Datum: zondag 21 oktober 2018, 16:20 - Auteur: Luke Thomas

Onfortuinlijk SAB kleurt opnieuw rood en verliest wederom

Zondagmiddag ontving SAB de mannen van Roosendaal in 3A. Na 45 minuten ging de thuisploeg met een voorsprong de kleedkamers in, maar na rust zagen de toeschouwers heel andere verhoudingen. Roosendaal domineerde en keerde de achterstand om in een 3-2-overwinning. SAB verliest, voor de derde keer op rij. En weer werd de rode kaart getrokken.

De derby tussen NAC en Willem II was niet het enige Brabantse onderonsje deze zondag. Hoogvlieger Roosendaal, spelend in de Tilburgse kleuren, kwam op bezoek bij SAB maar met één doel: de drie punten. Logisch, de bezoekers wonnen dit seizoen al drie keer en doen mee aan de titelstrijd. Promovendus SAB, daarentegen, is bezig aan een mindere fase. Een maand geleden won het voor de laatste keer.

Toch was er in de eerste helft weinig sprake van een groot kwaliteitsverschil op sportpark Ruitersbos. Sterker nog: SAB creëerde de kansen en gaf achterin vrijwel niets weg. Al na drie minuten viel het eerste doelpunt. Damian Kefilev kopte een hoekschop van Bryan Bongaards binnen. 1-0, de thuisploeg begint goed aan de wedstrijd. Over het verdedigen van een corner hebben ze het in Roosendaal nog niet gehad. De hoekschoppen van Bongaards zorgden keer op keer voor grote kopkansen.

Van mooi voetbal was weinig sprake. Veel flipperkastduels, paniekballen over de zijlijn en slecht balverlies gaven de toeschouwers weinig redenen tot smullen. Roosendaal presteerde ondermaats. Ondanks het vele balbezit, bracht het aanvallend niets teweeg. SAB was in de omschakeling aanvallend erg dreigend en creëerde veel kansen. Maar daar werd slordig mee omgesprongen. De bezoekers waren wat dat betreft een stuk efficiënter. De eerste echte kans in de 22ste minuut resulteerde gelijk in een doelpunt. Een steekbal door de lucht naar de opkomende linksback Thom van Unen versloeg de thuisdefensie, waardoor hij de bal makkelijk kon voorgeven. Een simpele intikker voor Thijs de Wit zette de 1-1 op het scorebord.

Hierna komt Roosendaal iets meer in de wedstrijd. Het is fel, maar geeft achterin veel weg. Harde tackles worden door de Bredanaars behandeld als aanslagen. Bongaards krijgt na het ontvangen van een stevige tik zelf de gele kaart. De scheidsrechter krijgt een bombardement aan klachten over zich heen en trakteert de Bredase nummer tien op een gele prent. Bongaards, die een goede eerste helft speelde, maakt een geïrriteerde indruk. Hij weet die frustratie om te zetten in een doelpunt. Na een reeks aan grote kansen maakt SAB, vijf minuten voor rust, eindelijk de 2-1. Goed voorbereidend werk van spits Joris van de Lande en rustige afwerking van Bongaards stuurt de Bredanaars winnend de kleedkamers in. ‘Hehe’, klinkt vanuit de dug-out. Het is een treffer die al veel eerder had moeten vallen. Zo vindt ook SAB-trainer Marc de Weerd: “We hebben in de eerste helft drie opgelegde kansen gehad, die we niet scoren. Als je die maakt ga je veel comfortabeler de kleedkamer in.”

Na rust zijn de verhoudingen compleet anders. Een buitenspeldoelpunt van Maarten van Hecke na veertig seconden is de enige dreiging die de thuisploeg vormt. SAB speelt 45 minuten lang alsof de extra tijd bijna afgelopen is. De bus staat geparkeerd, de ballenwegwerk-modus aan en de balbezit-modus uit. Het is wachten op de gelijkmaker. Verdedigend houden de Sint Anna Boys stand, geholpen door een goed keepende Max Wigman. Maar na 62 minuten is het geluk op. Slecht wegwerken van de corner geeft Jules Gort de gelegenheid om de 2-2 binnen te schieten. “Het was een kwestie van tijd”, vindt De Weerd. “Als je die bal gewoon wegschiet is er niets aan de hand. Zonde dat zo’n fout de wedstrijd kantelt.”

Het kansengala van Roosendaal blijft doorgaan. Aanvallen worden gestopt door slidings, vaker op de man dan op de bal. Van de Lande en Bongaards, die de eerste helft voor de dreiging zorgden, zijn door het paniekvoetbal onzichtbaar. Dus om toch nog een rol te spelen in de tweede helft besluit Bongaards ook maar eens een aanval te stoppen. Niet slim, met al geel op zak. Hij laat de scheids geen andere keus en ziet SAB, met nog twintig minuten op de klok, met tien man verder gaan. Net niet wat ze nodig hadden. “Het is een keerpunt in de wedstrijd. Met tien man konden wij het niet belopen.” En de selectiebreedte is al zo smal. “We hadden vandaag twee geblesseerden, twee geschorsten. Volgende week weer een”, vertelt een balende De Weerd.

In de tachtigste minuut valt het doek voor de Bredanaars. Robin Franken verlengt goed met het hoofd en zet Kevin Jurgens één-op-één met de keeper. Wigman is wederom kansloos en de wedstrijd is gespeeld. SAB krijgt nog wat kansen om de oren, maar kan de schade beperken. De thuisploeg verliest met 2-3, na een dramatische tweede helft. De Weerd: “Als je kijkt naar de tweede helft is het een terechte uitslag. Tegen tien man moet je ook kunnen winnen. We wisten dat ze na rust meer gingen aanvallen. Ik heb ze verteld dat ze rustig aan de bal moeten blijven. Elke bal die je in paniek wegschiet krijg je net zo hard terug. Maar het was veel te onrustig. Eerste helft deden we prima mee, maar wij komen na de rust enorm slecht de kleedkamer uit. En als er eenmaal paniek heerst, kan ik daar weinig aan veranderen.” Volgend weekend krijgen de wit-zwarten kans op eerherstel op het veld van VVR.

SAB – Roosendaal 2-3 (2-1)
1-0 Damian Kefilev, 1-1 Roosendaal, 2-1 Bryan Bongaards, 2-2 en 2-3 Roosendaal.