Datum: zondag 8 oktober 2023, 17:21 - Auteur: Redactie

Right ‘Oh onderstreept diverse problemen bij WDS ’19

WDS zwalkt momenteel in 4B. Zondagmiddag werd al voor de tweede keer verloren, deze keer op het complex van het tot aan zondag nog puntloze Right ‘Oh.

.

Uitspelen bij een dorpsvereniging is historisch gezien altijd lastig gebleken. Right ‘Oh heeft altijd een stugge selectie gehad en ook dit jaar niet anders. Op een veld ‘waar naar eigen zeggen nét de koeien vanaf zijn gehaald’, met een selectie die leunt op trouwe supporters en vaak terugvalt op ‘mouwen opstropen en niets cadeau geven’. Het heeft z’n charme, maar staat vaak haaks op waarvoor clubs uit de stad voor staan.

WDS ’19 is ook zo’n club, zij staan inmiddels voor verzorgd voetbal en met het slechte veldspel van vorige week had WDS ’19 heel wat goed te maken. WDS start dan ook zeer sterk en oogt overal op het veld erg comfortabel aan de bal. Ondanks de pogingen van druk zetten, weet WDS zich steeds hier onder uit te voetballen. Dit resulteert direct in een optisch veldoverwicht welke de gehele eerste helft niet meer is veranderd. Ondanks dat de uitspelende ploeg het balbezit, het initiatief en duidelijk het betere van het spel hadden, lijkt de thuisploeg niet de moeite te nemen of niet in staat te zijn om dat initiatief te doorbreken. Elke poging tot opbouwen werd of in een vroeg stadium door hoge druk gestopt. Ook het hanteren van lange ballen werd niet succesvol en strandde steeds simpel bij de laatste linie van WDS. Echter, Right ‘Oh staat bekend om niets cadeau geven en ook nu wordt voor elke verdedigende meter gestreden op het scherpst van de snede. Na pak weg vijftien minuten zegt het spelbeeld; WDS heeft de controle en het is wachten op de openingstreffer.

Toch is het Right ‘Oh dat zo nu en dan een aantal keer op de helft van WDS van zich laat spreken door middel van vroege voorzetten of door middel van corners. Het leveren geen echte kansen op, maar het ziet er niet naar uit dat WDS deze situaties helemaal onder controle heeft. En dat blijkt, want na een aantal makkelijk weggegeven corners kopt Right ‘Oh –geheel tegen het spelbeeld in– raak.

Ondanks de 1-0 voor de thuisspelende ploeg verandert er niets aan het spelbeeld en krijgt WDS over de gehele eerste helft een aantal pogingen van onder meer Andries Tolenaars uit een corner, wordt de paal geraakt door een schot van Abdul Avci, een vrije trap gaat net over van Dara Yet, een bal richting eigen goal van Right ‘Oh wordt op de lijn gepareerd en komt WDS net niet goed uit bij een 1 op 1 met de keeper van Right ‘Oh. Een zeer belangrijk detail bij al deze pogingen is de keeper van Right ‘Oh die zijn elftal een hele grote dienst bewezen heeft. Aan de bal ziet het er soms ongepolijst uit en ook schiet hij soms een aantal vrije ballen zomaar over de zijlijn. Maar feit is dat hetgeen wat hij moet doen, en dat is ballen tegenhouden, hij uitstekend doet. En dat maakt hem dé man van de eerste helft. Right Oh ‘weet daarnaast ook nog vakkundig een aantal counters slim, maar ook regelmatig onreglementair eruit te halen, dan wel door een overtreding of door een assistent scheidsrechter die ongetwijfeld morgen spierpijn heeft in zijn arm. Een ouderwetse ‘puntenpakker’, het is nou eenmaal onderdeel van het amateurvoetbal in deze klasse. Met de stand van 1-0 worden de koppen bij elkaar gestoken en maken beide elftallen zich op voor de tweede helft.

WDS komt vol vertrouwen en met frisse energie de kleedkamer uit en laat zien dat zij er alles aan willen doen om de score te draaien. De volgende 25 minuten zijn dan ook volledig voor WDS. In dit tijdsbestek wordt er een strafschop gemist, moet de bal nog twee keer op de stip liggen na overtredingen in de zestien van Right ‘Oh, worden diverse enorme kansen niet gepromoveerd tot een doelpunt en worden een handje vol pogingen door de wederom vandaag niet te passeren keeper gepareerd.

