Datum: zaterdag 13 januari 2024, 23:14 - Auteur: Redactie

Rob Keuken bezorgt Baronie cruciale zege op Unitas

Baronie heeft zaterdagavond de rode lantaarn van de Derde Divisie aan Unitas gegeven. In een onderling gevecht won de Bredase degradatiekandidaat knap dankzij een dubbelslag van Rob Keuken.

De druk was vooraf groot, want er zou en moest gewonnen worden van concurrent Gvv Unitas om niet bij voorbaat kansloos te worden in de strijd om rechtstreekse degradatie. Dat besef lag waarschijnlijk mede ten grondslag aan de voortvarende start van de thuisclub. Snel drukzetten in de middencirkel bracht Rob Keuken in balbezit die de hem geboden ruimte gretig wist te benutten door de uitgekomen doelman Van Dongen na amper twee minuten beheerst kansloos te laten 1-0. Een betere start konden de groenwitten zich natuurlijk niet wensen. Vanaf dat moment kon Baronie min of meer de kat uit de boom kijken en zich beperken tot controle over de wedstrijd. De bezoekers moesten komen maar deden dat zo doorzichtig dat de Bredase defensie steeds tijdig kon ingrijpen. Een defensie waarin de na langdurig blessureleed teruggekeerde Den Exter samen met nieuweling De Roos prima organiseerde en nauwelijks iets weggaf. De bezoekers beschikten weliswaar over een aantal spelers met heel veel snelheid maar wisten daar geen munt uit te slaan. De beslissende pass kwam nooit op zijn bestemming terwijl ook het overzicht vaak ontbrak om het veldoverwicht op het scorebord tot uitdrukking te brengen. Baronie wist zich gesteund door de snelle voorsprong en beperkte zich voornamelijk tot snelle uitbraken via Keuken en Nagtzaam. De kansen waren dan ook op de vingers van een hand te tellen waardoor de wedstrijd als kijkspel tegenviel al vergoedde de spanning veel. Op slag van rust profiteerde Baronie opnieuw van de gekozen tactiek. Nagtzaam kwam rond de middenlijn in balbezit en rukte snel op. Op het juiste moment vond hij met de juiste balsnelheid de diepgaande Keuken die vervolgens fraai afrondde 2-0. Een beter moment om comfortabel de rust in te kunnen gaan had de thuisclub zich opnieuw niet kunnen wensen.

Ook na de hervatting ontspon zich hetzelfde spelbeeld. Een aandringend Unitas dat weliswaar dreigde maar nooit echt gevaarlijk werd en een op de counter loerende thuisclub die vooral de controle belangrijk vond. De bezoekers wisten er amper iets tegenover te stellen al moest Baroniedoelman Luuk Brand na 20 minuten nog wel een afstandsschot van Lokasi tot corner verwerken. Een schot van invaller Nartey ging naast terwijl een vrije trap van Haidary ruim over het Bredase doel vloog. Het waren de enige wapenfeiten van de bezoekers waarmee Baronie amper in verlegenheid kon worden gebracht. Omdat het ook bij de thuisclub aan nauwkeurigheid ontbrak om de wedstrijd definitief in het slot te gooien ging de wedstrijd als een nachtkaars uit. Niemand in het Bredase kamp die daar echter om treurde. Integendeel de ontlading na de wedstrijd was groot want de missie was volbracht. Nu volgende week op naar Groene Ster om het vertrouwen nog verder op te vijzelen. Met de tegen Unitas getoonde vechtlust en instelling moet ook dat goed kunnen komen.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens, foto door Marcel Mol)

Baronie – Unitas 2-0 (1-0)
1-0 en 2-0 Rob Keuken.