Datum: vrijdag 5 april 2024, 17:12 - Auteur: Mica de Montigny

PCP-spits Houba tekent als assistent-coach bij WDS ’19

Aanvaller Mustapha Houba (foto) zit met zaterdag vierdeklasser PCP nog in een helse strijd verwikkeld tegen degradatie, maar heeft na de zomer op zondag een nieuwe uitdaging gevonden. De 37-jarige Bredanaar wordt de nieuwe assistent van Gino Macnack, die voor het eerst volstrekt zelfstandig hoofdtrainer wordt bij WDS ’19.

Houba is een voetbaldier van de bovenste plank en ruilde avonturen buiten Breda en op hogere niveaus in eerder dit decennium voor een terugkeer op sportpark Lage Kant, bij de club waar het voor hem allemaal begon. Maar de jaartjes beginnen ook voor hem te tellen en daarom werd het vizier al tijdig gelegd op een toekomst als oefenmeester. Zijn neef Faysal Houba, die inmiddels assistent-coach is bij Jong NAC Breda, is daarin wel een inspiratiebron. “Dat was hij als speler al en nu ook als trainer”, vertelt Houba aan Voetbalinbreda.nl.

“Sinds vorig seizoen heb ik een plan voor mezelf gemaakt en daar heb ik eigenlijk vrijwel direct werk van gemaakt. Daarom ben ik aan de VC1 Junioren (cursus) begonnen, dat is nodig om toegelaten te worden tot de opleiding VC2. Ik heb altijd de ambitie gehad om coach te worden, maar toen was het nog te vroeg. Nu is tijd om daar meer de focus op te leggen. Voor mij is dit een mooie leertraject met het oog op mijn trainersloopbaan. Deze kans is mooi, om mezelf te ontwikkelen als coach, maar ook zeker om mijn kennis en ervaring te delen met de staf en de selectie uiteraard.”

En helemaal in een vreemde omgeving komt Houba niet. Vorige zomer waren hij en WDS al in gesprek over een transfer als speler, maar dat ging destijds niet door. Wel bleef de ban met de naar SV Reeshof vertrekkend hoofdcoach Martijn van Wanrooy warm, want die arrangeerde uiteindelijk de eerste contacten tussen hem en de oudste amateurclub van Breda. “Gino (Macnack, red.) en de voorzitter (Wouter van de Vendel, red.) hebben het vertrouwen in mij uitgesproken. Ik was opzoek naar een rol als assistent-trainer, Ik heb een balletje omgegooid bij verschillende mensen. WDS was er het snelst bij en gaf mij het vertrouwen en presenteerde een mooi plan voor komend seizoen.”

Mooie plannen in Kesteren of niet, eerst moet Houba met zijn team PCP in 4F degradatie af zien te weden. Aanstaande zaterdag bij directe concurrent SV Capelle volgt er een do or die-match. Nummer 7 PCP moet zesde eindigen, maar op die plek staat Capelle, met vier punten meer. Enkel de zege voor de equipe van trainer Errol Sint-Jago telt dan. “Of ik komend seizoen mijn nieuwe rol zal combineren als speler van PCP, zal ik einde seizoen beslissen, Ik zal hoe dan ook zeker ook actief blijven bij PCP, want dat blijft mijn cluppie.”