Met een aantal frisse krachten en gedwongen wissels (blessures van de keeper Nick Verhagen en Roland Pluijm) probeert WDS nog het één en ander en staat de ene na de andere speler op om iets te forceren. De spitsen werken keihard, Thomas Koevoets, de onvermoeibare back, voert een aantal demarrages door tot in de zestien en van achteruit blijft de aanvoer richting de voorhoede-spelers met een aantal mooie openingen redelijk constant. Maar na een klein halfuur verzwakt de druk aan de kant van WDS en krijgt FC Righ ‘Oh lucht. Gepaard met de risico’s die worden genomen om de gelijkmaker te forceren wordt Right ‘Oh langzaam wat sterker en resulteert dit in meer ruimte in en achter de laatste linie van WDS. De grotere ruimtes worden steeds moeilijker te bespelen en de keuzes vanuit achteruit worden steeds onnauwkeuriger. Dit luidt uiteindelijk de 2-0 in van Right ‘Oh en daarmee is de wedstrijd gespeeld.

“Enkel naar ons zelf kijkend, verzuimen wij vandaag om het goede veldspel om te zetten in doelpunten. Hier moeten we echt daadkrachtiger worden met onze aanvallend ingestelde spelers. Afgelopen week en tijdens de bespreking is aandacht besteed aan het verdedigend verwerken van hoge ballen in en rondom onze eigen 16. Dit heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen. Het is een man op man duel in de zestien en deze mag je gewoonweg nóóit verliezen. Echter, we hebben een aantal hele goede koppers binnen de lijnen staan, maar uiteindelijk verliest één van onze mindere koppers een cruciaal duel in de zestien waar wij zelf andere koppeltjes hadden moeten maken. Tot slot zijn er gewoon een aantal slimmigheidjes die in onze ploeg nog ontbreken en dat is een kwestie van meters maken en dan hoop je dat die gasten dit gaan oppakken. We zullen het ongetwijfeld allemaal gaan analyseren en er weer lering uit trekken. Tot slot is er enorm veel concurrentie binnen onze groep dus de kwaliteit zal vanzelf omhoog gaan en boven komen drijven. Het is dus al met al heel zuur vandaag, want wij hadden vandaag zeker een resultaat kunnen en moeten wegzetten”, vertelt hoofdtrainer Gino Mac Nack, die deze rol deel met Martijn van Wanrooy, aan Voetbalinbreda.nl.

“Maar, het meest zure en teleurstellende was vandaag het optreden van de arbiter in de tweede helft. Na een aantal cruciale beslissingen in ons nadeel werd de gehele tweede helft aan flarden gefloten en verloor hij compleet de regie uit handen. Vanaf de zijlijn is het soms treurig om te zien dat men, ongetwijfeld met de beste bedoelingen, gewoonweg niet meer in staat is om de juiste beslissingen te maken als het tempo te hoog ligt. Met als absoluut dieptepunt het wegwuiven van een overtreding in de blessuretijd op één van onze spelers. Een charge met ongetwijfeld heel veel optimisme om de bal te spelen, maar met het risico om iemand maanden uit de roulatie te trappen. Na deze aanslag ligt Shakur de Kraaij, ter illustratie; een tank en dus een beer van een kerel, zichtbaar aangeslagen en schreeuwt hij het uit van de pijn. En daar waar zowel WDS als Right ‘Oh-spelers zich bekommeren over op dat moment een medemens die zichtbaar pijn lijdt, verkiest de arbiter om geen enkele vorm van humaniteit te tonen en met de minuut zich verder te verwijderen van de situatie, bekrompen vasthoudend aan zijn besluit dat De Kraaij niet geraakt is. Met uiteindelijk geen enkel benul van hoe het met onze speler gaat, fluit hij de wedstrijd af en druipt hij af richting zijn kleedkamer. Diep triest.”

“Om toch af te sluiten met een positieve noot. Wij zijn enorm trots op de inzet tijdens de wedstrijd, de bereidbaarheid om de wedstrijd te draaien en bovenal op hoe onze spelers zijn omgegaan met bovenstaande situatie en meteen de wedstrijd onderhevig hebben gesteld aan de gezondheid van één van onze spelers. Wij zijn een team en dat biedt enorm veel perspectief voor de toekomst. Wij kijken uit naar komende zondag, dan ontvangen wij Gesta thuis.”

Right ‘Oh – WDS ’19 2-0 (1-0)
1-0 en 2-0 Right ‘Oh.