DIA-trainer Malinka is realistisch: “Zijn geen favoriet meer”

Datum: zondag 19 augustus 2018, 18:33 - Auteur: Mica de Montigny

DIA-trainer Malinka is realistisch: “Zijn geen favoriet meer”

VIDEO – Toen een paar maanden geleden op de digitale overschrijfformulieren de handtekeningen van Niek Akkermans, Erik Meijerink en Frank Pheninckx prijkten was het duidelijk: minus 60 goals en een hoop routine. Voetbalinbreda.nl ging kijken tijdens de eerste trainingsweek van de ploeg uit Teteringen en sprak met de trainer en de aanvoerder van de Bredase dorpelingen.

Om het enigszins speels te omschrijven: het vertrek van de ervaren drietal is alsof Circus Renz zijn tenten opslaat door het land zonder zijn leeuwen, tijgers en olifanten. Wat blijft over? Een verzameling van dieren die heel hard moeten werken om hun absentie te doen vergeten. Coach Martijn Malinka en DIA mikken daar nu op. “We zijn niet meer de torenhoge favoriet. Het vertrek van die gasten is voor ons een aderlating, maar we hebben nog genoeg andere voetballers”, reageert hij op de exodus van zijn routiniers. Alleen Akkermans en Pheninckx maakten samen al zeker meer dan 60 (!) goals.

“Akkermans is verreweg de beste speler van de vierde klasse”, kijkt Mike Poppelaars terug op zijn voormalig ploegmaat. “We zullen nu met het collectief moeten presteren.” Het moge duidelijk zijn: het individu moet het niet meer zelf gaan doen, maar het team moet nu massaal op gaan staan om een stabiel seizoen te draaien. De talentvolle Remco Sluijk is de beoogde voetballende leider en moet zijn team bij de hand gaan nemen, zo lijkt de verwachting. De begaafde linkspoot is nog wel aanwezig namelijk. En dat hij kan ballen bewees hij het afgelopen voetbaljaar al.

Zoals een groot voetballer in ruste ooit zei: ‘ieder nadeel heeft z’n voordeel’. Wellicht neemt de druk nu wat af op sportpark de Gouwen. De club uit Teteringen speelt al jaren om promotie, maar de derde klasse wordt niet gehaald. Steeds is de nacompetitie om promotie het eindstation van de geel-zwarten. Jaar in, jaar uit. Voor Poppelaars, de beoogde aanvoerder van DIA, een niet te begrijpen frustratie die hij al bijna tien jaar lijdzaam moet accepteren. Hij en zijn coach praten in de reportage hieronder over dat, de doelstellingen en nog veel meer.