Datum: zondag 16 juni 2024, 13:15 - Auteur: Redactie

Neerlandia ’31 voorkomt degradatie en ‘kantelt’ Pusphaira in bizarre finale

Het is zeker: Neerlandia blijft in de vierde klasse. Zondagmiddag leek het mis te gaan tegen Pusphaira, maar de ploeg uit Dorst draaide de zaken na rust volledig om en vierde feest in Teteringen.

Inmiddels het derde jaar op rij dat Neerlandia een finale van de nacompetitie moest spelen (de eerste voor promotie, de tweede tegen degradatie en nu wederom tegen degradatie). De blauwhemden begonnen goed aan de wedstrijd, alleen hadden het fysiek lastig tegen de studentenvereniging uit Eindhoven. Na het creëren van een aantal goede mogelijkheden, kon Neerlandia zichzelf wederom niet belonen met één of meerdere doelpunten. Dit is inmiddels een beetje de rode draad door het seizoen van de Dorstenaren. Geheel tegen de verhoudingen in kwam Neerlandia, via een hoge bal over de laatste linie heen, op een 1-0-achterstand.

De 1-0-ruststand was dan ook het gevolg en net als eerder in de play-offs bungelde de equipe van trainer John Janssens over de rand van de afgrond. Maar na een donderspeech tijdens de pauze in de kleedkamer kwam Neerlandia als herboren terug het kunstgrasveld op in het Bredase dorp.

En wie anders dan smaakmaker Bryan van Rijswijk (foto, rechts) zorgde met een fraaie volley voor de cruciale gelijkmaker. Captain Davey  Dielemans legde een vrije trap bij de eerste vijandelijke paal, waar de Oost-Brabanders de bal niet goed weg konden werken. Het leer stuiterde voor de voeten van Van Rijswijk, die hem buiten het strafschopgebied op de pantoffel nam en scoorde: 1-1.

Vervolgens hielden beide teams elkaar in evenwicht, maar zou Neerlandia de finale naar zich toe trekken. Een actie kort voor tijd van Thijs Huijben, die vanaf de zijkant de bal terughaalde vanaf de zijkant en de bal werd ingeschoten door Jasper Snijders, echter werd zijn inzet gekeerd door de vijandelijke doelman, alleen liet hij de bal op zijn beurt los, waarna de rebound een prooi was voor Van Rijswijk: het meegereisde publiek ontplofte. Simon Snijders was met het hoofd de assistent van Thijs Huijben en die velde toen het vonnis: 3-1.

Voetbalinbreda.nl sprak, zoals bijna elk weekend dit seizoen, met de trotse aanvoerder van Neerlandia, Dielemans. “Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter was de ontlading groot bij ons. Via een omweg hebben we wederom handhaving in de zondag vierde klasse kunnen bewerkstelligen en dat is volkomen verdiend.” In een feesttent vierde Neerlandia diezelfde avond nog een heerlijk fuifje als bekroning op een lang en uiteindelijk zwaar seizoen. Maar één ding is zeker: Neerlandia zit weer in de koker voor de indeling van de vierde klasse.

Pusphaira – Neerlandia ’31 1-3 (1-0)
1-0 Pusphaira, 1-1 en 1-2 Bryan van Rijswijk, 1-3 Thijs Huijben.