Datum: donderdag 9 maart 2023, 16:14 - Auteur: Mica de Montigny

Snoeren is verlost van het gips: “Ik wil Emplina slopen”

Eind september beleefde TSC-aanvaller Ryan Snoeren (foto) zijn darkest hour in 2D. Op het gras van Gilze scheurde hij zijn achillespees af, waarna een maandenlange revalidatie volgde. Irionisch genoeg maakte hij afgelopen zondag nota bene tegen Gilze zijn rentree. Voetbalinbreda.nl sprak met de hyper gemotiveerde steunpilaar uit Oosterhout.

Vijf maanden revalideren in een tijd dat zijn nieuwe huis verbouwd moest worden. Met gips om zijn been en een voetballoos leven hebben de dagen er voor Snoeren vast beter uitgezien. “Eind september scheurde ik mijn achillespees af bij Gilze. Al na een minuut. Waar ik dacht dat ik een schop kreeg, bleek dat er niemand in de buurt was. Dus wist ik eigenlijk al meteen genoeg. Ik hoopte op een zogenaamde zweepslag, maar in het ziekenhuis wisten ze na tien seconden al genoeg”, begint Snoeren zijn terugblik op die noodlottige zondagmiddag. Zoals elke voetballiefhebber stort je wereld even in als je een lange tijd niet kan en mag voetballen, maar ook op andere vlakken was de mentale tik hard.

“Mijn fysio en ik namen geen genoegen met ‘einde seizoen'”

“Heb zes weken in het gips gezeten en dat terwijl ik midden in een verbouwing zat met mijn nieuwe huis. Heb toen zelf dus niks kunnen doen en kon alleen maar op de bank zitten. Maar al gauw was het knop om en sterker terug komen. Begin november ben ik gestart met revalideren en het bleek dat ik relatief nog best wat kracht had in mijn pees. Misschien ook omdat ik met loopgips gewoon hele stukken liep zonder krukken, haha.. De diagnose was, na het lezen op internet, dat ik dit seizoen niet meer zou voetballen. Maar daar namen m’n fysiotherapeut en ik geen genoegen mee. Ik wilde kostte wat kost nog minuten maken. En het revalideren ging eigenlijk als een speer zonder enige terugslag. Midden in de revalidatie zouden we voor begin april gaan om weer rustig aan te sluiten bij de groep, maar omdat het zo goed ging, kon ik eigenlijk al veel sneller het veld op en aansluiten bij de groep. Dat was heerlijk. Na hard trainen en m’n eerste balcontacten voelde het gelijk wel aardig. Wat dus ook erg goed is gegaan.”

Wat de liefhebber in Snoeren tekent, was een maandje terug, toen TSC won van Rijen met 1-0. Voor de wedstrijd deed hij namelijk mee met de warming-up. Om te testen hoe het voelde en gewoon om weer te ervaren hoe het is om voetballer te zijn. Vonden zijn ploegmakkers dat niet grappig? “Haha, vooral waren ze blij dat ik weer met ze op het veld stond. En ze begrepen het omdat de belastbaarheid van mijn achillespees dan omhoog ging.” En nu, dus een maand later, is Snoeren weer volwaardig selectielid. Alleen viel zijn rentree afgelopen weekend wel een beetje in het water. Promovendus Gilze won verrassend met klinkende cijfers op sportpark de Warande (2-6, red.).

“We hebben de spelers om in de eerste klasse te spelen”

“Of mijn comeback in het water viel? Ik vind het dubbel, maar laat ik voorop stellen dat ik super blij ben om weer terug te zijn. Heb een half uur gespeeld en kon weer lekker acties maken, ook al waren die nu minder belangrijk. Vooral nu moeten we sterk blijven en wil ik weer belangrijk worden voor de ploeg. Ik wil nog genoeg goals maken en assist geven, maar vooral met de ploeg nog tien wedstrijden winnen. Dan kunnen we kijken waar het schip strandt. Als het nacompetitie wordt om promotie, dan moeten we in topvorm zijn om toch die stap naar de eerste klasse te maken, want de spelers hebben we daar voor.”

Het perspectief van Snoeren, die in de ochtenden nog wel stijfheid ervaart in zijn achillespees, is goed. Dat van zijn ploeg ook. Hij sluit het vraaggesprek dan ook zoals hij altijd in de voetbalwereld staat. Vol bravoure en met een waarschuwing voor de rivalen. “Voor mezelf wil ik vooral fitter worden en vooral blijven. Dan weet ik zeker dat ik belangrijk ga zijn met mijn kwaliteiten. De komende drie weken wil ik al uitbouwen naar eventueel 90 minuten spelen. Dan staat koploper Emplina namelijk op het programma. Die wil ik gewoon slopen. Ja, dat zeg ik hard op. De week daarna wacht VV Oosterhout, waar ik natuurlijk zelf ook gespeeld heb, en dat is een wedstrijd die ik niet wil missen.”

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan? Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss