Datum: woensdag 16 oktober 2019, 13:01 - Auteur: Mica de Montigny

Ricardo van den Bos: de coach uit Dordrecht die Baronie ZA wil laten groeien

Sinds dit seizoen heeft Breda er een aantal nieuwe eerste zaterdagteams bij en Baronie is er daar één van. De debutanten worden getraind door Ricardo van den Bos (foto), die aan Voetbalinbreda.nl uitlegt hoe hij op sportpark de Blauwe Kei terecht is gekomen en wat de ambities zijn.

Als middenvelder van het eerste elftal van Wieldrecht stopte de ‘Dortenaar’ op zijn 31ste met voetbal op het hoogste niveau. Maar in de tussentijd zat hij niet stil. Nu is hij 36 jaar, woont al drie jaar in Breda, haalde zijn TC 3 en  stapte onverschrokken in het project dat Baronie ZA heet. Met een soort Rotterdame tongval opent Van den Bos zijn relaas. “Mijn vrouw en ik vonden Breda zo’n geweldige stad, dat we Dordrecht vaarwel zeiden en hier zijn komen wonen. Ik kende Breda al vanaf de tijd dat ik hier naar school ging, het was altijd genieten.”

In onze stad belandde de jonge oefenmeester vorig jaar bij de A-jeugd van de Baronnen, waar hij de O19-1 assisteerde en de O19-2 trainde. “Maar toen kreeg ik lucht van het project om op zaterdag een selectie op te starten. Blijkbaar heb ik in dat ene jaar op sportpark de Blauwe Kei iets goed gedaan, want ze wilden mij als coach. De gedachten over deze selectie van het bestuur en van mij strookten. Zelf had ik mijn route als trainer echter niet zo snel uitgestippeld, maar ik zag het als een mooie kans en pakte hem. Het scheelt natuurlijk ook dat ik alle jongens ken die vanuit de jeugd door zijn gestroomd naar de huidige seniorenselectie.”

Inmiddels is 4C al vier speelronden onderweg, maar Baronie ZA, dat afgelopen weekend vrij was, zit nog zonder overwinning. Dit terwijl de bekerpoule vlekkeloos gewonnen werd. “In de dat toernooi speelden we vorige maand tegen derdeklassers, dan kun je meer voetballen en dat ligt ons. In de competitie is het veel fysiek. Daar hebben we soms nog moeite mee. Veel tegenstander zijn tien jaar ouder dan onze spelers, maar dat is ook goed. Dat is één van de redenen waarom deze zaterdagselectie er is. Onze gemiddelde leeftijd is 19 en ze moeten wennen aan dit spel. Uiteindelijk moeten we ook een soort brug zijn voor gasten die over een paar jaar Hoofdklasse-voetbal willen spelen op zondag.”

Maar vergis je niet, Baronie ZA is niet per definitie een opleidingsinstituutje voor de zondagselectie. “Nee, wij willen natuurlijk omhoog met deze groep. Promoveren uiteindelijk. We moeten nu acclimatiseren tot aan de winterstop en veel punten winnen. Kijk, er zijn in totaal drie jongens die ervaring hebben in het seniorenvoetbal, de anderen nog helemaal niet. Dus ik heb ze verteld dat we heus nog wel een zeperd zullen maken, maar als we onze voetballende kwaliteiten op de mat leggen, kunnen we ver komen.” Met twee duels en twee punten is men nog wel ongeslagen, maar dat geeft geen voldoening.

“We moeten snel gaan winnen. Komende zaterdag spelen we thuis de tweede helft van het gestaakte duel tijdens de eerste speelronde. De scheidsrechter haakte in de rust geblesseerd af. Internos staat met 1-0 voor. Ik wil dat we alles geven. Als we dan verliezen, kan ik er vrede mee hebben. Maar als we spelen tegen Internos zoals de eerste helft toen, dan is dat onacceptabel”, aldus de louter aanvallend ingestelde oefenmeester. De bezoekers uit Etten-Leur zijn in elk geval gewaarschuwd: Baronie ZA won dinsdagavond een oefenduel (5-4) op het gras van derdeklasser Steenbergen.