Datum: vrijdag 28 mei 2021, 13:52 - Auteur: Mica de Montigny

PCP in extase: Mouhcine Zerouali naar Brabantpark

Groen-Wit lijdt een gevoelig verlies op de ‘transfermarkt’ van het regionale amateurvoetbal. Mouhcine Zerouali verlaat zijn cluppie voor PCP en heeft daar zo zijn redenen voor. Voetbalinbreda.nl sprak met de zaalvoetbal-international van Oranje, die onlangs een vervelende kwetsuur moest ervaren.

De 30-jarige spelmaker uit Princenhage herstelt momenteel van een kruisbandblessure, die hij nota bene opdeed tijdens de laatste Futsal-wedstrijd voor de lockdown in oktober van het vorige jaar. Bij zijn club FC Eindhoven sloeg het noodlot toe: “Toevallig in die laatste wedstrijd voor Corona-stop raakte ik geblesseerd. En dat terwijl er nog maar tien seconden te spelen waren. Of dat ziek was? Ja, man. En hoe. Ik ben nog nooit eerder zo lang geblesseerd geweest. In het begin had ik het er heel erg moeilijk mee, mentaal vooral omdat ik altijd gewend was om lekker te voetballen. Opeens lukte dat lange tijd niet. Nu ben ik al een tijdje bezig om weer terug te komen waar ik was voor mijn blessure. Conditioneel ben ik zo goed als daar en ook met de bal ben ik weer lekker bezig.”

De Corona-crisis speelde hem dus in principe geen parten. “Het is een tijd rustig geweest. Ik heb gewoon moeten revalideren. Veel heb ik dus niet gemist. Ik moest fit worden, terwijl de rest alleen maar mocht trainen, zonder dat ze wedstrijden mochten spelen door alle maatregelen. Dus wat dat betreft viel de ellende nog mee.” Terwijl het land zich opmaakt op terug te keren naar ‘normaal’, is ook het jaarlijkse getouwtrek om de nummer 10 van Groen-Wit begonnen. En de club die aan het langste eind trok is verrassend genoeg de kleinste amateurclub van de Gemeente Breda: PCP. “Ik heb daar vrienden spelen in het eerste, zoals Achraf Mejout en Haris Hasanovic en ik ken de trainer (Richard Hoogkamer, red.) al superlang. Ze zijn daar een nieuwe weg ingeslagen met de club en dat project sprak me aan.”

‘Future Stars Academy op het punt van losbarsten’

Op de kanttekening dat hij de laatste jaren sowieso weinig in actie is gekomen (mede door verplichtingen in het professionele zaalvoetbal) reageert de Tovenaar van Postillonstraat als volgt. “Het klopt dat ik weinig op gras gespeeld heb, maar daar gaat verandering in komen. Daar waar ik kan, zal ik mijn wedstrijden meedoen op zondag. Ik kan gewoon trainen.” Maar een net zo belangrijke reden om naar sportpark Lage Kant te verhuizen, is de Academy die hij op gaat zetten deze zomer. Alles staat nog in de steigers, maar een naam heeft hij al: Future Stars Academy. “Ik krijg van PCP de kans om iets met de jeugd te doen en wilde ook iets beginnen qua jonge spelers, voor mezelf. Ik ga de jeugd proberen een boost te geven, ze zijn er al heel goed mee bezig. Ik ga er meerdere jeugdteams training geven.”

“Ook bij mijn Academy ga ik spelers onder handen nemen en proberen beter te maken. Ik krijg daarvoor de tijd en ruimte van de club, dus daar heb ik zin in. Waar deze ambitie vandaan komt? Ik heb die altijd al gehad, eigenlijk. Zelf zat ik op het CIOS, omdat ik het leuk vond om met jonge kids te werken. En dan op deze manier op voetbalgebied vind ik het mooiste wat er is, op het zélf voetballen na natuurlijk. Wat ik een speler kan leren? Ik denk dat ik jonge spelers beter kan maken voetballend en qua techniek, omdat ik zelf ook iemand ben die het van zijn techniek moet hebben. Maar ook andere dingen naast het voetbal die nodig zijn om beter te worden. Als jonge spelertjes minimaal net zoveel motivatie hebben als ik, wanneer ik hun training geef, dan gaan ze mijn skills ook bezitten.”

“Ik ben opgegroeid bij Groen-Wit en oud geworden, ik keer er sowieso terug”

Daarmee doelt Zerouali ongetwijfeld op de zijn onnavolgbare kap naar zijn rechterbeen. Korte dribbel die neigt naar links en ‘boem’, met het buitenkantje naar rechts. Werkelijk elke directe tegenstand de laatste tien jaar weet dat hij het gaat doen, maar de flits werkt blijkbaar zo oogverblindend, dat hij zijn bewaker kwijt is en kan vuren. Daarmee veroverde Zerouali menig voetbalhart in deze stad. Momenteel is het dus een drukke periode voor hem. De Academy opstarten, volledig fit worden voor de start van het nieuwe seizoen en toewerken naar het EK Futsal in januari 2022. “Ik wil met PCP promoveren naar de zondag derde klasse, een goed EK spelen straks, met veel zin op het veld staan met de jeugdspelertjes en uiteindelijk. Ik heb er echt heel erg veel zin in”, blijkt zijn enthousiasme niet te remmen.

De verstokte liefhebber van Groen-Wit hoeft zich echter geen grote zorgen te maken. Zijn laatste pot in de groen met witte tricots heeft hij niet gespeeld. Hij gaat nu alleen een ander tricot dragen met dezelfde clubkleuren, maar waar zijn hart ligt blijft duidelijk. “Ik wil tot mijn 35ste jaar doorgaan met voetbal. Maar uiteindelijk keer ik terug bij Groen-Wit. Met die club ben ik opgegroeid en oud geworden. Ik ga er sowieso terugkeren om af te sluiten. Al is het in een vriendenteam”, aldus de vriendelijke Bredanaar, die ondanks interesse van Baronie in het verleden alleen uitkwam voor Barça, dat later transformeerde in SC Hoge Vucht en inmiddels niet meer bestaat. Enfin, Zerouali bestaat zeker nog wel en wil dat dus gaan laten zien. Zijn trouwe fans zullen hun navigatie alleen anders moeten in gaan stellen.