Datum: zondag 7 november 2021, 17:59 - Auteur: Mica de Montigny

SAB ‘snoert’ WDS ’19 de mond in doelpuntrijke stadsderby

WDS ’19 is zondagmiddag afgeschminkt door stadsrivaal SAB. In 4C waren de Sint Anna Boys, buiten de bijzondere openingsgoal van de gasten, de baas.

Onder treurige omstandigheden (fris, bewolkt, winderig en nauwelijks 50 toeschouwers) begon de derby kolderiek. Peter de Koning, ooit een talent in de NAC-jeugd, faalde hopeloos op een inzet van Koen van Kleef en zag zijn blunder de openingsgoal van WDS inleiden. Met De Koning is meteen de meest opvallende speler van het team van coach Martijn van Malinka genoemd. Eigenlijk al jaren geen eerste keeper meer, maar sinds een tijdje de vaste waarde van de zwart-witten. De boomlange doelman heeft wat aan gewicht gewonnen, maar vult op kenmerkende wijze de rol van doelwachter in. Zijn uittrappen lijken op raketwerpers en zorgen voor gevaar en als De Koning uitkomt denk je als spits wel twee keer na of je het duel met hem aan wil gaan. Ook zijn interactie met het publiek valt op, soms krijgt hij de lachers op zijn hand, een andere keer redt hij op katachtige wijze. Die vroege blunder is hem door iedereen met een SAB-hart dan ook snel vergeven.

Zeker omdat jongeling Jules van de Pol de gelijkmaker aan liet tekenen en niemand minder dan Tonie Snoeren en Rick Mertens de boel op zijn kop zetten. Met name de ervaren aanvoerder van SAB is voor dit niveau nog altijd een heerlijke speler. Hij maakte er 3-1 van en zag ervoor hoe Mertens de 2-1 zou produceren. De goal van Snoeren was een gekke. Een vrije trap van een meter of 35 leek op een voorzet, maar raakte niets of niemand en dwarrelde zo in de verre hoek. De hoek achter WDS-goalie Pim Joosen, die een dramatische pot zou keepen. Hij en het zwakke middenveld van de ploeg uit de Haagse Beemden leken debet aan de dikke nederlaag, want het was simpelweg te zwak tegen SAB. Mertens maakte er na rust 4-1 van toen hij een losgelaten bal tegen de touwen werkte. Misschien extra alert door de het geschreeuw van De Koning, die ‘hij laat hem toch wel los’ riep vlak voor Snoeren een vrije trap mocht nemen. Het kwam nog uit ook en het was meteen de doodsteek voor de oudste amateurvereniging van Breda.

De 4-2 van Cheyondre Richardson was slechts een doekje voor het bloeden, al moet gezegd dat het een heerlijke goal was. Voorafgaand was er een tip-topje a la Zidane, waarna hij de bal voor zijn rechtervoet legde en hem van buiten het strafschopgebied in de hoek krulde. Hard, zuiver en mooi. Verder was het voormalige talent van Hoofdklasser Baronie niet echt in vorm. Net zoals de gebroeders Avci overigens, die sinds lange tijd geen van beiden een doelpunt konden maken. Uiteindelijk voltooide Snoeren zijn doppelpack, toen hij de vijandelijke doelman omspeelde en zorgde voor het slotakkoord. Snoeren is dé man van SAB. Joris van de Lande zag het allemaal tevreden aan. De onlangs gestopte topscorer riep nog met een glimlach dat ze hem niet meer nodig hebben. Voor SAB was het een perfecte middag.

Snoeren (foto) sprak met een content gevoel met Voetbalinbreda.nl na afloop. “Deze zege was echt broodnodig voor ons. We hebben op deze manier weer wat lucht en kunnen proberen omhoog te gaan kijken.” In het uitkamp was de stemming uiteraard stukken minder. WDS-trainer Martijn van Wanrooy kwam met rake teksten. “SAB heeft volledig terecht gewonnen. Er zijn nog genoeg kantelmomenten geweest na hun fenomenale doelpunt, maar we krijgen de goals te makkelijk tegen. Al met al was ons baltempo te laag en was het een flinke ondergrens vanuit ons. Qua inzet en instelling moet het beter. Je moet ook de vieze meters willen maken. We moeten onze voorhoede beter instelling brengen, want in potentie hebben wij de beste voorhoede van onze klasse.”

Enfin, SAB staat met zes gespeeld en negen punten op de zevende plaats nu. WDS heeft een wedstrijd meer in de benen en staat zesde met tien punten. Beide clubs zouden beter moeten.

SAB – WDS ’19 5-2 (3-1)
0-1 Koen van Kleef, 1-1 Jules van de Pol, 2-1 Rick Mertens, 3-1 Tonie Snoeren, 4-1 Rick Mertens, 4-2 Cheyondre Richardson, 5-2 Tonie Snoeren.