilven en bracht het thuiskamp in extase in de laatste minuut: 3-2. Voetbalinbreda.nl sprak na afloop met beide kampen, te beginnen met captain Dielemans, die langs de zijlijn lijdzaam toe moest zien hoe zijn ploeg bezweek onder de druk. “De wissel? Tja, keuze van de trainer. Hij zal zijn reden er wel voor hebben gehad.”

“Het is doodzonde dat je drie bonuspunten volledig uit handen geeft. Precies. Na een uiterst zeer effectieve eerste helft vergeten we eigenlijk de 0-3 te maken voor rust. In de tweede helft weet Chaam de achterstand binnen een tijdsbestek van tien minuten om te zetten naar 2-2 en later 3-2. De teleurstelling overheerst, net zoals in de thuiswedstrijd geef je wederom een voorsprong uit handen. Dit hadden drie hele belangrijke bonuspunten kunnen zijn”, aldus Dielemans. Ook Chaam-coach Jochems, begreep de wissel niet van zijn rivaal. “Neerlandia kwam er na het wisselen van Davey (Dielemans, red.) echt niet meer aan te pas en viel een beetje in elkaar.”

“Ons veldspel was voor rust wel echt prima, maar toen Luc van der Hoofden de bal bij Thijs Huijben bezorgde en hij 1 op 1 miste hadden we moeten scoren. Tijdens de rust stonden we dus met 2-0 achter, maar iedereen geloofde er nog in. Na de 2-2 konden we echter niet echt doordrukken en tien minuten voor tijd dachten we van ‘jam een gelijkspel na een 2-0-achterstand is wel prima, maar maakten we gelukkig nog 3-2 uit die corner, wat ik echt wel terecht vond”, besloot Jochems vanuit een stomend clubhuis. “Chaam en Neerlandia zijn goed bevriende clubs, dus het is heel gezellig.”

Chaam – Neerlandia ’31 3-2 (0-2)
0-1 Sietse Mulders, 0-2 Joep van Alphen, 1-2 en 2-2 Martijn van de Broek, 3-2 Luuk Oomen.