Datum: woensdag 23 november 2022, 12:22 - Auteur: Mica de Montigny

Noël de Graauw: de ex-prof die Baronie nu moet helpen

Toen Noël de Graauw (foto) vijf jaar geleden namens RCK Waalwijk scoorde bij Jong AZ tegen spelers als Teun Koopmeiners en Pantelis Hatzidiakos, leek the sky the limit voor de nu 24-jarige spelmaker. Inmiddels is hij actief bij Baronie en is het amateurvoetbal zijn voorlopige toneel. Hoe kijkt hij terug en vooruit? Voetbalinbreda.nl vroeg het hem.

Het voormalige talent uit de opleiding van NAC Breda is belangrijk in de Derde Divisie en vorig jaar in de zondag Hoofdklasse voor Baronie. Met zijn verleden en zijn potentie een speler om in de gaten te houden. Hoe voelt zijn huidige status? “De terugkeer van profvoetbal naar amateurvoetbal is niet altijd even makkelijk. Bij profvoetbal staat alles in het teken van voetbal en ligt je sociaal leven meer aan banden. Je denkt bij alles wat je doet na. Nu is dat meer gedoseerd”, verteld de aanvallende middenvelder.

“Ik vind dat ik een voorbeeld moet zijn voor de selectie. Tevens moet je één van de spelers zijn en je niet boven de groep verheven voelen.” Allemaal verantwoordelijkheden voor een ambitieuze en sterke voetballer. Wat opvalt zijn de positieve reacties van zijn familie op social media, als De Graauw en Baronie successen boeken. De link met NAC wordt wel eens gekscherend genoemd door zijn geliefden. Of is het niet zo gekscherend? “Of mijn naasten mij nog bij NAC Breda willen zien spelen? Ja, dat denk ik wel. Mijn ouders en familie willen dat ik mijn hart volg. Voetbal is mijn passie en was mijn leven dus. Als rasechte Bredanaar is NAC mijn club. Bij Baronie heb ik het plezier in het spelletje weer gevonden en dat heeft me getriggerd.”

Voor nu zit hij dus goed op sportpark de Blauwe Kei, al was de maand september dramatisch te noemen. “We spelen natuurlijk hoger dan vorig jaar. We hebben het in het begin goed gedaan, maar daarna liep het wat minder. Ik weet zeker dat we daar overheen komen, want we hebben gewoon een goeie ploeg en we hebben echt geen ploeg om te degraderen. De doelstelling van Baronie is heel duidelijk, handhaven in de Derde Divisie. Mijn persoonlijke doelstelling? Die is om weer op mijn oude niveau te gaan voetballen.”

Op de vraag of de nieuwe technische staf (Martijn van Galen en Sedat Siner, red.) veel aanpassingsvermogen vraagt is hij helder. “Voor mij persoonlijk niet. Ik heb in mijn voetbalcarrière zoveel verschillende trainers gehad, dus ik pas me snel aan. De nieuwe trainers zijn gemotiveerd en hebben een duidelijk doel, ik vind dat prettig en hou van duidelijkheid. Ik kan me heel goed vinden in de nieuwe speelwijze. Sedat Siner was mijn trainer toen ik in de B1 van NAC speelde, dus die kende ik al. Iedere trainer heeft zijn eigen speelwijze en als je na zes seizoenen andere trainers krijgt dan is dat voor de groep misschien wel een hele omschakeling.”

Wennen aan de club Baronie hoefde hij overigens ook niet. “Baronie is een warme club waar je snel wordt opgenomen. Ik voelde me direct welkom. Wij zijn met onze selectie een hele hechte groep. Echt een team en hebben alles voor elkaar over. We halen het beste in elkaar naar boven.”

(foto door Marcel Mol)

(dit is een interview uit onze allereerste voetbalkrant)

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan? Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss